Quantcast
Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

18 043
Серена Анън-Канселор

Руската космическа агенция "Роскосмос" заплаши, че ще заведе съдебно дело срещу американска астронавтка, обвинявайки я, че е пробила дупка през 2018 г. в космическия кораб "Союз МС-09", който по това време бе свързан с Международната космическа станция. Разследването на руснаците установи, че виновникът за пробиването на 2 милиметровата дупка е Серена Анън-Канселор, американски астронавт, родена в Индианаполис. Нейното име бе споменато в разследването още през юни, а сега "Роскосмос" официално я обвинява за саботажа.

Русия започна разследване на спада на налягането на кислорода в космическия кораб, а оттам - и в цялата МКС, което потенциално е можело да застраши живота на астронавтите. По време на инцидента на МКС е имало трима астронавти - Серена Анън-Канселор, руснакът Сергей Прокопиев и германецът Александър Герст от Европейската космическа агенция.

Руснаците твърдят, че Серена умишлено е саботирала, защото искала да се върне у дома на Земята възможно най-скоро. Руските издания твърдят, че тя е имала и лични, любовни проблеми, а и здравословни смущения. Американката е отказала да бъде подложена на тест с полиграф, а камерата, която записва вътрешността на отсека на "Союз", мистериозно е била изключена в момента, когато е направена дупката. Всъщност, били са направени общо осем дупки, седем от които са повърхностни.
Дупките са били запълнени сравнително бързо от космонавтите. Те направиха това с епоксидна смола и марля. 
Първоначално се смяташе, че опасната дупка е резултат от сблъсък с космически отпадъци. Тази теория бързо отпадна, тъй като дупката е била пробита отвътре. Астронавтите огледаха пораженията от външната страна на МКС. 
НАСА отхвърли обвиненията, като заяви, че няма да коментира здравните проблеми на астронавтите, а Серена Анън-Канселор е уважаван член на екипа.

Ключови думи:

Русия, САЩ, Роскосмос, МКС, НАСА

Още

САЩ обсъждат „Акт за привличане на Путин под отговорност“

20.01.2022

Обновена

5369
МО преговаря за покупка на две подводници

20.01.2022

3587
Разочарование бележи първата година на Байдън като президент

20.01.2022

1925