Quantcast
Берлин смята бързата писта за Украйна към ЕС за несправедлива | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Берлин смята бързата писта за Украйна към ЕС за несправедлива

Отнасят се към нас като към втора класа, оплака се в отговор украинският външен министър Дмитро Кулеба
1 355
 ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц

ЕС трябва да намери бърз и прагматичен начин да помогне на Украйна, но евентуалното ѝ присъединяване не е въпрос само на няколко месеца и дори на няколко години. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц в Бундестага по повод позициите, които смята да застъпи на редовната среща на върха на Евросъюза идната седмица, съобщи БНР.

"Ускорен интеграционен процес за Украйна би бил несправедливост по отношение на страните от Западните Балкани, които полагат усилия да изпълнят критериите за членство", каза още канцлерът.

"Не е само въпрос на доверието им към нас. Ние трябва да изпълним обещанията си защото днес повече от всякога тяхната евроинтеграция е наш стратегически интерес", смята той. И декларира, че затова в Брюксел позицията му ще бъде категорична: Мястото на Западните Балкани е в ЕС.

След изявлението украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува "отношението като към втора класа" към Киев от някои европейски столици, което "обижда чувствата на украинците", предаде АФП.

"Стратегическата неяснота за европейските перспективи на Украйна, практикувана от някои столици в ЕС в предишни години, се провали и трябва да бъде прекратена", написа Кулеба в Туитър. И добави, че това "само насърчава" руския президент Владимир Путин.

Още

Украинската армия унищожи щаб на частната армия "Вагнер"

14.08.2022

Обновена

1512
42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

14.08.2022

826
Украйна вкара Русия в стратегически капан