Quantcast
Д-р П. Марков: Текат последните дни за успешна ваксинация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Д-р П. Марков: Текат последните дни за успешна ваксинация

Спадът в заболеваемостта приключи, каза главният здравен инспектор
Обновена
7 792
 ВМА

Спадането на случаите в България приключи. Наблюдаваме смяна на тенденцията, която е много бавна, много постепенна и трябва да мине време, за да видим доколко тя е устойчива. Това обяви днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на втори извънреден брифинг за тази седмица. Според Кунчев в момента е трудно да се каже кога ще стигнем по-високи нива.

Известният вирусолог д-р Петър Марков предупреди в профила си във "Фейсбук", че текат последните дни за успешна ваксинация срещу Делта щама :

"Двойно по-високата заразност на Делта спрямо първоначалния Ухански вариант е достатъчна, за да му позволи да преодолее подтискащия ефект на летния сезон. Тази двойно по-висока заразност означава също, че повечето от предпазните мерки, които ще бъдат прилагани в бъдеще, ще имат наполовина на ефекта в сравнение с преди, с голямото изключение на ваксините, които предпазват почти точно толкова добре от тежко заболяване с Делта, колкото и с другите варианти. Обратното броене за хората, които забавят ваксинацията си и изчакват, е започнало. Преди 1 седмица."

Всичко, което може да накара хората да се ваксинират, е добре дошло, защото нивото на ваксинация на населението ще определи тежестта на следващата вълна, коментира Кунчев. Той изброи като примери по-добрия достъп, допълнителни стимули като отпуск, премия и пр. Наред с това обаче се обяви по-категорично за въвеждане на задължителна ваксинация за определени групи работещи - медицински работници и служители в домове за възрастни хора и други социални услуги, като определи подобна стъпка като "много наложителна". Кунчев все пак направи уговорка, че това е негово лично мнение и увери, че ваксините ще си останат безплатни и доброволни за населението. "Въпрос е на преценка и на специалистите, и на ръководството на МЗ, търсим баланса, за да осигурим максимална защита на общественото здраве с минимални отрицателни ефекти", обясни той.

Главният здравен инспектор е човекът, който прави официалните предложения за въвеждане на противоепидемични мерки до министъра на здравеопазването, но задължителната ваксинация не е чисто медицински въпрос. "Подобни мерки са изключително чувствителни и трябва да се обсъждат първо в обществото, след това в Министерския съвет и парламента", каза той.

Картината на заболеваемостта в Европа в момента никога не е била толкова различна, коментира Кунчев по повод граничните ограничения. Във Великобритания 14-дневната заболеваемост е 8300 случая на 1 млн. В Кипър е 15 000, а в България - 141.

 

Данните за изминалото денонощие

145 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат данните към 00:00 часа на 21 юли. Те са установени с близо 16 000 теста, което означава, че положителните проби са 0,9%, т.е. и делът на позитивните тестове започва да расте. Това е най-големият брой заразени, който е отчитан от повече от месец насам. Новите случаи последно са били повече на 16 юни - 161. Като от 30 юни до вторник, 20 юли, се отчитаха по под 100 случая на ден. Във вторник случаите бяха 113.

Най-много случаи има в столицата - 45, следват област Бургас с 27, Стара Загора - 14, Русе - 10.

Починали са 7 души, с които жертвите на пандемията са вече 18 184.

В болница се намират 722 души, от които 82 са в интензивни отделения.

За денонощието като излекувани са отчетени 285 души. С тях броят на официално регистрираните случаи става 423 223. 7391 са активни в момента.

Новите поставени дози ваксина са 10 002. Така хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 881 214, а общият брой поставени дози ваксини е 1 929 703.

Ключови думи:

ковид, пандемия, COVID-19

Още

61 са заразените с COVID-19 в два самолета от ЮАР до Амстердам

27.11.2021

Обновена

12184
Отпада задължителният тест за пристигащи от червена зона

26.11.2021

Обновена

8510
Избирателите предупредиха за последно политиците

26.11.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2314