Quantcast
Русия узакони пиратството | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Русия узакони пиратството

Страната вече няма да плаща за патенти и интелектуална собственост на IT продукти
19 550
 снимка: РИА Новости
Михаил Мишустин практически узакони пиратството в Русия.

Руският премиер Михаил Мишустин подписа указ, според който Русия вече няма да плаща за патенти върху продукти от "враждебни" страни, съобщава "Российская газета". При използване на изобретението без съгласие на патентопритежателя, на него няма да му се плаща нищо. 

По отношение на притежателите на патенти от неприятелски страни, вече ще се изплащат 0% от действителните приходи от производството и продажбата на стоки, извършване на работа и предоставяне на услуги, ако се използва съответното изобретение, полезен модел или промишлен дизайн, пише в документа. 

По същество това означава, че държавата узаконява пиратството върху интелектуална собственост. 

На фона на безпрецедентните банкови и икономически санкции, наложени на Русия след инвазията в Украйна, правителството обсъди мерки за подкрепа на бизнеса и публичния сектор, сред които се обсъжда премахването на наказателната и административната отговорност за използване на пиратски софтуер "от държави, които подкрепят санкциите".

Още преди три дни за това съобщи "Комерсант", позовавайки се на документ, озаглавен „План за приоритетни действия за осигуряване развитието на руската икономика в условията на външния санкционен натиск". Документът изброява мерки за подкрепа на различни секторни области на руската икономика. В него бе съобщено, че "в случай на спешност" правителството може  да вземе решение за използване на изобретение, полезен модел или промишлен дизайн без съгласието на патентопритежателя. Сега това вече е факт.

В същото време властите предложиха да се премахне наказателната и административната отговорност, която е предвидена в действащото законодателство за използване на нелицензиран софтуер, "принадлежащ на носителя на авторски права от държавите, подкрепили санкциите". 

"По отношение на освобождаването от отговорност за използване на нелицензиран софтуер, ние се застъпваме за балансиран подход, за да стимулираме прехода към руски софтуер", коментираха от Министерството на цифровото развитие. Що се отнася до световните софтуерни компании, към бойкота на Русия вече се присъединиха Microsoft, Oracle, SAP, VMware и други. 

 

Още

Украйна очаква не повече от още 4 масирани руски ракетни атаки

03.12.2022

1712
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

16660
Полша склони за таван от $60 в цената на руския петрол

02.12.2022

Обновена

3023