Quantcast
8 скъпи удоволствия, които можем да си позволим | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Наука, физкултура, стабилност

8 скъпи удоволствия, които можем да си позволим

автор
Г-н БАЛЕВ
3 616
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Правосъдието е скъпо удоволствие", прокламира главният прокурор пред правната комисия в парламента. Коментарът му засягаше дейността на прочутото Бюро за защита, което се занимава с охраната на защитени свидетели и охраната на главния прокурор. В същата пледоария ораторът направи сравнение с Националната служба за охрана - тя била още по-скъпа и съмнителна откъм практики. 
Българското общество обаче си позволява още много подобни удоволствия, които си имат своята морална и материална цена.
Тези удоволствия на английски се наричат guilty pleasures - някаква малка или голяма радост, която обаче консумираме с чувство за вина, защото знаем, че извършваме нещо нередно - примерно да мишкуваш нощем в хладилника или при комшийката. Guilty е термин от правото - означава "виновен". 
Ето и списък с някои наши скъпи удоволствия, които си плащаме с кеф и малко чувство за вина, което само ни повишава тръпката. 
***
1. Делегация от джипки с минимум 10 маймуни. Това е най-голямото удоволствие за един успял мъж и държавник у нас - като тръгнеш нанякъде, да влачиш със себе си 2 джипа, 10 орангутана, 2 психоложки, 3 камери, 4 министри, посланик и поп. Не всеки може да си го позволи, но ние като общество сме длъжни да дадем всичко от себе си, за да могат нашите първи мъже да се чувстват мъже. С такъв джипчийски модус вивенди са Бойко Борисов и Слави Трифонов. Разликата между тях е, че за джиповете и свитата на Борисов плащаше държавата (ние), а за екстрите на Слави Трифонов той си плаща сам с парите, които е спечелил от вярната му публика (част от нас). Откъм гражданска естетика е еднакво вълнуващо. 
2. Избори през 3 месеца. Това струва луди пари, ама пък ние затова сме в клуба на богатите, умните и красивите - плащаме си! Още 7-8 пъти да направим избори за парламент, който не може да състави правителство - и накрая ще дойде да вземе властта някой харизматичен кмет на Симитли, който с твърд крайник ще наложи ред, съгласие и стабилност. 
3. Бойни самолети F-16. Една от популярните тези за последния (единствен цял) мандат на Борисов беше, че си е откупил американско спокойствие със сделката за осемте бъдещи самолета. Покупките обаче продължават и в служебното правителство (заявка за още 8 парчета F-16) с аргумента, че "да си купиш 8 самолета, е все едно да вземеш половин кон". Сигурно е така и сигурно тези покупки са възможно най-доброто за България - щом ни струват няколко милиарда, значи са нещо прекрасно. 
4. АЕЦ "Белене". Този мегагьол източва националните финанси от десетилетия. Който не го мързя, той не е крал от тоя проект, който премина през какви ли не фази и усложнения, като резултатът е, че потъват все повече и повече пари за нещо, дето не само че го няма, ами и продължава да яде пари. 
5. Бой зад колоните, полицейско и прокурорско насилие. Зад колоните на Министерския съвет държавата показва, че е държава. Бой на младежи, влачене за косата на девойки, мятане на вързани тела едно върху друго, унижения и еротични снимки за спомен. Опитваме се да си представим - пред кого и как се хвалят тези яки мъже със снимките на вързано малтретирано момиче до проснати тела? Какви филми гледат в свободното си време?... И това струва доста пари, защото тия млади хора ще осъдят държавата. Те не само не са получили справедливост за това, което са преживели, но някои от тях си имат и обвинения. Ама няма проблеми - плащаме си и това шоу. 
6. Борба с корупцията тип "Иванчева". Бившата кметица на "Младост" е емблема на скъпото правосъдие у нас. Някой счетоводител трябва да се хване да изчисли колко струва всичкия този цирк с Иванчева, която преди три години бе едва ли не изнасилена публично в мегаакция, ръководена от Иван Гешев, който тогава трупаше точки за бъдещата си главпрокурорска мисия. Сметката е много дебела и още не е окончателно оформена. 
7. Да си направиш партия за малко, да обереш протестния вот и да се спихнеш. Това го може само Слави Трифонов, друг досега не е правил толкова мащабен проект, който толкова бързо се развали. Вече се разнася като стомашни газове в атмосферата и отива на изветряване. Не знаем колко свои и колко чужди пари е похарчил Слави за тоя проект, но не са малко. Партията му скоростно стигна до първа парламентарна сила, но успя да профука тоя капитал за нула време. Сега социолозите търкалят ИТН някъде под ГЕРБ и ДБ. Кеф цена няма, излагацията цена няма! 
8. Невежеството. Това е най-скъпото ни удоволствие, за което си плащаме с широки пръсти, ама пък можем да си го позволим! Важното е, че никой не може да ни казва какво да правим, ние си знаем! 

Още

Как да се подготвим за тежката зима - 10 препоръки

14.10.2021

Г-н БАЛЕВ

6382
8 качества, които трябва да притежава кандидат-президентът

30.09.2021

Г-н БАЛЕВ

3739
5 мерки срещу галопиращата инфлация

23.09.2021

Г-н БАЛЕВ

9128