Quantcast
Приключенията на различните Навални | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Новини с добавена стойност

Приключенията на различните Навални

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова
автор
Г-н БАЛЕВ
3 566
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин, в който пием от информационния поток тия напитки, чрез които се себеутвърждаваме като хомо сапиенс. А не да се утвърждаваме, да речем като някакъв дребен добитък. 

***

Знаете, в славянския фолклор има такива мотиви - момченцето пило вода от козе копитце и се превърнало козле. Неприятна работа. Сестричката Альонушка казала на братчето си: Иванушка, не пий от копитцето! Тя като Алена знаела какво ще стане, но Иванушка не я послушал, пил от копитцето и станал малко сладко пръчле. В други версии момчето станало теленце или еленче, те приказките като вицовете един ги разказва тъй, друг ги разказва инак. 

Така и в България няколко наши политически момчета все едно са пили от копитцето на Алексей Навални. Или все едно са пили като него чай с новичок - и са се превърнали в руски репресирани отровени опозиционери. Г-н Навални има проблеми с руското правосъдие и в условия на прогресираща сталинизация тия дни го осъдиха на още 9 години затвор. Навални обжалва присъдата и продължава от затвора да громи Путиновата политика и войната в Украйна. 

И нашите политици изглежда са харесали образа на този съвременен дисидент, и току някой от тях се обявява за българския Альошенка Навални. Последно Бойко Борисов се провъзгласи за български Навални, защото Бойко Рашков го мачка като някакъв освирепял Путин. Но Борисов е поне третият български Навални. Миналата година от същата чаша чай пиха Веселин Марешки и Станислав Недков - Стъки. Аз съм българският Навални. Не, аз съм българският Навални - един през друг, Навални до Навални между чукове и наковални! Могат на прескочи-кобила да си играят тия ми ти навалнита. 

Така наречените лайф-коучове - не кочове и пръчове, а коучове - всичките тия съветват да бъдем себе си. Да отстояваме същността си и същевременно да превъзмогваме егото си. И нашите се превъзмогват, но не могат да се отстоят като себе си, ами се отстояват като Навални. Като малки деца. Малките деца понякога се превръщат - но не в нещо конкретно, а просто така се превръщат. Гледаш го детето, че прави странни гримаси, издава нечленоразделни звуци и като го питаш какви ги върши, то вика - превръщам се! Аз ако съм един Бойко Борисов, ще накажа българския народ и ще се превърна в канадския Кирил Петков. Отивам значи в Канада, ставам премиер, може малко да наруша канадската конституция, но то ще е само за демократичните добрини на страната и без репресии. И като ме питат - защо го направи? Ще казвам: за народа на Канада го направих, защото не е такъв неблагодарен като някои други народи! И даже ще се оженя в Канада, за да ги е яд българките! 

А може и друго да се направи. Докато руският Навални е в затвора, може да пратим на руснаците хуманитарна помощ от три навалнита - Борисов, Марешки и Стъки. Трима наведнъж, ако са обединени, положително ще съборят диктатурата на Путин и ще изградят с много пот либералната демокрация в Русия. Ще помилват истинския Навални и ще станат цели четири навалнита! 

На мен една приятелка ми вика - вий, Г-н Балев, сте българският Достоевски. Викам - сакън! Само туй ми липсваше, да се влача по каторгите и на дърти години да пиша пропаганда. Щото старият Достоевски и с това се е занимавал - хуманизъм, сълзата на едно дете, това-онова - и великодържавна пропаганда. Ама така ги е чувствал нещата, аз не му се бъркам и не искам Достоевски да пада жертва на кенсъл културата. С кенсъл културата или културата на отхвърлянето, има една неточност в тълкуването. Противниците на тоя кенсъл-синдром в западното общество казват - бум, забраниха Достоевски. А то не е така. Никъде не е забраняван Достоевски, аз примерно си го чета редовно и го громя най-подробно.

Аз поне съзнавам, че това е диващина - как бих могъл да разгромя Достоевски? Но примерно така съм решил да се забавлявам. Кенсъл културата не е най-умното нещо на света, тя може да сложи етикет, да събори статуя, да провали кариера, да извърши глупост. Но не те задължава да си глупав и не те убива. 

И затова, когато Путин разкритикува западната кенсъл култура, направи грешка да “защити” авторката на Хари Потър. На Запад, каза Путин, г-жа Роулинг пострада от вашите некултурни либералщини и културата на отхвърляне. А самата г-жа Роулинг веднага му отвърна, че не му отива да се занимава с културна критика, докато унищожава хора и градове, затваря несъгласни и трови опонентите си. 
Това за отровата и затвора се отнася и за Алексей Навални, героя на днешното ни петминутка. Той беше тровен, а сега е в затвора затворен - може би до края на Путиновия пожизнен мандат или докато не настъпи друга радикална промяна в обстановката. Така че и на нашите политици не им трябва да са българския Навални, сложна е неговата, дано пък нашата да е по-проста и да не влизаме, примерно във война.

Бъди какъвто си, а не Навални
ти тъй си хубав с образа печални
и твойте пажове многострадални –
те също са чаровни и нахални.

***

Звуков файл - тук:

Свободу Навальному!

Още

Путин в молба-телеграма до БАБХ: Пратете инсинератори!
България и Русия като Митрофан и Дормидолски

31.07.2022

Г-н БАЛЕВ

1599
След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

28.07.2022

3674