Quantcast
Екатерина Захариева: Спирането на Северна Македония за ЕС е грешка | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Екатерина Захариева: Спирането на Северна Македония за ЕС е грешка

България от 2019 г. е различна от 2007 г., каза външният министър
985
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Отлагането на решението за начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС е било груба грешка. Това заяви пред бТВ външният министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че България е казала силно "за" членството на западната ни съседка. Според нея не ние, а македонците трябва да се постараят повече за решаването на историческия въпрос. Нашата история няма кой да ни я открадне, за тях е по-важно да направят оценка за миналото си, заяви Захариева.

България за първи път от началото на мониторинга, след 12 години, сега получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии на ЕК, каза още Екатерина Захариева по повод препоръката за отпадане на мониторинга от страна на Евроpейската комисия. Както Комисията е решила този доклад да бъде създаден за България и Румъния, така и тя трябва да реши дали той ще отпадне, въпреки че ще се вземе под внимание и позицията на Европейския парламент, допълни тя.

Външният министър подчерта, че в момента се обсъждат предложения за създаване на хоризонтален единен механизъм за върховенство на правото и правата на човека за всички 28 страни членки на ЕС. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички страни членки, каза Захариева.

Според нея има огромна разлика между България през 2007 г. и България през 2019 г., но все още има какво да се върши. „България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки. Позитивната новина е, че за България ЕК предлага прекратяване, но има какво да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българските граждани. Хората трябва да имат удовлетворение от системата”, каза външният министър.

Относно решението на ЕК, че Хърватия е готова за Шенген, въпреки че е влязла в ЕС след нас, външният министър каза, че България е получила същото решение още през 2011 г. Тя изтъкна, че според ЕК Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него.

Визитата си в Москва Захариева определи като конструктивна и посочи, че това е било първото посещение на български външен министър в Русия от 8 години насам. Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече "Балкански поток" "Български поток", е бил симпатичен. По думите на Захариева проектът дава сигурност на доставките за страната ни и гарантира запазването на транзита. Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион”, посочи Захариева, цитирана от Инвестор.бг.

Още

Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония

20.05.2022

1032
Кирил Петков: Чрез "Газпром" Путин искаше да свали правителството

20.05.2022

2174
Радев определи като „добри намерения” антикризисните мерки

19.05.2022

Обновена

690