Quantcast
Висш руски дипломат хвърли оставка и заяви, че го е срам от войната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Висш руски дипломат хвърли оставка и заяви, че го е срам от войната

Борис Бондарев обяви действията на Путин в Украйна за най-сериозното престъпление срещу народа на Русия
26 064
 Архив ЕПА/БГНЕС

Съветникът на Постоянното представителство на Русия към ООН в Женева Борис Бондарев подаде оставка и обяви, че се срамува от страната и работата си заради войната срещу Украйна. Това е най-високопоставеният дипломат, който е напуснал страната си от началото на инвазията в Украйна през февруари, съобщава БГНЕС.

"Никога не съм се срамувал толкова от страната си", пише Борис Бондарев в изявление, споделено с дипломатите в Женева. Наричайки нивото на "лъжи и непрофесионализъм" в руското външно министерство "катастрофално", той обяви, че" войната на Владимир Путин е "не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-сериозното престъпление срещу народа на Русия".

Неговото действие идва само дни след като руското Външно министерство се хвалеше, че всички руски дипломати били зад политиката на президента Владимир Путин, включително и по отношение на войната срещу Украйна. 

В своето послание, което определя като закъсняло, Бондарев сега пише: „За двадесетте си години служба съм виждал различни обрати в нашата външна политика, но никога не съм се срамувал толкова от страната и работата си, както на 24 февруари тази година. Агресивната война на Путин срещу Украйна, а всъщност и срещу целия западен свят, е не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-тежкото престъпление срещу народа на Русия, което с буквата Z зачеркна всички надежди за постепенно развитие на проспериращо демократично общество в нашата страна".

Дипломатът добавя: "Онези, които замислиха тази война, искат само едно - да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни и безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и стойност с целия морски флот на Русия, да се радват на неограничена власт и пълна безнаказаност. За целта те са готови да жертват много животи. Хиляди руснаци и украинци вече загинаха заради тази цел".

"За съжаление, през всичките тези двадесет години нивото на лъжата и непрофесионализма в работата на Министерството на външните работи нараства. През последните години тя придоби катастрофални размери. Вместо непредубедена информация, безпристрастен анализ и трезви прогнози имаме пропагандни клишета в духа на съветските вестници от 30-те години на миналия век. Изградена е система, която мами сама себе си", посочва още Бондарев.

По негови думи руският външен министър Сергей Лавров е добра илюстрация на деградацията на тази система. "За 18 години той се превърна от професионален и образован интелектуалец, на когото много служители на министерството искаха да приличат, в човек, който непрекъснато излъчва противоречиви изявления и заплашва света (т.е. и Русия) с ядрено оръжие! Днес Министерството на външните работи не се занимава с дипломация. То сее лъжи, разпалва омраза и война. Дипломацията обслужва частните интереси на тесен кръг от хора, които нямат нищо общо с реалните нужди на руското общество. Русия вече няма съюзници и обяснението за това е агресивната политика на нашата страна, а не прословутата русофобия, за която постоянно се говори по руската телевизия.", пише дипломатът.

"Учих за дипломат и бих искал да продължа да работя за страната си. Но днес, за съжаление, да остана на държавна служба и да следвам разрушителен политически курс означава да предам родината си. Не искам и не мога да направя това. Затова реших да подам оставка”, завършва изявлението си Бондарев.

Още

Петков постави неизпълними условия за съставяне на кабинет

26.06.2022

Обновена

16240
Какъв руски писател си, ако не си забраняван в Русия!?

18.03.2022

941
Експлозии разтърсиха Киев тази сутрин

26.06.2022

Обновена

3556