Quantcast
Новият здравен министър промени ковид мерките в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Новият здравен министър промени ковид мерките в София

Нови области влязоха в етап 2 за въвеждане на по-строги ограничения
Обновена
7 862

Първата работа на новия здравен министър Асен Меджидиев беше да изиска от столичната здравна инспекция по-кратък срок на мерките, които се въвеждат от утре в София. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на МЗ.

Първоначално маските трябваше да станат задължителни в закрити обществени места в София от утре за срок от 30 дни. Днес обаче министърът е провел среща с директора на СРЗИ Данчо Пенчев, като за повод са изтъкнати "множеството въпроси, постъпили в Министерството на здравеопазването и Столичната регионална здравна инспекция". В рамките на срещата е била обсъдена актуалната епидемична обстановка в столицата, в резултат на което вече има издадена нова заповед с намален срок на действие на противоепидемичните мерки. Те ще са в сила от 4 август до 19 август включително.

В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г. По отношение на големите търговски обекти, тип мол, е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части, посочват от МЗ.

В момента се наблюдава известно забавяне на новата вълна, но това може да се дължи и на навлизането на най-натоварения период за пътувания и почивки.

Новата заповед на Данчо Пенчев:

 

 

 

 

ДАННИТЕ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО

От днес Бургас се присъединява към София, Варна и Силистра на картата на епидемичната обстановка по области. Така Черноморието и столицата вече са в жълтия Етап 2 за борба с Covid-19. Той предвижда носене на предпазни маски в градския транспорт, в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. В Етап 2 се въвежда и изискване за недопускане на повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни по преценка на лекуващия лекар. Ограничават се и извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Не се допуска също така смесване на ученици от различни паралелки. Въвежда се и задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

Целият Западен регион също вече е в Етап 2. В зоната влизат Видин, Монтана, Враца, София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Останалите региони все още са в Етап 1. В него е задължително носенето на маски в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок. 

 

Данните за 2 август

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 1951 заразени с коронавирус, 10 души са починали, а 1125 са се излекували, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 7760 теста ли малко над 25% от изследваните проби са положителни.

За последните 24 часа в болници са приети 189 заразени, с което броят на хоспитализираните към днешна дата е 1040. 58 от тях се нуждаят от интензивни грижи.

Поставени са нови 2896 дози ваксини.

Ключови думи:

коронавирус

Още

Кунчев: Мерките срещу Covid няма да са като миналата година

17.08.2022

Обновена

1241
Северна Корея обяви „бляскава победа“ над коронавируса

11.08.2022

257
6 неща, които трябва да знаем за новата ковид вълна