Quantcast
Германски генерал призова НАТО да е готова да използва ядрено оръжие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Германски генерал призова НАТО да е готова да използва ядрено оръжие

7 304

НАТО е длъжна да бъде готова за ядрената заплаха от страна на Русия и да нанесе сдържащ удар. Това казва  командващият ВВС на Германия Инго Герхартц в слово на Международния симпозиум на морските сили в Киев, съобщи "Билд". 

"За надеждно сдържане са ни нужни средства и политическа воля за използване на ядрено въоръжение, ако се наложи", казва генералът. "Билд" обяснява, че той има предвид НАТО да използва ядрено оръжие, ако Русия първа го използва. 

"Путин, не се приближавай", казва генералът по повод вероятността Русия да нападне страна от НАТО. Командващият германските ВВС казва, че към 2030 г. европейците ще имат повече от 600 съвременни изтребители в района на Балтийско море. 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви днес, че няма никакъв смисъл да се водят преговори със САЩ за намаляване на ядрените оръжия, и добави, че Москва трябва да чака, докато американците сами не дойдат да молят за преговори, предаде Ройтерс.

"Сега всичко е в мъртвата зона. В момента нямаме абсолютно никакви отношения със САЩ. Отношенията ни са на нулата по скалата на Келвин", написа Медведев в Телеграм по повод възможни преговори за нов договор за намаляване на стратегическото ядрено въоръжение.

След идването на власт на Роналд Рейгън през 1981 г. Русия и САЩ, които са най-големите ядрени сили в света, сключват редица договори за намаляване на ядрените оръжия. Но руското нахлуване в Украйна предизвика най-големия разрив в отношенията между Москва и Запада от Карибската криза през 1962 г., когато много хора се опасяват, че светът е пред ядрена война, отбелязва Ройтерс, съобщи БТА. 

Докато беше президент в периода 2008 - 2012 г., през 2010 г. Медведев сключи в Прага с Барак Обама Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като "Нов СТАРТ", който през февруари миналата година беше продължен с още пет години до 2026 г.

"Засега няма нужда да преговаряме с тях по ядреното разоръжаване. Ако го направим, ще бъде лошо за Русия", каза Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност. "Нека те сами да дотичат или да допълзят и да молят за това", добави той.

САЩ и Русия разполагат с около 90 процента от ядрените бойни глави по света. Всяка от тях има около 4000 бойни глави в арсенала си по данни на Сдружението на американските учени.

 

Ключови думи:

ядрени оръжия, НАТО, Русия

Още

Мирей Матийо проговори за топлите си отношения с Путин

19.08.2022

357
Китай пусна да танцуват 100 кучета роботи, след като Русия се посрами

19.08.2022

9996
9 загинаха, а 35 бяха ранени при два руски удара в Харков

18.08.2022

Обновена

2924