Quantcast
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

1 452
 КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП) публикува съвети за изискванията към предпазните маски и методите за тяхното изпитване и ползване по време на извънредната епидемична обстановка. Списъкът е изготвен и публикуван на официалния сайт на КЗП на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за обща употреба за населението - Споразумение CWA 17553:2020 "Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване", разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Съгласно цитирания документ маските тип "Направи си сам" е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими.

Когато маските са за многократна употреба, е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал.

 

Основните съвети на КЗП за употребата на предпазни покрития за лице са четири:

- Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали;

- Не е възможно обеззаразяването на предпазни покрития за лице чрез замразяване. Вирусният или бактериалният агент оцелява при 4°C  и не губи инфекциозния си характер;

- Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради;

- Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.

 

Цялата полезна информация може да бъде открита на сайта на КЗП.

Още

МЗ пуска томбола с таблети и часовници за ваксинирани

19.09.2021

3185
Има 5% увеличение на заразените с COVID-19 на седмична база

19.09.2021

Обновена

2116
Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства на COVID болни

18.09.2021

902