Quantcast
От днес искаме отрицателен тест и за идващи от Нидерландия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

От днес искаме отрицателен тест и за идващи от Нидерландия

България се затваря за пристигащи чужденци от Малта, Андора и Грузия
1 783
 Pixabay

От днес в България влизат в сила нови гранични ограничения за пристигащи от редица държави. В червения списък са включени нови четири страни - Нидерландия, Малта, Андора и Грузия. Това означава, че не допускаме пристигащи от тези държави чужденци, а само българи, постоянно пребиваващи у нас и членове на техните семейства. Впоследствие обаче министерството на здравеопазването направи изключение за Нидерландия, поради което тя в момента е в червената зона, но въпреки това ще се допускат идващи оттам чужди граждани.

Министерството на здравеопазването ще разреши туристите от Кралство Нидерландия да влизат на територията на страната с PCR тест. За чартърите в понеделник, 26.07.2021 туристите от тази страна ще могат да влизат и с антигенен тест, обяви в края на миналата седмица ведомството. Причината за изключението явно са много планирани полети - в момента от Нидерландия се изпълняват около 10 чартърни полета седмично. Това съобщение на министерството все още не е оформено като заповед, поради което е възможно да се стигне до объркване сред пътуващите какво точно се иска от тях.

Вече втора седмица в червената зона са и Великобритания, Испания, Кипър, Кувейт.

Влизането в червената зона означава, че България не допуска посещения от тези страни, освен ако не става дума за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членове на техните семейства. В тези случаи няма значение дали човек е ваксиниран - задължително се представя отрицателен PCR за влизане в страната. Съществува възможност тестът да се замени с 10-дневна карантина и тя да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен PCR тест. Хората в тази хипотеза трябва да обърнат внимание, че за идващи от червена зона не важи възможността за антигенен тест.

От понеделник в оранжевата зона влиза една нова държава - Монако. За оранжева зона важи обичайният режим - влизането става с представяне на COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, но на 5% от пристигащите се правят допълнителни бързи тестове на границата.

Специален режим като с Нидерландия имаме и с Русия, Португалия и Пакистан. Пристигащите от тези страни влизат с отрицателен PCR тест, дори да са ваксинирани. С румънците продължаваме да допускаме свободно преминаване през границите.

ТЕСТОВЕ

От днес е в сила нов списък на признаваните от България антигенни тестове. Той е публикуван в заповед на здравния министър.

Още

0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани

27.09.2021

Обновена

3051
Кунчев: В масовия случай няма нужда от трета доза срещу ковид

26.09.2021

Обновена

2277
МЗ вече обявява колко от новите случаи са ваксинирани

24.09.2021

Обновена

5867