Quantcast
Корабът Crew Dragon се скачи в орбита с МКС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Корабът Crew Dragon се скачи в орбита с МКС

1 776
 НАСА

Американският пилотиран космически кораб „Crew Dragon“ на компанията "SpaceX“ се скачи с Международната космическа станция (МКС). Скачването и последвалите действия на астронавтите се следят на живо на сайта на НАСА.

"Мекото улавяне беше успешно. „Crew Dragon“ се скачи със станцията. Това стана в 23:01 ч по времето на източното крайбрежие", информират от НАСА. Екипажът на кораба пък потвърди успешното приключване на операцията на своя акаунт в "Туитър". В момента се проверява херметичността на докинг станцията за възможни течове.

Скачването стана със закъснение от около 6 минути. Това се наложи, за да може на разстояние 20 м от станцията, да се изчака изгревът и ясно да се види орбиталния комплекс. За разлика от товарния космически кораб, който бе скачен със захващане с манипулатор, контролиран от екипажа на станцията, пилотируемият „Crew Dragon“ е проектиран да се прикачва към МКС в автоматичен режим. Ако е необходимо, както в руския космически кораб „Союз“, е възможно и ръчно скачване от командира на кораба.

Екипажът на мисията „Crew-1“ е от американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър, а с тях е и представителят на Японската аерокосмическа агенция Соичи Ногучи. От тях трима имат опит в космически полети: Ногучи е летял в космоса два пъти, Хопкинс и Уокър - по веднъж. За Глоувър това е първи орбитален полет.

Екипажът на „Crew Dragon“ се присъединява в МКС руснаците Сергей Рижиков (командир), Сергей Куд-Сверчков и американката Катлийн Рубинс, които са на станцията от 14 октомври, като част от 64-ата основна експедиция. Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи ще в орбиталната станция шест месеца и ще се върнат на Земята на борда на „Dragon Crew“, който трябва да кацне край бреговете на Флорида.

Корабът, наречен „Resilience“, беше изстрелян от ракетата „Фалкон 9“ в понеделник, от космодрума Кейп нос Канаверал, Флорида. „SpaceX“ приземи използвания първи етап на ракетата-носител на плаващата платформа „Of Course I Still Love You“ в Атлантическия океан. Компанията подобрява технологията си за връщане на етапа, за да намали разходите за изстрелване на ракети.

Първият пилотиран полет на „Crew Dragon“ бе извършен тази година от астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен. Космическият кораб, изведен в орбита на 30 май, се скачи при автоматичен режим към МКС на 31 май. 

Изстрелването на „Crew Dragon“ е първият пилотиран полет от девет години насам от САЩ с американски космически кораб. НАСА прекрати тези полети през 2011 г. и оттогава нейните астронавти се качват до МКС с руските кораби „Союз“.

Ключови думи:

Crew Dragon, Space X, МКС
24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

На МКС където е текло, пак тече

20.11.2020

3927 39
Търсят актриса за руския филм, който ще се снима в космоса

04.11.2020

380
САЩ и Русия влизат в нова космическа надпревара - на кино

23.09.2020

1297 16

Коментари

Boris65

Стигнаха СССР от епохата на Хрущоф ! Браво ! 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Поредната демонстрация на тоталното превъзходство на демокрацията и свободната инициатива пред допотопния феодален строй в руско.

 

Поредната демонстрация на "Гласовете ви чувам". Абе, Кобилкин, тея твои състояния циклични ли са или перманентни? Пробвай със Селеногин.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Wahrheit...ммне, Arbeit беше.

muscleagents bayern

След рокерите на Путин, хокеистите на Путин, балерините на Путин и космонавтите на Путин ще лъскат космическия имидж на най-яката космическа сила. Борис и Марк да си запазя час за татуировки на Гагарин! 😆

Калпазанче

Кътърът е гладен сахлем... Мучи нелепици постоянно за да му подхвърлят слама със шепа зоб.

 

Boris65

ТРИЛИАРДИ долари  похарчени и откраднати за глупости които струват 100 000 Рубли 😂 

Жесток грабеж на данъкоплатците. 

 

Какъв Интернет и на кого е дал Мъск ? Не хнат такъв човек за сега ?

 

Мъск ни обеща Марс, АЗ ви 0бещавам ОРИОН ! Къде е Марс къде е Орион ? Отделно за + 1 милиард олбещавам и Сририус !

muscleagents bayern

Борисе! Обещай да пиеш по-малко баяришник! 

ПГеоргиев

Малка стъпка за човек, голяма стъпка за Америка. 

Дотам го докараха треторазрядните, че да се радват на успешно скачване с МКС.

То не беше да ходят на Луната, на Марс станции ще строят, ще изпращат на Слънцето човек... Опа, това беше друга велика космическа нация. Ама и на тях толкова им е акъла.

Успя завалията за 10 години да качи хора на 300 км. А и една бракма захвърли в Космоса. Малко са боклуците, ми и тя да се рее там. 

Следващия път, когато им се запуши високотехнологичния кенеф, руснаците да ги оставят да ходят в тайгата да пикат.

Братушките са хитреци. Пуснат слух, че ще правят нещо ново и американските шарани почват да се ослушват като тЕле в зеле. А те си усъвършенстват изпитаната техника и затова без дитирамби правят скачване не за два дена, а за час и кусур.

Така завладяха Космоса, Арктика е тяхна, хиперзвикови ракети, докато треторазрядните още се чудят комунист ли ще ги управлява или да. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Освен обещаните 100 тона в орбита на полет, обещават се и 3 полета на ден.

 

И щяло да има шест вида топла вода.

Мариана Кълвачева

Меката форма на изказ за "национален предател" засега е "американски възпитаник, минаващ за българин".

Хора, които поставят други държави пред родината си, не заслужават внимание, а по-скоро презрение.

Щом велика америка ви е по-близо до сърцето, а не родната ви страна, никой не може да ви помогне.

muscleagents bayern

Маряна, ти имаш ли татуировка на Путин?

Мариана Кълвачева

Не, имам на Бойко, ма няма ти кажа къде.

Мъжът ми не дава.

Сега доволен ли си, подобие на баварец ?

Внимавай с въпросите пиле, спазвай добрият тон и води смислена и културна дискусия.

За да ти отговорят на същото ниво.

Нивото на въпроса определя и нивото на отговора.

редник

Калпазанче

Кътърът е гладен сахлем... Мучи нелепици постоянно за да му подхвърлят слама със шепа зоб.

 

А-а, не е само за слама, надеждата е за нещо зелено... с нарисувани президенти...

Звън®
снимка на Звън®

37 годишният руски космонавт Сергей Куд-Сверчков, от състава на сегашната 64 експедиция на МКС, изненадващо е заявил, че се отказва от руското си гражданство и желае на емигрира в САЩ. Той демонстративно е скъсал паспорта си и го е пуснал в американската тоалетна на станцията. Куд-Сверчков известява за това във фейсбук профила си (част от изказването му вече бе цитирано от форумния ударник TheCrusader). Руският космонавт пише:

 

Докато Мъск работеше, Рогозин измисляше имена. Сега, Мъск се смее. Рогозин реве за нелоялна конкуренция.

Как го постигна Мъск? Благодарение на демокрацията, свободната инициатива и липса на приказен феодал.

Какво постигна? Един бизнесмен нокаутира 'най-могъщата космическа сила'. 
За колко време го направи? За 10тина години. 

Освен другото, Мъск ще даде високоскоростен и достъпен за цял свят интернет. Какво ще даде Роскосмос на човечеството ? Клетви, обещания и корупция в космически размери и забрана на вражеския интернет на територията на Русия. Да видим как ще го забранят, ще е комична битка. 

И като стана дума за обещания. Мъск ни обещава Марс. Не един или два полета, направо автобусна линия до там. Надявам се да бъда един от първите пътници по линия 304: Земя Космически център Кенеди - Марс KFC в кратера Виктория.  Надявам се молбата ми за американско гражданство бързо да бъде удовлетворена. Повече никога няма на стъпя на руски космически кораб. Ще се върнана Земята с Crew Dragon. Благодаря на тъмнокожия си колега Виктор Гловър, който ми отстъпи своето място на борда на американския кораб. 

Мариана Кълвачева

Един бизнесмен нокаутира 'най-могъщата космическа сила'.

Мариана Кълвачева

Не, защо, прочетох внимателно.

Оказва се, че могъщата САЩ не може читава совалка да направи и те гърмят, за съжаление, а в същото време някакъв финансов мочко им натри носа, като направи частен проект, който работи.

А помните ли преди време една частна компания как изпрати онова австрийчето на 40 км. с балон и той оттам скочи с парашут.

Частна компания, а държавата не се справи.

Ей поради това съмнение, че държавата не е в състояние да стори голям космически проект, това съмнение поражда и неверието в онези дни на Аполо и т.н.

Няма друга причина.

Е, има и друга, но тя е за специалисти. С една дума, все още не е направена ракета, която да може да лети до ... луната.

Мариана Кълвачева

Не ми се рови в тубата, преди време гледах научно-популярен филм с анализ на ракетостроители, които обясняваха с чертежи и изчисления, рисуваха траектории и сравняваха тонове, обеми и т.н.

Въпрос на време е и това да коментираме, но сега статията е за друго.

Поздравления за Мъск, заслужава момчето.

Най-много ми хареса, че първите отсеци не падат свободно, а се приземяват или на земята или на кораби. Това говори за точност и изпипани детайли.

НАСА да не се дуят, те са чиновници и нямат заслуга за еди частен успех.

аиг3

Това е съвсем ново мнение. Доста преди да се появи тук псевдонима Кълвачева всичките шегобийци на тема батути обясняваха как Мъск е подставено лице. Че зад него седи скришом НАСА. Че извеждането на товар е по-евтино не заради възвращемите степени и организацията на работа, която изисква в пъти по-малко работещи от Боинг или Роскосмос, а щото САЩ тайно дотират полетите.

Та да приемем, че това мнение показва, че тази конспирация вече е изфирясала. И да, до голяма степен НАСА е затънала в бюрокрация и загубила пионерски дух. Това го казват самите американци. Но пък агенцията продължава да има невероятни научни проекти. В която дейност е лидер. Всъщност новата капсула ще помогне именно за това. Повече качени космонавти на МКС-повече време за научна дейност, а не само поддръжка на апаратурата .

И все пак да обърна внимание, че именно "обичаните САЩ" предоставят възможност и условия за избухване на частната космонавтика. Съвсем не е само Мъск. Там са университети, специалистите, инвеститорите, липсата на държавни ограничения. Макар че и там се намесва политика и лобиране. Както в случая със СЛС/Орион и цялостното толериране н Боинг. За сравнения можем да видим какво се случи с руския подобен опитДаурия аероспейс. Чиито основател вече прави космически бизнес в САЩ и се изказва безкрайно "ласкаво" за Рогозин.

Мариана Кълвачева

👍

Колкото повече мнения, толкова по-научени хора и обогатени с нещо ново.

Ще следим следващите стъпки, за да затвърдим мнението си за проекта.

Звън®
снимка на Звън®

Руските бракми едва събират и трима. Тоя Рогозин едно каре за карти не може да изкара на орбита. А капсулите "Союз" са пълна мизеря! Тясно е като в кучи гъз и смърди на вакса и партенки. Ракетите-носиттели едва успяват да "вдигнат" трима космонавти. Налага се преди старт да им правят многократни клизми. Абе, пълна мизерия! Не е случайно днешното бягстово на Куд-Сверчков. Това е първият емигрант, чупил се от Русия през космоса.

Мариана Кълвачева

Звън, не се знае какво носят със себе си тия четирима астронавти.

Когато се тръгва на дълъг път обикновено багажника се натъпква максимално.

Когато инженерите изчисляват полета се отчита всеки грам, защото ракетата има максимален товар, включваш теглото на хората и багажа. Същото е и в Ф1:тегло на болида + тегло на пилота, затова до един са все дребосъци.

Ние не знае подробности, каква апаратура се носи или това е първи пробен полет, а ще се ползват ресурсите на МКС.

аиг3

По принцип Крю Драгон е конструиран за 7 души екипаж. Демек има  място и остатъчна товароносимост за " багаж". Така, че спокойно.

Калпазанче

Ванката от 7/8 ТВ  разказа чуден виц: В космоса се сблъскали два спътника- американски и руски,при което и двата станали космически боклук. Американците лъжат,че спътника е граждански, а руснаците лъжат, че сблъсъкът е случайност. 

Калпазанче

Пока социальные сети обсуждают, каким образом Илон Маск смог «обогнать» Россию, в NASA сообщили о переговорах с Роскосмосом по полетам на Crew Dragon. Впервые российский космонавт может полететь на МКС на американском корабле Crew Dragon следующим летом, заявила руководитель директората пилотируемых полетов NASA Кэти Лудерс. Сейчас Роскосмос и NASA обсуждают бартерную схему, по которой астронавты продолжат летать на «Союзах» в обмен на места для россиян на американских кораблях, передает РИА Новости.

Как сообщил специализированный сайт Space flight now, ведомство уже представило рабочее соглашение по бартерной схеме на утверждение в Госдеп. В Вашингтоне ожидают ответных шагов от Москвы.

Влез или се регистрирай за да коментираш