Quantcast
УЕФА глобява отцепниците с по €100 млн. при нов опит за Суперлига | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

УЕФА глобява отцепниците с по €100 млн. при нов опит за Суперлига

Деветте разкаяли се клуба ще бъдат лишени от 5% от приходите си в Европа, а срещу останалите три започват тежки дисциплинарни процедури
Обновена
2 290
 ЕПА/БГНЕС

€100 млн. ще бъде санкцията за всеки клуб, който направи нов опит да се присъедини към частен проект извън системата на европейската футболна централа УЕФА. Такова споразумение беше постигнато между президента на континенталната организация Александър Чеферин и ръководствата на деветте клуба, които първоначално се присъединиха към т. нар. Суперлига, но две денонощия по-късно се оттеглиха от нея.

Това са английските "Арсенал", "Челси", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм", италианските "Интер" и "Милан" и испанският "Атлетико" (Мадрид). Наказанието им сега ще бъде лишаване от 5% от приходите им от европейските клубни турнири през следващия сезон. Също така те се съгласяват да дарят общо €15 млн. за развитието на детско-юношеския футбол в Европа.

Срещу останалите три клуба, които се афишириха като съучредители на Суперлигата и все още не са обявили официално отказа си от нея - испанските грандове "Реал" (Мадрид) и "Барселона" и италианския "Ювентус", ще бъдат открити дисциплинарни процедури, вещаещи далеч по-сурови санкции. По-рано Чеферин намекна, че сред възможните мерки е изваждане от евротурнирите поне за един сезон.

"Обявените мерки са сериозни, но нито една от финансовите санкции няма да бъде задържана от УЕФА - подчерта словенецът. - Всички пари от глоби ще бъдат реинвестирани в младежкия и масовия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания. Тези клубове бързо разпознаха грешките си и предприеха действия, за да демонстрират своето съжаление и да поемат ангажимент към европейския футбол. Същото обаче не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в така наречената Суперлига. УЕФА ще се занимава с тях впоследствие."

Часове след новината за сключеното споразумение между УЕФА и деветте дезертьори от задругата на отцепниците останалите три клуба разпространиха съвместна декларация. В нея "Реал", "Барса" и "Юве" недвусмислено заявяват, че не са се отказали от идеята за създаване на Суперлига и ще продължат да търсят начини за реализиране на проекта. В изявлението се казва:

"Клубовете учредители понесоха и продължават да понасят недопустим натиск, обиди и заплахи да се откажат от проекта, направени от трети страни. Това е напълно неприемливо на фона на законите и позицията на Спортния трибунал, който вече отсъди в полза на предложението за Суперлигата, нареждайки на ФИФА и УЕФА да се въздържат пряко или косвено от каквито и да е действия, които по някакъв начин затрудняват процеса. Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори съоснователи на проекта се оказаха в противоречива позиция, след като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно. Въпреки това, като се има предвид, че финансовите проблеми, които принудиха 12-те клуба да обявяват учредяването на Суперлигата, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да уважаваме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и привърженици, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА."

Още

Голямото излагане на Изпълкома на БФС
"Лудогорец" изстрада първата си точка в Лига Европа

16.09.2021

789
6 истории на Илиан Илиев