Quantcast
Медицинските сестри отново излизат на протести | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Медицинските сестри отново излизат на протести

Скоро ще имаме закрити болници, предупреждават от Синдиката на медицинските специалисти
4 304
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Работим много над 150-те допълнителни часа по Кодекса на труда", казват медицинските сестри

Медицински специалисти от Бургас излязоха днес на протест заради унизителните според тях месечни възнаграждения, които ги принуждават да работят на няколко места едновременно. Протестът бе организиран от Синдиката на медицинските специалисти, а по обед в тяхна подкрепа пристигнаха медици и от други градове в страната.

"На улицата за пореден път ни изкараха безкрайните преговори от началото на годината за подписване на нов колективен трудов договор, ниските ни основни работни заплати, както и субективното разпределяне на допълнителни материални стимули в болницата", коментира Мария Николова пред Нова телевизия. По думите й основната заплата за медицинска сестра е едва 850 лв., за лекар - 1 050 лв., а за санитарите - минимална работна заплата. "Повечето от колегите работят на две места. Със сигурност това не е възнаграждението, което заслужаваме за труда и отговорността, които носим на работните си места. Това, което получаваме, е много унизително", коментира медицинска сестра от Бургас.

Както "Сега" писа, заплатите на медицинските специалисти на много места все още не са достигнали обещаните 950 лв. Две години и половина след първите им протести исканията им за достойни условия на труд, по-високо заплащане и отпадане на търговския модел в държавното здравеопазване продължават все така да бъдат неизпълнени. 

Затова за утре се стяга поредния мащабен протест в столицата. "Отново излизаме на улицата на 13.10.21 от 11 ч. пред МЗ. Отново без значение е за нас, кой е седнал в министерското кресло и от коя партия е....по-важно е, какво върши??? А, досега от МЗ е дълбока тишина...!", пише във фейсбук Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. "Стигнахме критичния минимум на специалисти в болниците. Започна закриването на отделения поради липса на медицински сестри, а със сигурност няма да е далече времето, когато ще се закриват и болници. За съжаление това ще бъдат държавни и общински болници, защото МЗ се грижи добре едни "мастити чичковци с дебели портфейли" да получават лицензи за да разкриват поредните, ненужни частни болници финансирани с публични средства", заявява тя.

От синдиката посочват, че липсата на медицински сестри вече е толкова огромна, че на практика, нито една болница не функционира нормално. "Масово в цяла България, отделенията се обслужват от 4 или 5 сестри на график или една сестра работи колкото три, обслужвайки сама 25-30 човека в добрите случаи. Тази непосилна работа се извършва в по-голямата си част от сестри над 60 годишна възраст. В същото време представители на МЗ излизат и ежедневно обясняват по медиите, как всичко е много добре организирано и нещата са под контрол", казва и Веси Ганчева във фейсбук, според която отговорност за абсолютното потъпкване на трудовите права на работещите в сферата носи здравното министерство със своето "престъпно бездействие".

Според Илиева високата смъртност в България се дължи на липсата на кадри. "И с "очи на гърба" да бяхме и "стоножки" да бяхме, физически няма как да обгрижим толкова пациенти. Една медицинска сестра на 25-30 болни, това е "убийство", както за пациентите, така и за нас", казва тя и призовава за регулация от държавата, а не от директори-милионери.

 

ИЗВЪНРЕДНО

Медицинските сестри опонират на статистиките, че се увеличава приема на студенти в медицинските университети, тъй като учебната година започват 160 човека, но завършват едва 16, от които в български болници остават 4-5 човека. Според тях данните нямаше да изглеждат така, ако медицинските специалисти получаваха нормални заплати. "Парите са важен, но не основен фактор, който би задържал младите хора. Говорим за нарушени трудови права, лошо отношение и гавра с труда ни", казва Веси Ганчева, визирайки Кодекса на труда, според който разрешеният за година извънреден труд е 150 часа. "Отдавна в болниците изработваният извънреден труд е 150 за два, три месеца, на практика така работодателите ни "вдигат" заплатите, но не си мислете, че винаги ги изплащат", казва тя. И пита: "Защо няма отнети лицензи на болници, които работят в нарушение на закони и принципи за добра практика?".

 

ТОМБОЛА СРЕЩУ ЛИНЕЙКИ

"Парите, пръснати за томбола, можеха да отидат за модерна система за комуникация към ЦСМП-та, за линейки, за нормални завивки, а не скъсани одеяла в болниците, за бактерицидни лампи, за ръкавици, за лечение на децата", изброяват горчиво медсестрите по повод томболата за ваксинирани граждани на МЗ, с която наскоро бяха раздадени смарт часовници.

 

 

Още

С 30% е отливът на пътници в столичния градски транспорт

27.01.2022

1171
В бюджета на икономическото министерство са заложени огромни заплати

25.01.2022

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

13088
Спецсъдът оправда обвинения в тероризъм младеж от Бургас