Quantcast
Сексизъм на площадката пред стълбите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Без радио не мога

Сексизъм на площадката пред стълбите

Новини с добавена стойност
автор
Г-н БАЛЕВ
2 740
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Из предаването "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова.
***
...Докато пускаме и спираме Македония към Европа, можем да си отбележим за някоя следваща пандемия, че въпреки широчината и дълбочината на нашата европейска интеграция, по здравните въпроси не се превърнахме в общество за пример.
***
...Един поет или дипломат би казал - България е цугтромбон в Европейския концерт, а Северна Македония виси на стълбите пред филхармонията. Македония трябва да е по-сговорчива, това е в неин интерес. 
Само че поетите и дипломатите на македонската държава използваха по-различни конструкции. Те обругаха българските жени и конкретно министър Захариева с най-грозни улични думи, отвъд всяка морална и книжовна норма. 
Това тяхно поведение граничи със Средновековие, би възкликнал някой. Ала на това възклицание ние имаме контравъзклицание. Ние ще възразим, че по време на българското Средновековие из нашите земи са врели и кипели книжовните школи - Преслав, Охрид, аз, буки, веди, глаголи, Златен век, джиджи-биджи, наука и просвета. 
Може и да са били по-груби тогава нравите и хората, сякаш по-често са се колели, не отричам. 
Но аз не си представям например Климент Охридски да каже - Константин Преславски е песоглавец, а книжовната школа в Преслав е монголо-татарска агентура. Аз дори прокурор не си представям да говори така грубо и да псува в официална среда, както си позволиха днешните македонци спрямо Захариева.
Македонците казаха така: българските жени, барабар с външния министър, струват два чорапогащника и една кучешка каишка. Наистина груба балканска проява, ние тук почти не си позволяваме такива сексистки актове. Може би само понякога в неформална среда.
Веднъж чух една жена да я наричат „необразована кърджалийка”. Но то беше неофициално и не е толкова сексистко. И това не ни пречи да поучаваме Македония как да пребори сексизма и балканския примитивизъм. 
И тук искам да направя едно специално лирическо отклонение, в което рицарски да защитим от хулите гадки българската жена и първия ни дипломат Екатерина Захариева.
***
Мъже и жени, българи и македонци, 
Като поет и балкански джентълмен остро възразявам срещу езика на омразата към нашите и вашите майки и сестри. Не ни говорете на „стринка ви лелина”. Не наричайте дамите с пошли имена, защото човешкото достойнство никога не е струвало два чорапогащника. Наричайте българската жена
Съвършенство,
Лилия,
Празник,
Орлица,
Интелектуалка
или в краен случай Разкошница. 
Българската жена не е кучка, а лайкучка. 
А пък да си обиждаме жените и мъжете, това не е европейско и дори, както упоменахме, не е охридско-преславско. 
Общо взето същия призив отправяме и към българския мъж, по-специално към Повелителя на кърджалийките в неформална среда. Но в същото време даваме този пръв български мъж и за пример на нашите сквернословни съседи македонци. Обърнете внимание, че само в неформална среда Борисов си позволява език на проказата и разни извънкнижовни термини. А когато го снимат, обикновено е сдържан, най-много да нарече репортерките мисирки или да нагушка мечешки някой посланик. И това го извършва без кой знае каква омраза, макар да е темпераментен човек. Във всеки случай - даваме го за пример на македонците като пръв и най-личен български мъж, който с поведението си винаги подчертава, че балканският сексизъм и сквернословие нямат място в Европейския съюз.
Такива разговори могат да се водят на стълбището пред Европа, не да мърсят акустиката на прекрасната европейска сграда...
***
Пълен текст и звуков файл - тук:
 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Атоми, енергия, любов

24.01.2021

Г-н БАЛЕВ

1406 4
В БСП вече са изчезнали привържениците на коалиция с ГЕРБ

24.01.2021

2386 15
Николай Михайлов: Борисов е политическа аномалия

23.01.2021

8017 42

Коментари

Гандю

Много ми аресва панделката на г-н Балев

Льо Клер

Обърнете внимание, че само в неформална среда Борисов си позволява език на проказата и разни извънкнижовни термини.

 

То, в неформална среда - можело, както каза, наречената "необразована кърджалийка", когато покани някои хора да не ползват никакъв транспорт, "бе"! 

Това, че външната ни министърка е лайкучка, а не "кучка" -  това добре, г-н Балев, но къде оставихте, обвинението в липсва на сексуални усещания?

Влез или се регистрирай за да коментираш