facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Кантарджиев: Смъртността от Covid-19 очаквано се увеличава

Изпуснаха се взривове при по-възрастни хора, затова има повече пациенти в болниците, казва шефът на центъра по заразни болести
2 860
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Проф. Тодор Кантарджиев

Смъртността у нас очаквано се увеличава, а повечето хоспитализации се дължат на това, че младите заразиха старите и допуснахме взривове при по-възрастни хора. Това коментира пред радио "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Преди месец у нас боледуваха предимно млади хора, много малка част от тях попадаха в болници и още по-малка част от тях имаха нужда от интензивни грижи. В началото на юни не беше изчакано още 2 седмици, за да бъдат потушени циркулиращите взривове в страната, а бяха заразени млади хора главно на групови събития. Говоря за балове, говоря за нощни заведения, говоря за футболни състезания с публика. Лошото е това, което предполагахме и винаги съм предупреждавал, че младите хора ще заразят своите по-възрастни родители, баби и дядовци", обясни Кантарджиев.

Както Кунчев, Кантарджиев също не пропусна да коментира "специалистите", "които 4 месеца говориха и продължават да говорят, че това е една лека инфекция, така-онака, няма нужда въобще от болнично лечение, няма нужда от карантина". Той посочи, че усилията на здравните власти са насочени към това да се хващат колкото се може по-рано болните хора, да се проследяват техните контакти, за да се ограничи кръгът от хората, които се предполага, че са заразени. Благодарение на това, според него, числото на репродукция е спазнало на около единица, т.е. 10 души заразяват не повече от 11.

За есента шефът на центъра по заразни болести обясни така: "Вижте какво, всичко това, което и колегите от щаба, и аз сме казвали, горе-долу се сбъдва, за разлика от това, което някои хора, които доста гласовито обясняваха, че вирусът ще изчезне май-юни, че се късат дипломите, ако инфекцията продължи, че няма нужда от карантина, няма нужда от PCR, говорят някакви глупости за игра на тестове. В България се стараем да правим това, което се прави в Европа и в развитите в медицинско отношение държави".

За разпространението на инфекцията, той очерта най-важното така: "Ако човек, който говори високо, е срещу теб и е болен, вероятността да се заразиш, ако контактуваш около половин час с него, е 90%. Ако с маска контактуваш с такъв човек при същите условия, вероятността да се заразиш е 30%. Ако човек има инфекцията в момента, но е с маска, вероятността да се зарази и здравият е 5%. Ако двамата сте с маски и контактувате така, както съветват да се контактува във всички затворени помещения – с маски, вероятността да се заразиш е 1.5%. Ако двамата сте с маски и единият е болен, но стоите на повече от 1 м разстояние, вероятността да се заразиш е 0%. Това трябва да го разберат добронамерените хора в нашата страна. Разберат ли го, ще бъде по-лесно и за здравната система, а и така ще могат да съхранят собственото си и на семейството си здраве".

Кантарджиев коментира и следния проблем със статистиката: "Дава се броят на PCR изследванията за денонощие, казват се
новите случаи и се казва какъв процент от направените изследвания е това – това е невярно. Положителните проби са много повече от ниските проценти, които се дават, защото това са на хора, които в момента се лекуват, на хора, които трябва да излязат от карантина".

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протести обхванаха центъра на Лондон след затягане на COVID-мерките

19.09.2020

Обновена

3204 29
4 класа в столично училище са под карантина заради заразен учител

19.09.2020

Обновена

3014 13
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

19.09.2020

1220 7

Коментари

Джиджи

Май се уморихме вече да коментираме ...

 

Да ни говорят половин година едно и също и ний все да не вдяваме. 😏

 

Защо❓❓❓

 

Проф. Кантарджиев 👌👍👏

Under_My_Thumb

Джиджи, прости му на Тошо!

Човекът е миколог, от епидемиология и инфекциозни болести не разбира.

 

Доктор по медицина е от 1991 с дисертация на тема ”Имулнологични методи за диагностика на системната кандидоза”. Доктор на медицинските науки е от 2008 г. на тема ”Проучвания върху етиологичната диагностика и етиотропната терапия на микозите в България”.

Льо Клер

Проф. Кантарджиев, ти му думаш, ама оно рупа ли рупа. Ама и дъртите вампири, които като че ли са разбрали, че трябва да са с маски и го правят, подвластни на природата си дрънкат неспирно сс познати и непознати, макар и с маски. Трябва и това да се запише сред предупрежденията. - "Не дрънкай!" или "Не ме интересува!."  🐒

ЛАФЪРДИЕВ

Ами това се очакваше.. След като потрошихме парите за лекарства, които в момента на купуване ЕС забрани за употреба в Европа..

И гастроентеролози лекуват в пулмологични и инфекциозни отделения..

Случаен787

И в неделя  под диктовка на ресторантьори, изкукал счетоводител пише противоепидемични мерки.

Luis Man Gaal

Кантарджиев: Смъртността от Covid-19 очаквано се увеличава

 

 

Спрямо кога? Спрямо миналата година.

Льо Клер

Спрямо очакванията, естествено! 😉

БЕХ

Повече британци са починали лятото от грип, отколкото от COVID-19

Знaчитeлнo пoвeчe бритaнци ca пoчинaли прeз мeceцитe юни и юли oт грип и пнeвмoнии, кoитo нe ca cвързaни c кoрoнaвируca, oткoлкoтo oт СОVID-19, cъoбщи в. "Дeйли мeйл". Издaниeтo ce пoзoвaвa нa дaнни oт Нaциoнaлния cтaтиcтичecки инcтитут нa Вeликoбритaния. Cпoрeд тях oт 19 юни дo 31 юли oт грип и възпaлeниe нa бeлитe дрoбoвe, кoитo нe ca cвързaни c пaндeмиятa, в cтрaнaтa ca пoчинaли 6 626 души, a oт зaбoлявaния, прeдизвикaни oт СОVID-19 - 2 992. В крaя нa минaлия мeceц cпoрeд cтaтиcтикaтa oт грип ca умрeли пeт пъти пoвeчe бритaнци, в cрaвнeниe c тeзи oт СОVID-19 - cъoтвeтнo 928 и 193 cмъртни cлучaя.

 

Този сом Кантарджиев, да вземе да си завре дипломата там, дето слънце не огрява...

Случаен787

В  медицинско списание сравняваха смътността  във Великобритания, месец април 2019 с  месец април 2020.

В цялата страна броят на починалите през 2020 е почти два пъти по-висок, а за района на Лондон почти три

пъти.

 

 

Васик

Този човек се оказа невменяем. Краят на епидемията го обяви той сам, а противник на масовото тестване беше Мутафчийски. Баловете реално проведоха ли се? С какво един бал е по-опасен от един протест пред министерския съвет? Не ми се пише повече, понеже очевидно става дума за много болен човек.

Su38

Броят на умрелите е функция от лечението и грижата за болните. Затова... лекарите да си гледат лекуването, а не дават прогнози, а математиците - да си гледат сметките, а не да казват как да се лекува....

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Точно в десетката.

galia2

И няма нищо общо с броя на заразените и тяхната възраст?

Su38

Ами точно лечението има много малко общо с броя заразени и тяхната възраст. Особено броят на излекуваните...

Това е същото като да кажете, че при рак на 80 години няма смисъл от лечение, защото има връзка между възрастта и прогнозата...

Пак ще повторя - смъртността е функция на състоянието на социалните и здравните системи, връзката с броя заразени изобщо не е пряка. Пряка е връзката с това, КАК се лекуват тези хора, ако изобщо се лекуват. Затова може би трябва да се каже - тъй като няма специфично лечение, единственото, за което се сещаме, е миене на ръце, носене на маски и затваряне по къщите. Е, тогава наистина броят на загиналите, казвам "загинали", защото е точно така, ще зависи от броя заразени. При положение, че не се лекуват адекватно. Даже и може броят им да е завишен заради неадекватно лечение.

Желязко Желев

            Звездобройци.Друго не ми идва на ум.Неподплатени с нищо празни приказки.

А това,че младите от баловете е принос към световната наука!Към момента разбирането за заразяване с ковид19

е точно обратно.Младите под 20 се заразяват след контакт с болни на възраст.Обратното е изключение.Та ми е интересно на какви основания има Кантарджиев?

           Още за пътищата на заразяване;Те ще им извадят очите.Тук във форума С.Петков и Вишински писаха за това.Затворените цехове за работа с климатици.Транспорт.Болници и подобни.Домове за стари хора.МЕРКИ-

Затваряне на паркове и стадиони.Номинации за нобел;Кантарджиев,Кунчев,Аргирова.

Aleksandra Nikolova

Не разбирам защо случаите са повече, смъртността се увеличава, а на 15 септември всички деца тръгват на училище? Това някакъв опит ли е? Колко от тях ще оцелеят? Мислите ли за децата с астма, с диабет или друго заболяване? Защо не дадете право за избор на нас, родителите дали да пускаме присъствено децата или да учат дистанционно? Защо мон решава дали нашите деца да се разболеят или не? Кой ще носи отговорността за тях и учителите им ако нещо се случи? Направете всичко възможно да ги запазим здрави... и живи... защото ученето е цял живот, а здравето на децата ни е приоритет!!!

Илиан Мавров156...

Б А Ц Е !!!! Той ще носи ЦЯЛАТА отговорност.Ако ГО няма слънцето няма да изгрее, облаците да се махнат ще бъде МРАК!

Мон решава, защото сме колония и такива са външноуправляваните ни управляващи, затова.

А и при деца да се говори за "заразяване" със SARS - COV 2 е меко казано....ТЪПО!

Желязко Желев

        Защото глупаците с дипломи,умните без скруполи,можещите безразлични и т.н са прекалено много и вписани на позиции в обществото.Познат ми е само един метод на лечение на подобни общества-войната.Когато пандемията отмине ще може да се каже дали е заместила войната.

    Личен съвет;Вие и никой друг сте отговорни за детето си.Направете това което е разумно.Е не против волята му.Аз учих 20г.Както се вижда без ефект.Година по малко???Смешно е.В 2020г да се ходи на училище?Добре ,че не пишат на глинени плочки.

ivo kunchev

Желязко Желев: Аз учих 20г.Както се вижда без ефект.

😉😂

 

mi6osp.

Смъртността се увеличава напълно очаквано, защото такава  беше целта на решенията и действията на щабът и на властта.

За съжаление това не е каламбур. 

Ако анализираме предприетите мерки ,  ще установим, че преобладаващата част от тях всъщност допринасят за разпространението на заразата, а останалите поради неефикасен контрол на практика  не бяха приложени.

Когато заболяването стане масово, починалите от него също нарастват. 

Влез или се регистрирай за да коментираш