facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Лекари опровергаха Мангъров: Не печелим от коронавируса

Изказването на професора е обида към всички хора, които работят на 30 градуса в гащеризони и с дни не си виждат семействата, възмути се д-р Сибила Маринова
3 191
Д-р Сибила Маринова

Случаите на коронавирус не се увеличават заради по-високата цена на клиничната пътека, обида е да се твърди, че се опитваме да печелим от заразените. Това обяви пред Би Ти Ви тази сутрин д-р Сибила Маринова, шеф на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. В края на миналата седмица д-р Маринова инициира подписка с искане Българският лекарски съюз да санкционира доц. Атанас Мангъров за неколегиално, неетично и недопустимо поведение.

Чашата на търпението преля с пост на Мангъров във "Фейсбук" преди няколко дни, в който той заяви, че "хоспитализациите ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв.". В отговор д-р Маринова написа открито писмо до етичната комисия на БЛС, в което казва следното (писмото е цитирано в специализирания сайт "Право и здраве"): 

"От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата с КОВИД-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК. Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус, после каза, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в предпазни костюми на всички медици, дните, прекарани в болниците без да виждат близките си, жертвите, които коронавирусът взе сред нашите колеги и стотиците заразени при изпълнение на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито призовава обществото да не спазва закона и правилата. В наглостта си Атанас Мангъров стигна и по-далеч: написа и каза, че заразените и хоспитализациите нарастват, защото цената на пътеката е станала 1200 лв, с което директно обвини колегите си, че мамят и източват НЗОК. Смятам, че нашето съсловие не трябва нито секунда повече да толерира поведението на Атанас Мангъров, което, не за първи път, е изключително неколегиално, неетично и абсолютно недопустимо!“.

Днес пред Би Ти Ви д-р Маринова описа разходите около пациентите с коронавирус. Тя обясни, че цената на клиничната пътека за коронавирус все още е 618 лв., а анексът за увеличението й все още не е подписан. Тя твърди, че не се изкарват пари от пациентите с коронавирус, а напротив - болниците все още имат разходи, които сами поемат. Допреди 2 седмици изискването за дехоспитализация на пациент с КОВИД-19 беше два отрицателни PCR теста - т.е. това са разходи за три теста на пациент (изследване се прави и при приемане). В нашата болница само стойността на медикаментите средно е 1300 лв., обясни д-р Маринова. Тя твърди, че разходите за дезинфекция на лечебното заведение са се покачили със 100%, за консумативи - с 67%, а за болен - с 60%. Според нея ще има случаи, чието лечение няма да бъде покрито и от новата цена на пътеката, която е 1200 лв.

Хоспитализациите се увеличават, защото има повече заразени и повече хора, които се нуждаят от болнично лечение, обясни д-р Маринова. "Изказването на Мангъров е обида към всички хора, които работят с гащеризони на 30 градуса и не си виждат семействата", коментира тя.

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

86 новозаразени и 48 оздравели от COVID-19 у нас

20.09.2020

857 1
Тъжен септември за Октоберфест

20.09.2020

225
Протести обхванаха центъра на Лондон след затягане на COVID-мерките

19.09.2020

Обновена

3545 29

Коментари

Страници

vetka

Печелят. Имат лични бонуси към заплатите. Докторката с изрисуваните вежди послъгва.

PlaNed
снимка на PlaNed

Поправете ме, ако греша. 

Не беше ли тази гУспожа същата, която разнасяха преди месеци за операция “по документи“?

mamut

 и точно това заболяване как го лекува ? Ако е ясно лечението на ковида-19, да продаваме ноу-хауто по света и да печелим.

cymen

Мангъров понеже го бие сачмата и нарушава омертата на Бялата мафия. Сега анестезиолог рипна, очаквам и декларация от офталмолозите. Няма човек, който да не знае какво става в болниците у нас. Мангъров не ни е отворил очите.

скайспирит

А покрай КОРОНАдиагнозите не се ли изпълняват и други клинични пътеки, за един приАтел питам? 😁

сип

Колко починали има от сърдечни заболявание и от инсулти за първото шестмесечие на 2019 г. и колко са починали от тези заболявания за първото шестмесечие на 2020 г.?

 

Сравнението би било наистина интересно, но по други причини- как ковид изолацията се е отразила на обгрижването на болните от масови заболявания, каквито са сърдечно-съдовите. А на въпроса за ковид пътеката - тези болни се лекуват в инфекциозни отделения. Няма как болни с инсулт, или инфаркт да се приемат там. 

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Мангъров е прав - с увеличаване заплащането на клиничната пътека се увеличава и приемът на болни, от там и броя на положително тестваните - простичко е, все  повече болници ще могат да си позволят да приемат за лечение болни от новата болест.

 

Необясним е този вой срещу Мангъров, при всичките му недостатъци явно им бърща в концепцията.

 

Лекарите не печелят от увеличението на пътеката - заплатите им не се променят.

DrRigid

Мангасъров си е сбъркал професията - той става за счетоводител.

jojo1989

Ся, Мангъров че е чешит - верно е, обаче до сега каквото е казал - все е познал. 

Вероятно ще познае и за това... 

hristob

И какво е познал - короната изчезна като се качи температурата и слънцето засвети?

 

https://fakti.bg/bulgaria/444869-doc-mangarov-koronavirusat-shte-otshumi-do-latoto

 

„Тaзи eпидeмия имa мнoгo oбщo cъc SАRS (TОRS)“, oтбeлязвa лeкaрят и прoгнoзирa, чe пo cъщия нaчин щe изчeзнe cлeд пoлoвин гoдинa, прeз лятoтo, тъй кaтo тoвa нe e пeриoд, в кoйтo ce рaзпрocтрaнявaт тaкивa вируcи.

jojo1989

hristob, това разбира се е свободен преразказ на думите на Мангъров. Човека каза че се надява с покачване на температурите да се ограничи разпространението на вируса, и че се надява да изчезне... то много се надяваха на това... и това февруари, когато още ние уж нямахме ни един случай, а на пракика се оказа че още тогава хора са умирали с атипична пневмония, но тестове НЕ се правеха... 

vetka

Наистина доц.Мангъров се е объркал и дал наивно погрешна прогноза. Тази епидемия не е сезонна а политическа. Ще изчезне когато авторите й решат , а не когато слънцето засвети.

сип

С тези публични атаки и подлагането на остракизъм от казионният лекарски съюз ( не -случайно изписан с малка буква), зорлен ще направят от Мангъров българският Земелвайс.

devane

Едините приказват за трупове с камиони и ужаси

Мангъров казваше едни неща, продължава да ги казва същите и очевидно неговите предвиждания се случват на 100%

 

Всеки сам да си прави изводите

eussr

Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус

 

Тая фитка още с първото си изречение изпадна в безтегловност. Мангъров НИКОГА не е твърдял, че няма болни от коронавирус. Изобщо алоо Редакцията - какво е това заглавие пак?? КАК точно е било "опровергано", че не се печели?? Смешки пак!

аиг3

Тая Фитка е  лекар в реанимацията. Тя може би не толкова, но колегите и освен, че трябва да спасяват пациентите, които по принцип лекуват, се налага да се занимават и със заразените. Да спазват специфични мерки, да внимават да не се прехвърли заразата от някой неустановен. Да киснат с костюми по цял ден. В някои болници лекарите от седмици не се прибират по домовете си. В по-малки болници като тази във Велинград, Сливен,Ямбол....лекарите се чудят как да се справят и искат да прехвърлят пациенти по други клиники.

В същото време специалистът Мангъров обикаля по студиа. Явно не е особено зает. Интересно няколкото часа на ден обиколки по студиа, като частно лице, дали му се взимат от директорската заплата. Изобщо дали Мангъров е виждал пациент болен от ковид? Със сигурност не му се налага да кисне със скафандър и да обгрижва тежки случаи. То и лекар не му се налага да е. Човекът си има частна лаборатория 

eussr

Лъжи и внушения. Като е лекар в реанимация - хайде да си гледа работата и без политически акции, а?

аиг3

Мангъров като е директор на детското в Инфекциозна също да си е гледа. Опа, ама в това отделение ковид няма. Начи Мангъров се изказва от позицията на...теоритик.  Само че Мангъров не е учен. Съмнявам се дори да е виждал със своите очи през микроскоп вируса. Значи Мангъров не знае нищо повече от това, което и другите лекари могат да прочетат от нета. С тази разлика , че много от тези лекари наистина се сблъскват с вируса и се варят в собствен сос през деня. И какво му остава на Мангъров да си изпълнява ролята на административен ръководител на повереното му отделение. Но нещо и това не прави. Не си спазва работното време и обикаля по студиа, за да плюе другите, които наистин се сблъскват с вируса. Както казах, човекът явно има време. Нека го оползотвори. В Сливен и Ямбол имат недостиг на медицински персонал. Нека отиде доброволец със своята неповторима експертиза . С костюмче по климатизирани студиа е лесно

vetka

Що киснат в костюми по цял ден ? Ковид 19 не е особено опасна инфекция (ООИ) , няма необходимост от облекла тип "скафандри". Колегите им в Европа не носят скафандри в болниците. Обличат се със стандартни предпазни средства , с очите си съм го видяла.

Интервал

Нищо не са опровергали.

bisdatquicitodat

Да. Точно д-р Сибила Маринова източва НЗОК.

Наскоро нашумя случай с пациент на Сибила, във ВТ болница, който при изписването си получил епикриза подписана от д-р Сибила Маринова. В нея е описано как му е направена операция на врата и оперативната рана зараствала нормално.

Изписаният болен много се учудил на написаното в епикризата, защото такава операция на врата не му е била правена и отишъл в друга болница да се консултира. Лекарите го прегледани и установили, че пациенът няма никакви белези от операци по врата.

Пациентът се оплакал. Води се разследване за източване на касата.

аиг3

Може ли линк,.щото е леко странно. Маринова е от интензивното. Тоя пациент явно е бил в такова състояние, че да се озове там. От друга страна как анестезиолог ще му пише в епикризата за претърпяна операция. Някак това е в прерогативите на работещите в хирургично отделение, чието пациент би трябвало да се води тогава този човек. И именно лекар от такова отделение трябва да го изпише и т.н. Та ако е имало такова нещо като описаното, Маринова просто трябва да е била нейде по веригата.

Иначе всички болници по един или друг начин точат касата. Всеки има познат, който официално се е водил хоспитализиран, но реално е бил вкъщи. И това често е и по наше желание.

vetka

Ако това е вярно , картината се изяснява. Държат я за "топките" , образно казано разбира се... Ще говори каквото й наредят.

vetka

https://news.bg/health/patsient-obvini-lekarka-za-falshiva-operatsiya-na-grabnachniya-stalb.html 

jojo1989

Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус...

Наистина не е добре да започваш изречението си с лъжа... и после да се чудиш що хората не ти вярват! 

Кога Мангъров е твърдял че няма болни от коронавирус? Тъврдеше и продължава да твърди, а и събитията тук го доказват, че Ковид 19 не е нищо по-различно, че е имало и ще има такива епидемии от този тип вируси, и че проблемът не е медицински. Нещо невярно? 

Памфуций
снимка на Памфуций

А Мутафчийски и приятелят му Борисов напълно познаха за труповете по детските площадки и за претъпканите морги. Бъргария е в ада.

За труповете приказваше шефът на "Пирогов" не Мутафчийски. 

Aniki

очаквам да измрат, яко да мрат

?! 

vetka

Бихте ли дали конкретиката ? Абзацът е общи приказки и страшки.

DrRigid

Така е, този "доктор" живее само сред собствените си обсесии, явно не следи какво става в другите държави.. Ученит по света през последните месеци откриха много нови особености на този вирус

azsxdc

26 Брашпил

"Вече има достатъчно свидетелства за това, че коронавирусът засяга не само белите дробове и дихателните пътища, а и други органи – сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците и кожата"

-------------------------

Едно възможно обяснение е наблюдаваното съсирване на кръвта в малките кръвоносни съдове . . . които ги има във всички споменати и засегнати органи. Казва се, че Ковид19 предизвиквал възпаление на тези съдове и оттам следва кръвосъсирване. Но е възможно също  вирусът да влияе на  някои от множеството фактори (повече от 10) в каскадата на кръвосъсирването.

ПС Погледнах в руския интернет - доста информация.

https://yandex.ru/search/?lr=21362&text=коронавирус%20и%20свертываемость%20крови

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш