facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Педагогиката педагогична

Протестче мое, реално и вълшебно

2 325
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Духът на протеста е завладял нацията. Едни (даже не едни) протестират срещу правителството и главния прокурор, други (но са много малко) срещу тези първите и президента, а трети - срещу правилата на здравното министерство, които ограничават и огорчават най-ценното, което имаме - българските деца. Ние заставаме плътно зад родителите, които днес протестират срещу задължителното носене на маски в училище. Но искаме да ги подсетим и за още няколко чудесни поводи за протести - съвсем уместни и много навременни, ако не и доста закъснели. 

Например опитите децата да бъдат принуждавани да пресичат улиците само на строго определени места, представляват стресиращо ограничение на тяхната свобода - ограничение, което може да съсипе детство им, а дори и живота им. Тази мярка трябва веднага да стане само по желание, тоест препоръчителна, а не задължителна.  Нека всяко гордо българско дете волно да скача, тича и пресича по свой избор улиците, жп линиите и магистралите на България (а също и релсите в метрото). 

Всеки загрижен родител трябва да се активизира, да демострира и да протестира срещу задължителното носене на униформи (където го има). Има изследвания на учени от Оксфорд, които доказват, че униформеното облекло поражда униформено мислене и  задушава в зародиш всеки порив за оригиналност и личностно развитието на детската индивидуалност. Там където няма задължителни униформи, веднага трябва да започнат протести срещу свободното обличане в училищата и детските градини, (а защо не е в яслите). Група британски учени от Оксфорд са установили, че това е сигурен път към анархията, убиващ колективния дух в детските общности, усещането за справедливост и правото на равен старт в живота. 

И накрая - отдавна беше време обществеността да се надигне срещу една от най-мракобесните практики, останалия още от турското робство и комунистическата диктатура обичай българските училища да се ограждат с тухлени зидове и железни решетки. Липсва само бодлива тел, за да се почувстват децата съвсем като престъпници или военнопленници, без дори да са ходили войници. Ние не сме съгласни с това изкуствено насаждане на чувство за вина у нашите деца, които не са направили нищо лошо. А дори и да са, още не могат да носят наказателна отговорност. 

И накрая, но иначе преди всичко, трябва остро да се протестира срещу самото ходене на училище. Само така ще върнем наистина усмивките на детските лица. Но да не забравяме и норвежките социални служби, както и срещу много други неща, за които сега не се сещаме, но те могат да докарат на децата тежки психически увреждания, подобни на тези, които се забелязват у много от протестиращите им родители. 

Още

МЗ глобява мероприятия на БСП, Цветанов и Борисов за липса на маски

28.09.2020

470 2
Бабикян: Политически дебилно е мисленето, че светът свършва с теб

27.09.2020

3043 93
Отровното трио даде подробности за ремонта на дома на Гешев в Бояна

25.09.2020

Обновена

7549 37