Quantcast
Държавата започва да плаща за кръводаряване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Държавата започва да плаща за кръводаряване

Донорите ще получават половин надница, но от следващата година
4 781
 Pixabay

В опит да ограничи незаконната търговия с кръв и кръвни продукти, управляващата коалиция пристъпва към въвеждане на официално заплащане за кръводарителите. Това предвиждат промени в закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, подготвени от депутати на четирите партии в коалицията.

Сега основен принцип в закона е безвъзмездността на даряването. Това обаче не решава проблемите, които има в този сектор от години - нелегалната търговия с кръв и кръвни продукти е обществена тайна, а преди всяка операция болницата изисква дарение на кръв от близките на пациента. Именно тези практики ще се опитат да прекратят управляващите.

Депутатите не променят основните принципи в закона, т.е. кръводаряването ще се осъществява при спазване на принципите на доброволност и безвъзмездност. В разходите за вземане на кръв обаче се включват нови пера, а други се повишават. Така подкрепителната храна ще е в размер на 15 лв., а не 8 лв., колкото е по сегашната наредба. На кръводарителя ще се възстановяват направени разходи за транспорт до 35 лв., които той ще трябва да докаже с документи - сега тази сума е 5 лв. Сега се полагат и 6 лв. за символичен подарък на кръводарителя, за които от мотивите не става ясно дали влизат в другите суми или остават отделно - неяснотата идва оттам, че сега сумите се записват в закона, а досега бяха предмет на наредба към него.

Новият стимул е ваучер за сума, която ще е равна на 50% от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната заплата за страната. По данни за март 2022 г. тази сума ще е 41,70 лв., като реално ще бъде повече, тъй като заплащането ще се въведе от следващата година, а тогава средната заплата ще е нараснала с още.

Остава и възможността лечебното заведение да заплаща за кръв при спешни случаи и при липса на налични количества от необходимата кръвна група; за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски цели. Цените ще бъдат от 120 до 180 лв. на литър, като сега пак има такова заплащане, а цените са 90 и 100 лв.

Както и досега, всеки кръводарител ще има право на два допълнителни дни платен отпуск.

Други важни промени засягат прилагането на Националната система за ранен контрол и превенция живота и здравето на реципиента (NAT), която за пръв път се записва в закона. Императивно се записва, че разходите за прилагането на тази система се осигуряват от държавния бюджет. С нея значително ще се подобри диагностиката на донорската кръв.

Още

Кръводарителите вече ще знаят, ако имат хепатит

25.09.2019

АНА АТАНАСОВА

265
Депутатите даряват кръв в парламента

18.09.2019

Обновена

430
Над 600 души на ден се нуждаят от кръв

14.06.2019

259