Quantcast
Парламентът спасява НЗОК от съдебни дела за стари дългове | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Парламентът спасява НЗОК от съдебни дела за стари дългове

Касата ще може да ползва до 75 млн. лв. от неусвоени бюджетни средства, за да се разплати с болниците за извършени, но незаплатени дейности
Обновена
1 520
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лъчезар Иванов защити в пленарната зала промените в бюджета на НЗОК.

С пълно единодушие депутатите одобриха промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се дава възможност на касата да разплати свои задължения към болниците за 2015 г. и 2016 г.

Предложението дойде от правителството. Така фактически държавата иска да спаси НЗОК от съдебни дела, заведени от лечебните заведения, които имат сключени договори с касата за болнична помощ, но не са получили дължимите им за това пари.

За тази цел НЗОК ще може да ползва до 75 млн. лв. от неусвоените средства от бюджета си за 2020 г. От информацията, с която разполага НЗОК в момента, само за 2015 г. стойността на неразплатената дейност възлиза на 50 253 000 лв., а неизплатените средства за главници по заведени дела срещу касата е 22 443 000 лв. За 2016 г. числата са съответно 28 627 000 лв. и 15 476 000 лв.

Лимитите бяха въведени преди пет години, с което НЗОК спря да плаща на болниците за отчетена дейност над разрешеното. Лечебните заведения обаче водят успешно дела срещу тази практика. Тази година се смята за удачен момент част от тези средства да бъдат платени, тъй като плановата дейност в системата беше силно редуцирана заради ограниченията във връзка с Ковид-19.

КРИТИКИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

Макар че получиха подкрепата на останалите парламентарни групи, управляващите получиха и упреци, че дотук се е стигнало заради погрешните им решения в миналото, които са изправили в съда болниците срещу държавата. „Днешното ви решение е опит по извънсъдебен път да се постигне споразумение, за да избегне плащането на лихвите и разноските по съдебни дела. Парите за здравно осигуряване на българските граждани, които се харчат от здравния фонд, са за това да се плащат медицински дейности, но не и разходи по съдебни дела и лихви“, обърна се към ГЕРБ депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

„Тези 75 милиона няма как да отидат за българските лекари и сестри. По сега действащото законодателство изпълнителните директори и бордовете на болниците са длъжни при получаване на средства да се обръщат първо към своите кредитори ... Средствата, които се отпускат в момента, далеч няма да стигнат за покриване на нуждите на болниците не само по отношение на промяна на заплатите на медицинските кадри, но и изобщо за печалното състояние, в което се намират“, заяви Георги Михайлов от БСП.

Управляващите не се трогнаха. „Да, грешки са допускани. Опитваме се да се поучим от тях. От неразплатените средства, които са 150 милиона, почти една втора от тях се разплащат. 75 милиона се отпускат на лечебните заведения“, обяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ. А патриотите отчетоха мярката като „глътка въздух“ за болниците.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

PCR тестовете станаха златна мина

23.10.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6443 16
До края на годината кабинетът ще харчи по 1.73 млрд. лв. на месец

22.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

679 7
Здравният бюджет ще надхвърли 5 млрд. лв. догодина

17.10.2020

257 1

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

НЗОК спря да плаща на болниците за отчетена дейност над разрешеното

 

Навярно болниците се нуждаят от директори, които са икономисти, а не лекари; и без това последните недостигат.

Калпазанче

Сбърканян модел, създаден от сбърканяци и изпълняван от неграмотни и крадящи калинки! Резултата- взаимна задлъжнялост по цялата верига!

О С Т А В К А!

Solace

Киро като финансов такъв раздава чужди пари, които Киро като здравен такъв отказвал да плати...

Влез или се регистрирай за да коментираш