Quantcast
Акад. Петрунов: Смесването на различни видове ваксини е неправилно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Акад. Петрунов: Смесването на различни видове ваксини е неправилно

2 162
 Нова тв
Академик Богдан Петрунов

"Смесването на ваксини от различни видове е неправилно". Това заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов. Той изрази категорично мнение, че хората, които са получили първа доза на "Астра Зенека", трябва да си сложат втора от същата.

"Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика. Имунитетът се гради не само на база антителата, а основно се гради на клетъчния имунитет, така че ако те имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Те спокойно могат да се имунизират. Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов. Той допълни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма. "Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-мия месец", поясни академикът.

По думите му, около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват от коронавируса поради много високото си ниво на отделяне на интерферон.

Още

Хаосът с новия ред за ваксинация започна

18.05.2021

Обновена

1646
Държавата разреши до 21 000 фенове на финала за купата

18.05.2021

55
Гърция ще прави бързи тестове на всички влизащи в страната

18.05.2021

1057