Quantcast
След уникална операция в Горна баня дете проходи нормално | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

След уникална операция в Горна баня дете проходи нормално

3 073
Д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата в Горна баня

След уникална за България операция в УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня 13- годишната Райна Т. от Пловдивско ще може отново да ходи нормално с двата си крака. Момичето постъпва в ортопедичната болница с тежката диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След  предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора заедно с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната  стави.

Операцията бе извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

„Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон“, обяснява д-р Патриков

За да бъде отстранен туморът, се налага цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. Туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, и се налага в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница „Света Екатерина“ д-р Николай Величков. Операцията е продължила около 4 часа и половина.

„Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия“, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява по-късно  при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така че, ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули.

„Важна роля в случая имаше предоперативната химиотерапия, проведена в детската онкохематология в Пловдив, чиито специалисти бяха в непрекъснат контакт с нас, за да проследяваме как реагира туморът на химиотерапията. След операцията отново бе изследвана степента на некроза и хистологичното изследване  показа пълна некроза след химиотерапията.“, казва д-р Патриков.

Дванайсет дни след операцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

„Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави“, каза д-р Патриков.

„Уникалното в случая е, че за пръв път в България операцията на дете бе извършена от изцяло български екип лекари“, обяснява д-р Валентин Ангелов, директор на болницата. По-рано такава интервенция е правена в друга болница на по-възрастен пациент под ръководството на словенски хирург.

В оперативния екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков.

Стойността на протезата е 37 700 лв., изцяло е поета от здравната каса. Това, че операцията се прави в България, спестява разходите за пътуване на придружител извън България, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга операция на 12-годишно момче отново със Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става и бе заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.

Още

Операция отложи за пореден път прощалното турне на Елтън Джон

16.09.2021

290
Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт

19.07.2021

2651
Не работят асансьорите в новата метростанция в Горна баня

31.05.2021

1083