Quantcast
ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

1 975
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Даниела Дариткова

Неочакван конфликт избухна в Народното събрание между ГЕРБ и БСП във връзка с промени в Закона за лечебните заведения, засягащи бордовете на големите болници. Поправките бяха внесени лично от Даниела Дариткова, която оглавява парламентарната група на управляващата партия, както и здравната комисия на НС, и бяха приети в пленарната зала на първо четене.

Според Дариткова целта на промените е единствено да синхронизира Закона за лечебните заведения с приетия в края на миналата година Закон за публичните предприятия, в чийто обхват попадат и болниците. Забранява се в съветите на директорите и в управителните съвети на заведенията да влизат хора, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен ако са университетски преподаватели. „В противен случай ние дискриминационно ограничаваме тези лечебни заведения да се управляват от директори, които са придобили някаква научна степен”, обясни Дариткова. И уточни, че внесла законовите поправки след като получила сигнали от управителите на големите университетски болници, разтревожени, че не могат да работят по трудов договор и едновременно с това да преподават.

От БСП отказаха да подкрепят законопроекта. „За да дирижираш управлението на лечебните заведения, трябва поне да разбираш какво се случва в тях. Какво ще се случи сега с този закон? На практика хора от лечебните заведения, някои от които изпълняваха стратегически задачи и имаха възможност да бъдат членове на бордовете на тези заведения, понеже не могат да имат трудов договор в лечебното заведение, изобщо няма да могат да бъдат членове на тези бордове. А те познават най-добре спецификата на работа на лечебното заведение”, коментира соцдепутатът Георги Михайлов, който е лекар по професия.

„Ако вие определяте мнението на парламентарната група на БСП, отговорно твърдя, че сте ги подвели – не знам поради неразбиране или по друга причина – в желанието си да бъдете твърд опозиционер”, отвърна му остро Дариткова. И заяви, че единствената й цел била да облекчи правилата в Закона за публичните предприятия, засягащи болниците.

Жегнат от тона й, Михайлов обяви: „Изобщо не става дума за преподаването. Става дума за работата в лечебното заведение – за специалисти, които са от това лечебно заведение и няма да могат да участват в борда му.” Той се позова и на мнението на депутати лекари от ВМРО, които обаче предпочетоха да си замълчат. А законопроектът беше одобрен.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът заслужава Караянчева да го води

19.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

182
"Отровното трио" не счита БСП за алтернатива на ГЕРБ

19.10.2020

779 17
Нинова обяви организационна реформа в БСП

18.10.2020

Обновена

1874 16

Коментари

sega_reader

Предлагам промяна в ЗДДФЛ с едно изречение:

"Данъкът за лицата е в размер на 10%, а за членове на бордове на дружества, за управителни съвети, в това число и на банки, застрахователни дружества и надзорни съвети, да е в размер на 65%."

Balamurnik

Търсят се допълнителнои доходи и пристанища за герберастки калинки! 28 хиляди на месец, за да плашиш от телевизора хората "яко да умрат" .... Да не говорим за мизерията по болниците, доплащанията, носенето на медикаменти и консумативи от вкъщи... на фона на петцифрени заплати на членовете на бордовете и липсващ медицински персонал. Няма край алчността на управляващите герберасти! НЯМА

Дан Колов

Преди десет години болниците бяха леш..

Минувача
снимка на Минувача

Общата сума, която ще бъде на разположение на страната ни, ще е 30 милиарда евро. 9 милиарда от тази сума е по линия на кохезионната политика, друга част - по линия на селскостопанската политика."

Минувача
снимка на Минувача

Кирил Ананиев изненадващо взе думата и критикува Нинова, че не се е "подготвила по-добре с реална информация, а не лъжовна".

Веднага, след като преведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото ръководство на Еврокомисията и всички колеги министри на финансите, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г., разказа Ананиев.

Той обясни, че 27 държави са направили 27 емисии през 2020 г. и тази на България е с най-нисък лихвен процент - 0,375%. Обеща да предостави на Нинова списъка, за да види, че другите държави се движат между 1 и 3,25%.

4 държави са теглили през 2020 г. кредит за 30-годишен период, ние сме на първо място с 1,37%, докато другите се движат между 2-4% 3 от тях са членки на еврозоната.

За какво ще ги използваме тези пари - трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво се предвижда да се извърши в началото на следващата година, както и мерките за COVID-19. Икономическите и социалните мерки, приети от правителството, трябва да бъдат изпълнени, защото са важни за хората и за бизнеса. Ние сме поели ангажимент и ще изведе икономиката на държавата от кризата, заяви Ананиев. И призова Нинова обръщението й да бъде съобразено с реалността.

Влез или се регистрирай за да коментираш