facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Китай пусна в действие "Небесно око"

Обновена
7 796

Китай официално пусна в действие най-големия радиотелескоп за космически изследвания. Той е с диаметър 500 метра и затова по света е известен като FAST  (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), но китайците имат собствено име за него: "Небесно око"
По площ телескопът е колкото 30 футболни игрища и се намира в планинска верига в югозападната провинция Гуейджоу. 
Китайската информационна агенция Синхуа съобщи, че телескопът е получил официален лиценз за работа. Строежът на телескопа бе завършен през 2016 г. и оттогава се извършват тестове.
Главният инженер на FAST заяви, че тестовите операции на телескопа са надеждни и стабилни и че неговата чувствителност е два и половина пъти по-голяма от тази на втория по големина телескоп в света.
По време на изпитанието китайските учени излязоха и с някои ценни научни данни, които се очаква да допринесат за значителен напредък през следващите три до пет години в области като откриване на нискочестотни гравитационни вълни и междузвездни молекули, каза Синхуа.
Усъвършенстването на китайската космическа програма е приоритет за Пекин. Страната си е поставила за цел да настигне Русия и САЩ и да се превърне в основна космическа сила до 2030 г.
Пекин планира да започне изграждането на собствена космическа станция през следващата година.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китай призна, че има 3 живи коронавирусни щама от прилепи

26.05.2020

Обновена

3718 36
Китай отчита 90% ръст на съдебните дела за корупция

26.05.2020

160 6
Финансова сеизмология

24.05.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

2198 2

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Китай няма нужда да настига Русия и САЩ защото отдавна ги задмина !

 

Вече втора година има най-много стартове, изпрати луноход, гради собствена космическа станция а орбиталната му спътникова групировка аналог на gps и глонасс е към 40 апарата...

Cixi 2

В сравнение с телескопа в Аресибо (305 метра диаметър) липсва апаратура във фокуса. Какво ще кажат специалистите по въпроса? Ландшафтът на заден план е типичен за някои части на Китай.

скайспирит

Виждаш ли ги стълбовете отстрани - 6 броя? Съоръжението има 6 сензора, поставени на подходящо фокусно разстояние и така може да приема сигнали от 360 гр., т.е. от всички посоки. 

 

Привържениците на конспиративните теории твърдят, че "антената" е се ползва и от китайското NSA, т.е. може да "слуша" радиосигнали и  от противоположната страна на земното кълбо.?

Калпазанче

1,5 млрд. население не може да не роди поне 1,5 млн.умни глави, и от тях поне 1500 гениии. Резултатите са ясни, във всяка област!

dissidentbg

"широк 500 метра", а колко е дълъг?

Не е ли с диаметър 500м?

riapa

?

Цифрите, числата и пространственото ориентиране са доста трудна материя!

?

dissidentbg

"Пекин планира да започне изграждането на собствена космическа станция през следващата година."

 

Ще бъде трета поред китайска станция и с продължителна трайност. Първите две бяха с краткосрочен живот. Първата престана да съществува през 2018г, а втората миналата година. 

nebenebe

Е да ама туй чудо е неподвижно.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Не си прав, върти се барабар със земята :)

Майтапа настрана, дори и на китайците ще им дойде зор да направят 500 метра антена да се върти и да не си променя геометрията от тежестта.

Виждал съм 100 метровия в Ефелсберг, Германия който се върти на 360 и 90 градуса в двете дименсии. Когато вали сняг го изправят прав за да не се счупи от тежестта. Не мога да си представя, че е технически възможно 500 метрово чудо да се направи да се върти. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×