Quantcast
СЗО съветва: Как да се възстановим след тежък COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

СЗО съветва: Как да се възстановим след тежък COVID-19

Здравните експерти разясниха как да се справим с остатъчните оплаквания след вируса
5 058
 Интернет
Упражнения за разтягане в края на тренировката.

Световната здравна организация изготви специална брошура в помощ на пациентите, преболедували тежко коронавирусната инфекция. Книжката е предназначена за хора, карали вируса тежко, с постъпване в болница, но СЗО предупреждава, че тя не замества консултацията с лекар. От какви проблеми се оплакват прекаралите тежко вируса и какви съвети за възстановяване дават световните здравни експерти?

 

Проблеми с дишането

 

Нормално е да се изпитва недостиг на въздух, ако пациентът доскоро е бил в болница, изтъква СЗО. Загубата на физическа сила и недобрата физическа форма за периода на боледуването, както и самата болест, могат да доведат до лесно задъхване. Това не трябва да предизвиква паника,  а пациентите могат да контролират тези ситуации, ако се научат да управляват дишането, посочват експертите. Наред със заемането на позиции, които облекчават дишането – легнала с високи възглавници; седяща с наклон напред (с или без опора за ръцете), изправена с лек наклон напред или опора зад гърба, се предлагат и различни техники на дишане.

При контролираното дишане се сяда в удобна поза с опора зад гърба. Едната ръка се слага на гърдите, другата – на стомаха. Вдишва се бавно през носа и се издишва през устата. Докато дишате, ръката на стомаха се вдига повече от тази на гърдите. Не трябва да се влагат усилия в упражнението, следва да се диша максимално бавно, отпуснато и равномерно.

Дишането на интервали помага и в други проблемни ситуации като задъхване при изкачване на стълби или ходене по наклон. За да се облекчи дишането, подобни дейности следва да се разделят на малки части. Вдишвайте преди всяко усилие – например преди качване на стъпало, и издишвайте докато извършвате самото усилие – в случая стъпване на стъпало. По-добре е да вдишвате през носа и издишвате през устата.

Физически упражнения след изписването. Упражненията след прекарана инфекция са много полезни за подобряване на общия тонус, намаляване на недостига на въздух, намаляване на стреса. Тук обаче важат серия от уговорки – не трябва да се правят упражнения при гадене или замаяност, при тежък недостиг на въздух, при стягане в гърдите, изпотяване, увеличаваща се болка. Упражненията се правят минимум час след хранене. За избор на подходяща трудност на упражненията СЗО предлага следния тест - ако можете да кажете едно цяло изречение, без да спирате упражненията или без да се задъхате, значи можете да увеличите нивото на трудност. Ако не можете изобщо да говорите докато се упражнявате, или можете да казвате само по една дума и изпитвате силно затруднено дишане, значи нивото на трудност е твърде високо. Златната среда е ако можете да кажете изречението, но се налага да направите една или две паузи за да поемете въздух и дишането ви е средно до почти крайно тежко затруднено. От СЗО припомнят, че задъхването при упражнения е обичайно и това не е вредно или опасно. Ако въздухът изобщо не стига, следва да се почине и практиката да се отложи до овладяване на дишането. Като подходящи упражнения след тежко изкаран COVID-19 се сочат маршируване на място, качване и слизане от стъпало, както и обикновено ходене. За повишаване на физическата сила подходящи упражнения са отблъскване от стена, бицепсово сгъване с подходяща тежест, ставане и сядане от стол, последователно вдигане и изпъване на краката напред от седнало положение, клякания, повдигане на пети. В края на тренировката се препоръчва леко разтягане.

 

Проблеми с гласа и храненето

 

Проблемите с гласа са характерни за пациенти, които са били на апаратно дишане. Дори гласът да е дрезгав или слаб обаче експертите съветват пациентите да продължават да говорят, със съответните почивки. Не се препоръчва шептене, защото то създава излишно напрежение за гласните струни. Полезно е да се отпиват по цял ден глътки вода за поддържане на гласа. Експертите съветват и тихо да се тананика, без да се прекалява.

При интубирани пациенти нерядко възникват и проблеми с храненето и отпиването на течности заради загубили тонус мускули. Препоръчва се тези хора да се хранят по-често с малки количества, на уединено място, където могат да се концентрират, задължително в изправено положение и бавно.

 

Справяне с ежедневните дейности и загубата на концентрация

 

Всичко, което извършваме в дома си, дори най-тривиалните дейности, отнемат енергия. След тежко прекарана болест е възможно  енергията ви да не е същата както преди и някои занимания да отнемат повече усилия от обичайното, предупреждава СЗО. За да няма допълнителна паника и фрустрация, експертите съветват обичайното темпо да се връща постепенно. Важно е прекаралите болестта да коригират очакванията си и да си поставят реалистични цели, като пестят енергията си и извършват максимално количество дейности в седнало положение. Отделяйте време за почивка и позволете на другите да ви помогнат, съветват още експертите. Характерна за периода след тежък престой в болница е и загубата на концентрация – в такива случаи задачите следва да се разделят на части, воденето на записки не е срамно, а умът може да се упражнява с приятни хобита като четене или игри с числа.

Ключови за справянето със стреса са качествената почивка, здравословната храна и физическата активност, социалните контакти и релаксиращите дейности.

 

Кога трябва да се свържете с лекар?

 

Важно е да се свържете с медицинско лице щако:

- установите промяна в това колко затруднено е дишането ви в покой, без да се наблюдава подобрение дори когато използвате техниките, описани тук;

- силно не ви достига въздух, дори при минимални усилия,и не се наблюдава подобрение дори да заемете някоя от позициите за облекчаване на дишането, описани тук;

- усетите някои от симптомите гадене или замаяност, студена влага по тялото и изпотяване, стягане на гърдите, увеличаваща се болка;

- концентрацията, паметта, мисленето ви и чувството за умора не се подобряват, а вместо товави става все по-трудно да изпълнявате ежедневните си дейности или вече не можете да ходите на работа или не се справяте с други важни занимания;

- ако настроението ви се влоши, особено ако това продължава няколко седмици.

 

Пълната брошура е публикувана на сайта на МЗ mh.government.bg

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фитнесите и моловете отварят от началото на февруари

25.01.2021

1360 19
САЩ отново ще забранят влизането на граждани от Европа

25.01.2021

1839 6
Масово учителите не искат и да се тестват за COVID-19

25.01.2021

2000 21

Коментари

'FranceskRivalta'8

СЗО предупреждава

 

WHO (Finally) Admits PCR Tests Create False Positives

https://www.zerohedge.com/medical/who-finally-admits-pcr-tests-create-false

Authored by Kit Knightly via Off-Guardian.org,

Warnings concerning high CT value of tests are months too late…so why are they appearing now? The potential explanation is shockingly cynical...

The World Health Organization released a guidance memo on December 14th, warning that high cycle thresholds on PCR tests will result in false positives.

While this information is accurate, it has also been available for months, so we must ask: why are they reporting it now? Is it to make it appear the vaccine works?

The “gold standard” Sars-Cov-2 tests are based on polymerase chain reaction (PCR). PCR works by taking nucleotides – tiny fragments of DNA or RNA – and replicating them until they become something large enough to identify. The replication is done in cycles, with each cycle doubling the amount of genetic material. The number of cycles it takes to produce something identifiable is known as the “cycle threshold” or “CT value”. The higher the CT value, the less likely you are to be detecting anything significant.

This new WHO memo states that using a high CT value to test for the presence of Sars-Cov-2 will result in false-positive results.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...има и други варианти...вземаш прахосмукачката и почваш по-малко...да прахосмучеш...малко под масата...малко под дивана...едната стая...другата стая...коридора...кухнята...терасите...то те увлича...и така целия апартамент...хем си приведен надолу да се отича добре белия дроб...хем влагаш концентрация и усилия...да не говорим за ползите за домакинството...без напъване...постепенно...ако започнеш да се задъхваш или изморяваш...спираш веднага...

Sir Mano

👍

Дохс_Читем

👍 Упражнението е йогическо и се нарича моп-асана. Отваря чакрите и дамските кра... ъ-ъ-ъ сърца.

Влез или се регистрирай за да коментираш