Quantcast
Индийски политик: Вирусът има право на живот! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Индийски политик: Вирусът има право на живот!

Страната регистрира над 4000 смъртни случая от COVID-19 през последното денонощие
Обновена
3 848
 Илияна Кирилова колаж

Индийски политик предизвика вълна от възмущение след като заяви, че коронавирусът има право на съществуване като всяко друго същество, пише в."Дейли стар".

Твърдението е на Тивендра Сингх Рават, който наскоро подаде оставка като премиер на своя щат Утаракханд в Северна Индия. "Не трябва да се опитваме да заличим вируса Sars-Cov-2, който причинява Ковид-19, защото и той, като всяко друго същество, има право на живот. Погледнато философски, и патогенът е жив организъм", заяви Рават.

"Ние се мислим за най-умните и че ще го елиминираме. Но той реагира своевременно, като постоянно мутира!", допълни той.

За разлика от Рават, биолозите не гледат на вирусите като на живи организми, тъй като не са изградени от клетки, не притежават собствен клетъчен апарат за размножаване. Те не могат да растат и да произвеждат собствена енергия.

Рават е известен и с нетрадиционните си възгледи. Той и до днес твърди, че кравите са единствените животни, които издишват кислород и че близостта до тези животни лекува туберкулозата.

Същевременно за трети пореден ден Индия регистрира по-малък ръст на заразените с COVID-19. Смъртните случаи за изминалото денонощие обаче са надхвърлили 4000, с което общият брой на жертвите на коронавируса в страната достигна 270 000, по данни на местното здравно министерство, предаде bTV.

На 15 май смъртните случаи са се увеличили с 4077, а новозаразените - с 311 170, което е най-малкият ръст за денонощие от три седмици насам. Общият брой на заразените индийци е 24,68 млн.

Третата вълна на разпространение на COVID-19 в Индия, започнала през февруари, постави болниците и медиците под огромен натиск. След наложени строги ограничителни мерки в най-силно засегнатите щати като Махаращра и Делхи новите случаи започнаха трайно да намаляват, пораждайки надежда, че дневният ръст на инфекциите е започнал да се стабилизира.

Индия е най-големият потрбител на ваксини в света и към днешна дата е ваксинирала напълно малко над 40,4 млн. души - или едва 2,9% от своето население от 1,35 млрд. души, по данни на правителствения портал Co-WIN.

Ключови думи:

Индия, ковид

Още

Англия отлага с месец разхлабването на мерките срещу COVID-19

14.06.2021

Обновена

776
Близо 1600 души са излекувани за ден от COVID-19

02.06.2021

1215
Австрия премахна карантината за идващите от България

19.05.2021

788