Quantcast
"Уимбълдън" получи ултиматум заради руските и беларуските тенисисти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

"Уимбълдън" получи ултиматум заради руските и беларуските тенисисти

АТР няма да начислява точки, ако състезателите от двете страни не бъдат допуснати до участие
4 924
 ЕПА/БГНЕС архив

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) постави ултиматум на организаторите на най-стария и най-престижен турнир в Големия шлем - "Уимбълдън". Ако домакините от лондонския "Ол Ингланд Клъб" не вдигнат забраната за участие на състезатели от Русия и Беларус, никой от участниците в тазгодишното Открито първенство на Великобритания (27 юни - 10 юли) няма да получи точки за световната ранглиста.

Британската тенис асоциация (LTA) наложи санкцията като мярка срещу двете държави вследствие на предприетата от Москва и подкрепяна от Минск военна инвазия в Украйна. Според ръководството на АТР обаче подобна забрана е дискриминационна към руските и беларуските тенисисти, които вече бяха лишени от възможността да използват националните си символи в професионалния тур.

"Свободният достъп на играчи от каквато и да било националност до турнирите въз основа на техните постижения и без каквато и да е дискриминация е фундаментален за нашата верига. Решението на "Уимбълдън" да забрани участие на състезатели от Русия и Беларус нарушава този принцип и интегритета на ранкинг системата на АТР. Ако не настъпи промяна в тези обстоятелства, с огромно съжаление и нежелание съобщаваме, че не виждаме друг вариант освен да отнемем всички точки за световната ранглиста от "Уимбълдън" през 2022 г.", написаха от АТР в официалната си позиция.

От ръководството на мъжкия професионален тенис добавиха, че няма да прилагат същата рестрикция за подгряващите турнири от категории "АТР 500" в лондонския клуб "Куинс" и "АТР 250" в Ийстбърн, за които руснаците и беларусите също имат забрана за участие.

"Потвърждаваме, че останалите събития на територията на Обединеното кралство това лято ще запазят ранкинг точките си. Взехме това решение, защото в тези седмици руските и беларуските тенисисти имат алтернативни възможности за участие, за разлика от периода на провеждане на "Уимбълдън". Което минимизира негативното въздействие върху целостта на световната ранглиста. Отделно ще коментираме какви евентуални санкции ще бъдат наложени на LTA заради нарушаване на правилата на АТР", посочиха още от професионалната асоциация.

Засега все още няма официално становище относно начисляването на ранкинг точки от страна на женската тенис асоциация (WTA).

Ключови думи:

тенис, Уимбълдън, ATP, ранглиста

Още

Джокович изпада от Топ 6 след "Уимбълдън"

27.06.2022

1733
Джокович е готов да пропусне US Open заради ваксините

26.06.2022

1287
Димитров започва на "Уимбълдън" срещу добре познат американец

24.06.2022

Обновена

1630