facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Тотото обича Ford. Много!

5 727
 БГНЕС
Бившият старши треньор на националния отбор по кану-каяк Дамян Дамянов (вдясно) бе свален от длъжността изп. директор на тотализатора, но Красен Кралев го направи съветник на новата управа.

Ако поне малко гледате или четете новини, няма как да не сте разбрали, че Българският спортен тотализатор (БСТ), иначе познат като държавното тото, се сдоби експресно с монопол в разпространението на някои хазартни игри. След като бизнесът на Васил Божков беше разпердушинен, тотото не само, че иззе функциите на единствен доставчик на мимолетна радост от талоните, но и на 28 февруари се сдоби с изцяло ново ръководство, което да се справи с „предизвикателството на монопола“.

Само дни преди смяната доскорошният изп. директор Дамян Дамянов обяви, че тотото е било в толкова тежко положение, че е можело да фалира.

Ако се чудите как е възможно БСТ да е изпаднал в такава тежка ситуация, едната причина със сигурност е неумението му да се справя с конкуренцията. Това вече е коригирано. Но друг фактор е

 

неефективното и съмнително управление на тотото,

 

включващо насочването на финансови потоци в точно определена посока.

Една от компаниите, които имат своеобразен абонамент за поръчките на тотализатора, е вносителят на Ford - “Мото Пфое“ ЕООД. От много години тото щастливците печелят фордове седмица след седмица и причината за това е, че някой в БСТ много обича тази марка. Или нейния представител, който се смята за част от орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски. Единият от управителите на компанията - Атанас Фурнаджиев, е и вицепрезидент на БФС, като е считан за единия от двамата емисари на Пеевски във футболния съюз, заедно с бившия депутат от ДПС Камен Костадинов.

На изпроводяк старото ръководство на тотализатора осигури на “Мото Пфое“ нов договор за над 5 млн. лева (без ДДС) за общо 144 автомобила, които трябва да бъдат подсигурени в следващите 2 години. И както често става при такива поръчки – останалите участници са отстранени и в надпреварата е останал само един кон.

В края на миналата година БСТ обявява обществена поръчка за доставката на автомобили по две направления – първото е за 90 коли от два вида за ежеседмичните награди, а второто за специалните тиражи – общо 54 коли. Участват четири вносителя, които трябва да отговарят на редица изисквания, включително да разполагат с мрежа от сервизи в цялата страна. Единствен „Мото Пфое“ кандидатства и по двете направления, докато останалите три - „София Франс Ауто“, „Еуратек“ и „Ратола Лизинг“, само за първото (ежеседмичните награди).

В края на януари

 

тръжната комисия обявява „Мото Пфое“ за абсолютен победител,

 

след като отстранява останалите конкуренти.

При „Ратола Лизинг“ е най-лесно, защото от компанията предоставили незапечатан плик с ценовата оферта, което е нарушение на закона.

Интересен е подходът за премахването на другите две фирми. Причината е в заданието на конкурса. 

„София Франс Ауто“ кандидатства с две разновидности на „Пежо 208", но и в двете комисията открива несъответствие със заданието. При първата изискването на тотото е за максимално междуосие от 2500 мм, докато междуосието на Пежо 208 е 2540 мм. По-принцип по-широката кола се смята за предимство в автомобилния бизнес, защото означава и потенциално по-голямо вътрешно пространство. Но за тотото не е така - изискването е спазено от „Форд Фиеста“ с неговите 2493 мм между осите. Другото „Пежо 208" пък е декласирано, защото не отговаря на изискването за минимална височина по тази позиция от 1600 мм. То е високо само 1430 мм.

Това стриктно упоменаване в заданието на задължителни височини и междуосия прилича повече на технически конкурс за автомобилни разработки, а не на търсене на коли за награди. Човек би останал с впечатлението, че печелившите от игрите на тотото обикновено са толкова стриктно взискателни, че не биха подкарали кола, която е с 4 см (!) по-дълга. 

 

Най-голямо въображение комисията на БСТ е проявила

 

при декласирането на „Еуратек“, вносител на Skoda. Фирмата кандидатства с Karoq, но, според комисията, тази кола не е хечбек, а комби.

В решението витиевато е описано следното: „Хечбек“ се дефинира като „седан съгласно определението в т. 1.1, с врата в задния край на превозното средство“; а „комби“ се дефинира като „превозно средство съгласно определението в т. 3.1.1.4 от стандарт БДС ISO 3833:2001“, т.е. посочените купета (каросерии) са с различни характеристики и обуславят различна характеристика на автомобилите, поради което не би могло да се счете, че направеното техническо предложение от участника „Еуратек“ ООД съответства на изискванията на Възложителя, поставени в техническите спецификации от Документацията на поръчката“.

Ето как „Мото Пфое“ печели и по тази позиция - с модела EcoSport, който (без изненада) отговаря на изискванията и за височина (1653 мм), и за междуосие, което по тази позиция е "минимум 2500 мм" - 2519 мм.

Договорите са подписани на 21 февруари, точно седмица преди ръководството на БСТ да бъде сменено. Впрочем след въпросната смяна изп. директор Дамян Дамянов остана в тотализатора - като съветник на новите членове на управата.

 

Това не е първи случай на подобно развитие на обществените поръчки за автомобили на тотото

 

През 2016 г. историята има идентичен развой. В конкурс за 170 коли, от които 140 нови, „Мото Пфое“ е единствен допуснат участник, след като другите два са отстранени. Тогава пък в графата "гаранционен пробег" отстранените са записали "без ограничение в километрите", докато вносителят на Ford предлага за всичките си модели "1 млн. километра".

"Направено е предложение по един от предвидените показатели за оценка на офертите и в този случай същото не би могло да бъде оценено от комисията съгласно заложената методика по тази обособена позиция, не биха могли да бъдат оценени и предложенията на останалите участници в процедурата", бе становището на комисията.

След което един от отстранените участници зададе риторично въпроса: „Трябваше да запишем 1 млрд. километра ли?“.

А по-рано – през 2013 г., БСТ отново одобри „Мото Пфое“ за доставчик на коли за награди, като стойността на обществената поръчка тогава бе за 4.2 млн. лева.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

50 000 автомобила напускат София за празничните дни

22.05.2020

904 14
Започна битката на батериите

22.05.2020

1664
Триковете на търговците на коли втора употреба

16.05.2020

5961 4

Коментари

bay Dragan

Преди малко ми се обади Ахмед Доган. От морето. Било ветровито за навън и на терасата, на завет  си сипал чашка Балвени. 16 годишно. Прочел статията и мнаго се смял на Георги Филипов за историята.

Щял да предупреди двамата измекяри - българи да бъдат по-дискретни.

DIMM

Добре е Георги Филипов да се поинтересува какво е "междуосие" ...

Минувача
снимка на Минувача

Межуосие е разстоянието между краката, когато се подхлъжнеш в кална локва. 

Доц.Трътлев

От много обич аха да фалира. 

Solace

Спокойно, скоро започват да рекламират и на последната спирка на 120. Не се чудете откъде ще дойде помощта за винаги самите срещу всички...

Testament
снимка на Testament

считан за главен емисар

орбита на Пеевски

 

а някакво доказателство, лична декларация  

?

 

Или като с карамански  нарочен за кръсник а с възможности на лелка в детска градина...та и с Певески така   ако нее на тиквата нещо то то е на Пеевски а даже и на двамата.

 

 

"качествена" дурналистика....

Но па отговота - Там дето има 3 безплатни бази виреее само американското!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×