Quantcast
Русия спешно изтегли подводниците си от Крим | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Русия спешно изтегли подводниците си от Крим

55 руски изтребителя са били унищожени от началото на войната
17 558

Подводниците, влизащи в състава на Черноморския флот на Руската федерация, са напуснали базата в Севастопол и са прехвърлени в Новоросийск, пише британското министерство на отбраната в ежедневния си доклад за оперативната обстановка в Украйна.

Става дума за подводници от клас Kilo според кодификацията на НАТО. Това са корабите от проект 877 "Халибут" и проект 636 "Варшавянка". Според открити източници 4-та бригада подводници на Черноморския флот се състои изключително от кораби от тези два проекта, което означава, че всички подводници са напуснали базата в Севастопол.

Според британското министерство на отбраната, решението за предислоциране на подводниците най-вероятно е свързано с повишен риск за сигурността. Украйна вече получава оръжия, които й дават възможност да нанася удари от значително разстояние. През последните два месеца имаше атаки срещу авиобазата и щаба на Черноморския флот в Крим.

Руските власти нарекоха оправдаха анексирането на Крим през 2014 г. именно с гарантирането на сигурността на Черноморския флот, припомня британското министерство на отбраната. Сега Черноморският флот е под заплаха поради продължаващата война в Украйна.

Украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили около 55 руски изтребителя от началото на войната, каза генерал Джеймс Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа. Според него Русия така и не успя да установи въздушно превъзходство над Украйна. Въпреки факта, че руските военни са добре запознати с украинската система за противовъздушна отбрана, ракетните удари на 24 февруари и след това не успяха да извадят от строя защитата земя-въздух.

Това обяснява защо руските самолети рядко навлизат дълбоко във въздушното пространство на Украйна. Вместо това руските въоръжени сили предпочитат да поразяват цели с ракети с голям обсег. „Когато се опитаха да използват изтребителите си в районите в обсега на украински ракети, те бяха свалени“, обясни Хекер.

Оценката на командващия ВВС на САЩ в Европа съответства на данните, представени от британското министерство на отбраната на 19 септември. "Русия е загубила 55 бойни самолета от началото на войната, като четири от тях много вероятно са били свалени през последните 10 дни, каза министерството. Загубите са най-вече в Харковска и Херсонска области.

 

 

Още

Без българите си РС Македония няма да влезе в ЕС

27.09.2022

924
Едрите зърнопроизводители взеха държавата за заложник

27.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

481
Властта в Русия реши да вдигне цената на водката

27.09.2022

3266