Quantcast
Украйна си върна пленените защитници на “Азовстал” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украйна си върна пленените защитници на “Азовстал”

Песков отказа да коментира защо Русия дава 200 украинци срещу т.нар. кум на Путин олигарха Медведчук
Обновена
13 122
Освободени са и командирът на “Азов” Денис Прокопенко (Редис) и неговите заместници Святослав Паламар (Калина) и Олег Хоменко, командирът на 36-а морска пехотна бригада Сергей Волински (Волина) и командващият 1 батальон на морската пехота Евгений Бова, които ръководеха защитата на “Азовстал”.

Голяма част от пленените украински защитници на “Азовстал” се завърнаха тази нощ в Украйна. В рамките на поредния, но най-значим обмен на военнопленници бяха освободени 215 украински военнослужещи, от които 108 бойци от “Азов”. Украйна предаде 55 руски военнопленници и украинския олигарх Виктор Медведчук, известен като кума на Путин.

Освободени са и командирът на “Азов” Денис Прокопенко (Редис) и неговите заместници Святослав Паламар (Калина) и Олег Хоменко, командирът на 36-а морска пехотна бригада Сергей Волински (Волина) и командващият 1 батальон на морската пехота Евгений Бова, които ръководеха защитата на “Азовстал”. Те обаче са в Турция и ще останат там под специалната протекция на президента Реджеп Ердоган до края на бойните действия в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски специално благодари на Ердоган за посредничеството при освобождаването на командирите.

Разменени са и 10 чуждестранни граждани, които воюваха на страната на Украйна - петима британци, двама американци и по един гражданин на Хърватия, Мароко и Швеция. Част от тях бяха осъдени на смърт от “трибунала” на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Те се намират в Саудитска Арабия, откъдето ще отпътуват за своите страни. Освобождаването им е станало с посредничеството на принц Мохамед бен Салман. 

Размяната стана в деня, когато руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия.

”Размяната току-що приключи. Ние връщаме нашите хора у дома. Това явно е победа за нашата държава, за цялото ни общество. И най-важното - за 215 семейства, които ще могат да видят близките си в безопасност. Ние помним всички наши хора и се опитваме да спасим всеки украинец. Това е смисълът на Украйна, нашата същност, това ни отличава от врага. Ценим всеки живот! И определено ще направим всичко, за да спасим всички, които са в руски плен”, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Владимир Зеленски каза, че петима командири на “Азов” ще бъдат в Турция до края на войната: "Такива бяха условията на обмена. В Турция те ще бъдат под личния протекторат на турския президент и в удобни условия. Ще могат да провеждат и лични срещи". Сред разменените са 8 ранени при атентата в колонията в Еленовка на 29 юли.

 

Повечето от освободените руснаци са пленени при контранастъплението на Украйна в Харковска област. Има и няколко военни летци. Впечатление прави, че сред разменените е кумът на руския президент Владимир Путин и лидер на партията "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук, който дори не е бил на фронта.

67-годишният Медведчук е проруски украински политик и бизнесмен. Той бе арестуван в Украйна в средата на април, като се укриваше от началото на руската офанзива в края на февруари, след като през май миналата година бе поставен под домашен арест поради повдигнато обвинение в държавна измяна и заграбване на природни ресурси в Крим.

През май, когато защитниците на “Азовстал” се предадоха говорителят на руския президент Дмитрий Песков категорично отхвърли възможността те да бъдат разменени за Медведчук. “Вече казахме, че Медведчук е гражданин на Украйна, той няма нищо общо с Руската федерация. И той не е военен. В случая с хората, които се предадоха в “Азовстал”, става дума за военни и членове на националистически формирования. Следователно това са съвсем различни категории хора и тук едва ли може да се говори за някакви размени “, каза тогава той. Днес руското МО официално потвърди размяната на 55 руски военопленници, но Песков отказа да потвърди за Медведчук, защото "нямам право да коментирам това". В руските социални мрежи се надигна вой, че заради "един Медведчук Русия е предала над 200 украинци. С какво е толкова ценен?!". В недоволството се включи и известната кремълска пропагандистка Маргарита Симонян. 

Медведчук бе разменен, макар да не е стъпвал на фронта
 

„Разменихме 200 наши герои за Медведчук, който вече даде всички възможни доказателства на разследването. И петимата герои-командири от “Азовстал” - за 55 руски пленници, които не представляват интерес за нас", каза ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак. “Готови бяхме да разменим Медведчук за един наш герой-“азовец”, а вижте колко получихме. Това е повод за тост в цялата страна”, не скри задоволството си Зеленски. Той разказа и подробности за преговорите. Отначало руската страна е предложила да размени Медведчук за 50 украински военни, но при преговорите цифрата е стигнала до 200.

Сред освободените са още Дмитро Козацки, който направи запомнящите се снимки от отбраната на “Азовстал”, Микола Куш, Константин Никитенко, Катерина Полишчук (Пташка) и др. 

Освободените командири от “Азовстал” разговаряха с украинския президент по видеовръзка от Турция. “Със нас всичко е наред, здравословното ни състояние е удовлетворително. Благодаря на Вас и на Вашия екип за това, което направихте”, каза Денис Прокопенко на Зеленски.

 

Ключови думи:

Украйна, Русия, “Азов”

Още

Без българите си РС Македония няма да влезе в ЕС

27.09.2022

651
Едрите зърнопроизводители взеха държавата за заложник

27.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

326
Властта в Русия реши да вдигне цената на водката

27.09.2022

2980