Quantcast
Стотици обикновени литовци събраха милиони за боен дрон за Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Стотици обикновени литовци събраха милиони за боен дрон за Украйна

Само за няколко дни те дадоха достатъчно средства, за да се купи "Байрактар"
2 075
 БГНЕС архив

Стотици обикновени литовци се обединяват, за да закупят военен дрон за Украйна и така да й помогнат срещу Русия, предаде Ройтерс.

Около 4,4 милиона евро са събрани само за три дни, а са нужни 5 милиона евро, според литовската интернет медия "Лайсвес Ти Ви", която е подела инициативата, цитирана от БТА. В събота вечер бе обявено, че цялата сума е събрана.

Дронът се показа като ефикасно военно средство срещу руските сили и техните съюзници в конфликти в Сирия и Либия и закупуването му ще бъде организирано от литовското министерство на отбраната. Последното е заявило пред Ройтерс, че планира да подпише писмо, в което заявява намерение да купи военен дрон от Турция идната седмица.

Украйна купи над 20  въоръжени дрона "Байрактар ТВ2" от турската компания "Байкар" в последните години и на 27 януари поръча още 16. Партидата бе доставена в началото на март.

За първи път в съвременната история обикновени хора събират пари, за да купят нещо като например дрона "Байрактар", подчерта украинският посланик в Литва Бешта Петро и определи тази стъпка като невероятна и безпрецедентна.

 

Още

И САЩ пробват след Русия да спрат турско нападение в Сирия

01.12.2022

764
Европрокуратурата разкри ДДС схема за 2,2 млрд. евро, работила и у нас

29.11.2022

10552
Хванатите у нас за атентата в Истанбул остават за постоянно в ареста

29.11.2022

245