facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

НСИ отчита 4% спад на смъртността по време на корона кризата

Епидемията е намалила с една пета лекуваните с инсулт
Обновена
3 555
 Илияна Кирилова

Няма големи промени в смъртността по време на корона кризата у нас в сравнение със същия период на предходните 3 години, стана ясно от данни, предоставени от здравния министър Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол днес. През първите четири месеца на тази година са регистрирани 37 808 смъртни случая при 39 529 за първото четиримесечие на 2019 г. Намалението е 4%, като данните за тази година са предварителни заради късното отчитане на някои случаи, обясни Ананиев. Статистиката е на НСИ. За първите четири месеца на 2017 г. смъртните случаи са 40 825, а за същия период на 2018 г. - 38 603.

Около смъртността в последните седмици имаше доста спорове, тъй като се изразяваха съмнения, че има скрити смъртни случаи от други заболявания заради отложено лечение. Русенски лекари дори съобщиха за бум на инфаркти, тъй като пациентите идват при тях в тежко състояние в последния момент. От щаба обаче няколко пъти обясняваха, че няма как да се скрие смъртността, а данните са, че тя намалява. Премиерът Борисов дори видя в това доказателство, че в здравната система има злоупотреби със скъпи клинични пътеки и обеща да се върнем към този въпрос след кризата. "Българската система е не само хубава, тя е и финансирана добре. 50% по-малко инфаркти - сещате ли се какво говоря? Инфарктите не могат да се скрият. Знаете ли как скъпо се лекуват тези клинични пътеки? Същото е с ДДС. След вируса има много теми да си говорим", заяви Борисов на 3 май.

Въпреки че при смъртността не се регистрират големи отклонения, то при статистиката за хората, потърсили лечение, се забелязва ясно отражение на пандемията. Тя е повлияла значително на достъпа и качеството на лечение при някои социалнозначими заболявания, показва анализ на „Индекс на болниците", който се базира на данни от НЗОК. Анализът съпоставя периода от 1 февруари до 30 април 2020 г. със същите месеци на 2019 г. Проследява се броят на пациентите, които са потърсили медицинска помощ в областта на инвазивната кардиология, онкологията, както и на хората с инсулти.

С 33.3% са намалели хората, които са преминали през различни инвазивни диагностични процедури за наличието на сърдечносъдови проблеми - тази година те са 7123, докато миналата са били 10 679. При тези пациенти обикновено става дума за спешни или неотложни състояния на стеснения или запушвания на артериите и опасност от настъпване на инфаркт, посочват авторите на анализа от clinica.bg и "Галъп интернешънъл".

Аналогично е положението и при инвазивната кардиология. Тази година медицинска помощ в тази област са потърсили 7340 души при 10 254 през 2019 г., като намалението е с 28.4%. По-малко са били и хората с остър коронарен синдром с персистираща елевация, които са потърсили медицинска помощ, въпреки че при тях нуждата от лечение е с най-голяма спешност. Броят им за изследвания период на миналата година е бил 2340 срещу 1902 за тази, което е с 18.7% по-малко. С над една трета са намалели и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. Техният брой се е понижил с 35.3% - от 1192 през трите месеца на 2019 г. на 771 през същия период на 2020 г.

Намалява и броят на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница през февруари-април тази година. Той е с 21.2% по-малък - миналата година са били хоспитализирани 13 885 души, а тази - 10 945. В близо 95% от случаите става дума за исхемичен инсулт. Спад има и при спешните интервенции, които се осъществяват в някои от случаите на исхемичен инсулт – тромболизите. Техният брой през трите месеца на 2020 г. е по-нисък с близо 10% в сравнение със същия период на миналата година, като достига до 258.

Най-малко отражение на пандемията има при пациентите с онкологични заболявания. Общо 41 673 са били хората, които са получили план за лечение на заболяването си от 1 февруари до 30 април през 2019 г. Техният брой за същия период на 2020 г. е бил 36 168 или с 13.2% по-малък. В това число влизат и новодиагностицирани случаи, и пациентите с ревизия на лечението. Пациентите, които са преминали през лъчелечение остават почти без промяна - 4116 сега при 4132 преди година.

Увеличение има единствено при пациентите на химиотерапия - тази година те са 13 293, а миналата са били 12 485.

Намалението на хората, потърсили медицинска помощ, е пряко следствие на затруднения достъп до болнична помощ заради въведеното извънредно положение по време на пандемията от COVID-19 в страната, посочват от "Индекс на болниците". Страхът от заразяване с Ковид-19 и въведената социална изолация вероятно допълнително са повлияли на решението на отделни пациенти за отлагане на търсенето на медицинска помощ дори в случаи на спешни състояния, коментират авторите на анализа.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

12 души починаха от COVID-19 у нас за второ поредно денонощие

12.08.2020

Обновена

4201 20
След експлозията в Ливан се развихри още повече Ковид-19

12.08.2020

652
Полева болница заради COVID-19 бе вдигната в Сарагоса

12.08.2020

Обновена

379 1

Коментари

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Май по-добре да си стоиме така, в тази "обстановка". За три месеца "спестихме" над 13% от хората. Как да не е доволен човек от НОЩ-та? Че и от "короната".

Nickname186

ГЕРБ победи вируса!

Хулиган

Внимание!

Прозира опит хунтата да скрие цялостната мизерия на недофинансираното здравеопазване.

И некадърното управление.

За сметка на достойните лекари и сестри.

Ако сега бъде проспан моментът, тия ще се изкарат герои.

И ще продължат да я карат както си я знаят...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/21/baba-v-skener/

Желязко Желев

           Няма как ковид19 да се отрази на общата смъртност защото ние сме в начаялния етап на епидемията.Но ние може и тук да си останем. От всичко прочетено до днес  ЕДИН руски епидиомеолог в интервю казва ,че повечето епидемии които е овладявал са затихнали при 30% заразени.Затова и преди време питах от къде се взеха 70% за стадния имунитет?Защото сметките сочат че ние сме във фаза на затихване според руския епидеомеолог.Защото тази епидемия има ИЗКЛЮЧИТЕЛНА особеност-не засяга хората до 20г . .Ето и сметките/Средна продължителност 70г. Приемаме ,че до 20г не се заразяват и не принасят вируса което е много близко до реалноста т.е имаме 28% .Основен контингент приносители са между 30 и 60г.По различни сметки на различни източници средно 5% са придобили имунитет.Дотук имаме 33%.Ето Ви и фазата на затихване.

          Е това са сметки на лаик,но като гледам какви ги плещят "'професионалистите",че ИНТУИЦИЯТА им подсказвала???Като земат и Есемеси от горя да получават???? И това са професори,доценти,добре хранени държавни хора.

idunno

Отдавна ми се искаше да изокам по въпроса...Имам познат в погребалния бизнес и ми споделиха че откак са прекратили планови операции и т.н. заради карантината, са останали без работа. Надяват се СЕГА когато и другите медици започнат "работа", бизнесът да се оживи. Пардон !

cymen

Те половината лекари са на процент от погребалните.

Желязко Желев

            Преди година вкараха баща ми в операционата по спешност за операция.Там се разбонтувл и не дал да го оперират.Аз си бях събрал багажа и се изнасях от болницата когато срещнах санитарите да го бутат обратно към болничната стая.Сега е срещу мен ,пие сокче и ми играе по нервите.

             Факт изстрадан.Спестявам името на болницата и лекарите но ОГРОМНА ЧЕРВЕНА ЛАМПА ми светна,

Wolf ACE

А това е абсолютно вярно! И на мен същото ми казаха мой приятели в онази сфера..

Сократя

Сега чакам някой да се изока, че вирусът действа лековито.

Интервал

леКовид вирус :)

HBK

Във нашата страна всичко е възможно. Дори и пад на смъртността по време на пандемия. Разбира се, всички ние ще трябва да заключим, че този подвиг се дължи на героичните усилия на НОЩ.

 

Господа, не Ви вярваме. Медицинската статистика стана политическа проститутка. От така представените статистически данни, единственото логично заключение, което можем да направим е, че здравеопазването в страната ни е .... опасно за здравето на населението. Можем само да се радваме на „мерките” препоръчани от Щаба, които освен, че победиха „епидемията с небивала ярост”, но и спасиха хиляди други Българи (нелекувани изобщо) от пагубните посегателства на родните болници.

Begemot
снимка на Begemot

👍

Under_My_Thumb

Във нашата страна всичко е възможно. Дори и пад на смъртността по време на пандемия.

 Спад на смъртността по време на инфодемията се наблюдава и в други страни, напр. в РФ той е 9%.

Rendeto

Две неща излизат на преден план като изводи.

Първото и по важното е че колкото повече хора се лекуват в болници - толкова повече умират. Ясна е масовата практика да не се лекуват хората а да се вземат парите.

Втори извод - мнго се краде в тая система на здравеопазването. Дали хората са спрели да получават инфаркти, или инсулти ... Очевидно са били надписвани пътеки за лекуване при инфаркти, надписвани са инвазивни процедури и поставяне на байпаси ... Дори може да се направи анализ болница по болница , пътека по пътека, байпас по байпас ...
А сега инфекционистите и реаниматорите изнасят всичко на гърба си - точно там където не може да се гепи нищо.

geo_19

Автокатастрофите са намалели. И това е допринесло с някой друг процент за намаление на смъртността. 

Влез или се регистрирай за да коментираш