Quantcast
И най-простият си е малко мъдър | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Великото преселение на нещастници

И най-простият си е малко мъдър

Кажи му "аго", да му стане драго. Ердоган и Гешев честитят на народа Трети март
автор
Г-н БАЛЕВ
3 366
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Ердоган се накара на Европа, но поздрави българите за националния ни празник - датата 3 март, когато се дезинтегрираме от османското пространство. 

На Европа Ердоган се скара, защото не дава достатъчно пари - вместо 6 млрд дошли само 5 или нещо такова. Ама ний, вика, вече не ги искаме тия пари - никой не може да се подиграва с достойнството на турския народ. Отварям портите и ви давам да си нагребете от моите бежанци, че ми омръзна да ги храня. 

Това, което пропусна да спомене Ердоган, докато мъмреше Европа за "чифте стандарт", е, че той вече не иска пари, защото иска територии - от Сирия, където продължава да извършва своите мирни военни операции. Освен това в Сирия по-спокойно и ефективно човек може да коли кюрди. И освен това - огромна част от мигрантите, които Ердоган използва, за да рекетира Европа, не са сирийци, а хора от Африка, Афганистан и Пакистан. Единствената причина да ги приеме преди няколко години в Турция Ердоган, е за да може да ги използва за разменна монета и рекет. Сега ще се нагледаме на бедстващи жени, деца и домашни любимци, с които Ердоган едновременно шантажира Европа и хлопа на портите на хуманната ни съвест. 

Все пак Европа е родината на големите философи, естети, хуманисти, теософи, етици и националсоциалисти - ще отворим сърцата си, а някои от нас дори ще забогатеят от трафик, търговия с паспорти и Велико преселение на нещастници.

На съвместната пресконференция на Ердоган и Борисов, след като Ердоган наби канчето на Европа и каза, че не го интересува вече никакво споразумение за мигрантите, думата взе Борисов и каза, че "ние сме мъдри и ще намерим мъдро решение"; после още няколко пъти повтори "мъдрост, дипломация, мъдри хора сме, ще намерим решение". 

Същите думи повтори по-късно и пред българсите журналисти - работиме мъдро, действаме мъдро!

След това (много натоварена програма на националния празник!) Борисов повози на джипката край границата председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел - малко трафик на ВИП европеиди. И на тях повтаряше същото - мъдрост, дипломация, мъдрост, дипломация. 

Шарл Мишел похвали Нашия лидер, че е "ексълънт драйвър" (отличен шофьор). 

Всичко това е много хубаво и сигурно е в интерес на България, да се надяваме - събитията в техния пълен обем в момента не могат да ги разберат напълно и самите главни действащи, особено по-малко мъдрите от тях.

На мен обаче друго ми направи впечатление. 

Знаете прочутата реплика на Борисов към кърджалийските оловноцинкови металурзи: вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме. 

Сега на Ердоган и европеидите говори обратното: аз съм мъдър и вие сте мъдри, ще се разберем. 

Не придирям за противоречието, защото всеки човек е и мъдър, и прост - а този, който го разбере, е малко по-мъдър.

Има, знаете, такава пиеса - "И най-мъдрият си е малко прост", на Александър Островски.

Обратното също е вярно - и най-простият си е малко мъдър, затова никога не губя надежда и вяра в човешкия род и българския народ.

***

Още една новина от затихналото ежедневие (нали е празник и малко сме се поспрели на ръба на времето). 

ПРокуратурата поздрави народа на България по случай 3 март - хубаво и мъдро, народът има нужда от поздравления и салюти, а прокуратурата днес е активен играч в комуникациите - затова я изписвам ПРокуратура.

Съдържанието на самия поздрав обаче е малко смущаващо - поздравът се състои от песен за родоначалника на Гешевия род отец Партений - възрожденец, борец за църковна и национална независимост. Изпълнението на песента е записано с телефон и глас, който припява зад кадър и доста прилича на гласа на Иван Гешев. Новината за това общение между народа и прокуратурата прочетохме на различни места - колегите преразказват книга за Гешевия род, където се съдържат различни исторически и легендарни сведения за голямото дърво, чиято издънка е главният прокурор. "24 часа" независимо съобщава, че направил "проверка" - и така била установена роднинската връзка между Гешев и рода му. (А не че са им пратили книгата за изучаване с подчертаване и цитиране по съвест.)

С други думи - каналите за комуникация на прокуратурата се превръщат в личен фейсбук на Иван Гешев, медиите нямат нищо против и цитират с различна степен на ентусиазъм, а култът към личността на главния прокурор реално застрашава култа към личността на премиера. 

Мен да питате - не бих избирал между два култа, защото са еднакво мъдри. Да правиш от жив човек икона и да ѝ се кланяш - може би е приятна перверзийка, но в социален аспект е малко незряло. 

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

3199
Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

14625
Гешев загуби гвардията си, но запази крепостите си