facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Световната атлетика пуска само 10 руснаци на олимпиадата

Руската федерация трябва да плати и глоба от $10 млн. за допинг нарушение
1 018
 ЕПА/БГНЕС
Опитът на руската федерация да спаси Данил Лисенко от наказание за антидопингово нарушение доведе до ново наказание.

Международната федерация по лека атлетика (преди IAAF, сега с името Световна атлетика) наложи поредно наказание на руската федерация заради нарушение на антидопинговите правила. Само 10 руски лекоатлети ще бъдат допуснати до участие на олимпийските игри в Токио под неутрален флаг. Освен това руската федерация (ВФЛА) ще трябва да плати глоба от 10 млн. долара. Ако половината от глобата не е платена до 1 юли, всички руснаци ще получат забрана за участие. Останалата част от глобата ще е условна за следващите 2 години. При евентуално следващо нарушение обаче, руската федерация ще трябва да я плати веднага. 

Съветът на Световната атлетика обсъждаше потенциална цялостна забрана за Русия, дори и под неутрален флаг, заради това, че руската федерация се опита да спаси от наказание за допинг световния шампион в зала в скока на височина за 2018 г. Данил Лисенко чрез преправяне на документи. Заради обвинението предишният президент на ВФЛА Дмитрий Шляхтин подаде оставка, а наследникът му на поста Евгени Юрченко заяви миналата седмица, че федерацията поема пълна отговорност за случилото се при предишното ръководство. Именно това спаси Русия от цялостна забрана за участие, но страната ще може да праща по максимум 10 лекоатлети на всички големи първенства. Според световната федерация ограничението "ще предизвика промени в руската атлетика" 

8 от 10-те атлети, които ще могат да участват на олимпийски игри, световни и европейски първенства, ще са от списъка за тестване на атлетическия съюз по интегритет (AIU). В тази група са трикратната световна шампионка в скока на височина Мария Ласицкене, световната шампионка в овчарския скок Анжелика Сидорова и бившият световен и европейски шампион на 110 м с препятствия Сергей Шубенков. Тримата се срещнаха с президента на IAAF Себастиан Коу миналата седмица. 

"Те бяха много ясни в желанието си, че искат да участват в промяната и изказаха много полезни наблюдения за треньорите и нуждата от промяна в културата им. Искат да са част от решението и очевидно искат да предпазят възможността си да се състезават като неутрални атлети", каза Коу.

Останалите в списъка са Иля Иванюк и Михаил Акименко (скок на височина), Иля Шкуреньов (десетобой), Тимур Моргунов (овчарски скок) и Василий Мизинов (спортно ходене). Руската федерация ще може да посочва другите двама за всяко голямо първенство, но те трябва да отговарят на изискванията за получаване на неутрален статут. 

"Лимитът ще бъде преразгледан в края на годината, за да се реши дали да бъде оставен, да бъде намален или увеличен. Идеята е да започнем реални промени", заяви Руне Андерсен, който бе начело на последната работна група за Русия и изготви поредния доклад за страната. 

Руските атлети няма да имат ограничение за комерсиални състезания, провеждащи се в един ден, а лимитът ще важи само за големи първенства.

"Санкциите, одобрени от съвета, показват сериозността на нарушенията на руската федерация и изпращат ясно послание, че приемаме подобни действия много сериозно. Постоянно се опитвахме да отделим чистите атлети от опетнената система, заради което въведохме неутралния статут за лекоатлетите, който им позволява да участват в състезания и да печелят пари от наградни фондове, но ограничихме участието им в международни и европейски първенства, включително и олимпийските игри. Ясно е, че предишните мерки не бяха достатъчни, за да променим културата на руската атлетика. Надяваме се новите да са достатъчни, за да провокират истинска промяна. Решението половината от глобата да е условна в следващите две години е заради това, че искаме да видим промяна във всички структури в атлетиката в Русия. Но трябва да сме ясни - ако първите 5 млн. долара не бъдат платени до 1 юли, тогава цялото решение, взето днес, ще бъде преразгледано и ще бъде отнет статута на неутрални състезатели на всички руски атлети. Съветът се чувства предаден от предишното ръководство на руската федерация, заради което одобрихме нови критерии, които трябва да бъдат изпълнени за връщане на лиценза", каза Коу.

Той допълни, че се очаква план за действие от руската федерация, който трябва да бъде одобрен от специална комисия към международната, в която ще влязат представители на руското спортно министерство, руския олимпийски комитет и руската антидопингова агенция (РУСАДА).

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Габриела Петрова втора при рестарта на атлетиката в Европа

12.08.2020

91
Допинг империята на ГДР

08.08.2020

1158 2
Как Москва прочисти дисиденти, крадци и проститутки за олимпиадата

02.08.2020

844 4

Коментари

Интервал

Ъхъ, световната :) То и доста други "световни" неща има, удобно превърнати в политически и икономически инструменти, за едни "изключителни".

Boris65

Корумпирана органищация. Короната ще я ликвидира окончателно. Видяхте как Италия си правеше извращение с руските биатлонисти. Какво стана с италиано мафиозо ? Знаете ли ?

Дагоев

Той вируса си знае работата. Огън има но олимпиата, не.

IvanM

Чакайте първо да видим дали изобщо ще има Олимпийски игри (Олимпиада е периодът между две игри, затова се наричат Игри на еди-коя си Олимпиада). Да не се окаже, че всички лекоатлети са наказани.

А Себастиан Коу направо ми падна в очите. През 1980, ако добре си спомням, той взе участие в Игрите в Москва и пледираше, че спортът е аполитичен. 

ИвКо

 Адаш, никога не е късно да се появи идиот, евроатлантическите са с предимство.

Хумангоид

При това положение заглавието може да звучи и по друг начин: "Световната атлетика разреши десет медала за руските спортисти."

Влез или се регистрирай за да коментираш