Quantcast
Депутатите видяха нова джипка за пари в бюджета на НЗОК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Депутатите видяха нова джипка за пари в бюджета на НЗОК

"Не бива да решаваме стари проблеми с кризисната актуализация на бюджета на касата", смятат от БСП и ДПС
2 246
 Илияна Кирилова
Ябълката на раздора при допълните 134 млн.лв. за НЗОК се оказа кой и за какво ще разпределя парите

Допълнителните 134 млн. лв., които ще получи Националната здравноосигурителна каса с актуализацията на бюджета, трябва да бъдат детайлизирани по пера преди второто му четене. Около това мнение се обединиха депутатите от почти всички партии, които днес приеха на първо четене промените в бюджета на НЗОК. Целта е да има яснота колко пари за какво точно ще се харчат, а не средствата да се разпределят единствено по решение на Надзорния съвет на касата и да има "втора джипка", която да раздава милиони.

145 депутати от ИТН, БСП, ДПС, ДБ и ИБГНИ подкрепиха бюджета, 1 от ГЕРБ бе против, а 39 от ГЕРБ гласуваха въздържал се.

С актуализацията на бюджета на НЗОК касата трябва да получи 134.5 млн. лв. допълнително, 10 млн. лв. от които са издръжка на административни дейности и 120 млн. лв. за покриване на различни здравни разходи - за първичната извънболнична помощ, специализираната извънболнична помощ, за първа линия за лекарите, за новата амбулаторна процедура за лечение на леките случаи на коронавирус и др. Още при обсъждане на проекта в комисия лекари, фармацевти и зъболекари изразиха несъгласие с начина, по който ще се разпределят парите. Те смятат, че трябва предварително да е ясно за кое перо колко пари ще се заделят, а не както предвижда проектът - те да се разпределят по решение на Надзорния съвет на фонда. Според проф. Асена Сербезова трябва да се предвидят средства за първа линия и за магистър фармацевтите, които работят в болнични заведения.

Депутатът от ИТН доц. Силви Кирилов заяви, че е нужна детайлна разбивка за 10-те млн. лв. за административни разходи, както и за какво точно ще се разпределят 120-те млн. лв., вкл. и колко ще струва новият пакет за лечение на ковид в извънболничната помощ. "Важно е и магистър фармацевтите да могат да получават допълнително пари, иначе сега се получава парадокс - помощник-фармацевтите в болничните аптеки могат да получат 360 лв., а ръководителите им - не", посочи той.

От БСП заявиха, че ще подкрепят бюджета, но с корекции - ясно разпределение на допълнителните средства за касата по пера, изключване на плащанията за чужди каси за лечение на деца в чужбина, което според тях не е редно да се прави с кризисна актуализация на бюджета и др. "Мотивът за информационно обслужване на касата е несериозен при бюджет за кризисно овладяване на пандемията. Няма нищо в този бюджет за детско здравеопазване", коментира Георги Михайлов от БСП.

От ДПС също изразиха притеснение от големия дял на средствата за административни дейности - 10 млн.лв., които според тях трябва да се изразходват изключително прозрачно. Според тях не е редно с кризисен бюджет да се решават стари проблеми, каквото е изплащането на надлимитната дейност за болниците, натрупана през 2015-18 г. Най-голямата им критика също бе за липсата на ясно разпределение на допълнителните пари за здраве. "Сега определяме нова джипка - с 9 места, колкото са членовете на Надзорния съвет на НЗОК. Нали не искахме една джипка да разпределя пари?, попита Хасан Адемов от ДПС и призова за диференциране на разходите по ясни и прозрачни правила. 

"Не се гарантира прозрачността на разходите, нужни са критерии за контрол", посочи и Александър Симидчиев от ДБ.

"Недопустимо е да гласуваме едни 120 млн.лв. ей така, които да се изхарчат по неясни критерии с извинението, че трябват за ковид кризата и някой да ги разпредели, както сметне за необходимо. В закона ясно е записано, че средствата от здравни вноски се гласуват от Народното събрание по пера", коментира и Костадин Ангелов от ГЕРБ, които заявиха, че категорично няма да подкрепят предложения бюджет на НЗОК.

"Детайлизиране на бюджета по пера ще има. Ние не действаме като вас", увери Ивайло Христов от ИТН. Колегата му Андрей Чорбанов също посочи, че се внесат корекции преди второто четене, но при цялото желание за прозрачност, по време на криза няма как да се опишат всички разходи по пера, защото са нужни буфери в бюджета в случай на извънредни обстоятелства. 

 

ЗАЯВКА

Министър Кацаров посочи, че в голямата си част критиките на депутатите са към здравната система и действащия в момента бюджет, който сега се предлага да бъде променен. "120 млн. лв. са под 3% от целия бюджет на касата. Как си представяте с тях да променя философията и натрупаните дисбаланси в системата, трупани с десетилетия", попита той и обясни, че в 10-те млн. лв. за административни разходи всъщност се включват отложените плащания по дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност. "Това са отложени плащания за 2015-18 г., които НЗОК не е платила на болниците за извършване на дейност, която е била над лимитите. Т.е. част от тези пари ще отидат при болниците", посочи министър Кацаров.

Министърът отхвърли обвиненията, че ако парите се разпределят от НЗОК, това не е прозрачно. "Напротив, всички решения и стенограмите на касата се обсъждат и публикуват на сайта й", посочи той. По думите му няма никакъв проблем разходите да бъдат диференцирани и описани, но това не е пречка да бъде приет бюджетът. "Ако вие предпочитате, ние се ангажираме да ви предложим конкретни параметри по пера", заяви още той. Според него обаче от това няма нищо да се промени, само ще се затрудни касата, тъй като например все още текат преговори между нея и лекарите за новата амбулаторна процедура за извънболнично лечение на коронавирус, което, по думите му, е причина в проекта да липсва сума за въпросния пакет.

 

Ключови думи:

НЗОК, бюджет, актуализация

Още

България ще се размине тази година с извънредните милиарди от ЕК

20.10.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

2731
Кабинетът ще предложи децентрализация на общинските бюджети

01.10.2021

368
Бюджетът на държавата вече е с над 1 милиард лева излишък

01.10.2021

2181