Quantcast
Златният ни ансамбъл отпадна от световното първенство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Златният ни ансамбъл отпадна от световното първенство

Контузия на Лаура Траатс спря олимпийските шампионки, тъй като не бе предвидена резервна гимнастичка
Обновена
6 050
 БОК

Олимпийските шампионки от златния български ансамбъл няма да участват на световното първенство по художествена гимнастика, което стартира утре в Китакюшу (Яп). Причината е сериозна контузия на едно от момичетата - Лаура Траатс.

Информацията беше потвърдена от международната федерация по гимнастика (FIG) и от българската централа (БФХГ). Във "Фейсбук" профила на БФХГ бяха дадени малко повече подробности:

"Българският ансамбъл няма да вземе участие на Световното първенство в Китакюшу (Япония) заради травма на Лаура Траатс!

Нашите момичета заминаха изключително добре подготвени и с огромно желание да спечелят последното си състезание като отбор! Вчера ансамбълът ни е провел две тренировки и след втората Лаура Траатс получава много силна и остра болка.

Веднага е проведена консултация с лекаря на отбора д-р Добрев, който е преценил, че травмата на Лаура е сериозна и участието на отбор е невъзможно!

Всички момичета съжаляват ужасно, щабът също, но здравето е над всичко и това е единственото правилно решение в този момент!".

По-късно президентът на БФХГ Илиана Раева обясни, че при Траатс се е обострила дискова херния, която е имала от две години насам.

 

В повечето случаи ансамблите разполагат с резервна гимнастичка, която в случая би спасила участието ни на световното първенство. От федерацията обаче обясниха, че такава не е предвидена за шампионата в Китакюшу. "За да пътува резерва, тя трябва да играе задължително в едното съчетание. На олимпийските игри имаше изискване да участват само пет гимнастички. Камелия Стоилова пътуваше, както и Татяна Воложанина. Те бяха с отбора до влизането в олимпийското село, за да може да влязат, ако нещо се случи с някоя от основните състезателки до влизането в селото. След това  промени в състава не се допускаха! До вчера Лаура Траатс не е имала проблем да играе. Българският щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание, затова и няма резерва с тях! За жалост в големия спорт има такива моменти. Случват се! Благодарим на всички за интереса и загрижеността Ви! Нека оставим момичетата на спокойствие, заслужават го! На всички им е много тежко! Утре сутринта Боряна Калейн и Татяна Воложанина започват участие, нека ги оставим да се концентрират и да играят както са подготвени!", написаха от БФХГ.

Това трябваше да е последното състезание в кариерите на Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова, които в Токио 2020 прекъснаха руската хегемония и донесоха първи златен медал от олимпийски игри за художествената ни гимнастика.

Преди заминаването капитанът на отбора - Симона Дянкова, обяви, че са провели много тежка подготовка и отиват само и единствено за световна титла, с която да сложат точка на своите активни спортни кариери.

 

Още

Спортният министър освобождава цялото ръководство на тотото

13.01.2022

Обновена

ЯВОР ЕВТИМОВ

10597
Компютрите ще изместят журито в художествената гимнастика

28.12.2021

1154
“Златните момичета“ плакаха с 8000 в “Арена Армеец“ (ГАЛЕРИЯ)

17.12.2021

2581