Quantcast
ИПК "Родина" бе съборен с взрив донякъде (ГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Видео

ИПК "Родина" бе съборен с взрив донякъде (ГАЛЕРИЯ)

След 38 години мегаломанският недовършен соцпроект беше почти разрушен
12 111
Взривяването на ИПК "Родина"

Взривяването на ИПК "Родина"

Posted by вестник Сега on Saturday, April 25, 2020

Недостроеният и тънещ в разруха издателско-полиграфически комбинат ИПК "Родина" трябваше да бъде взривен тази сутрин по волята на собственика на комплекса и на терена - "Изток плаза Инвест".

Недовършеният ансамбъл, който години наред загрозяваше ключовия софийски булевард "Цариградско шосе" обаче бе разрушен само донякъде. В 9.40 бе взривено по-високото - 17 етажното тяло на сградата, което падна не по план - към квартал "Полигона", а настрани. По-ниското остана непокътнато. След това работата бе спряна, движението по бул. "Цариградско шосе" бе възстановено. Фирмата изпълнител твърди, че ниската сграда ще бъде разрушавана механично, без допълнително взривяване. 

Трафикът по булеварда бе спрян и пренасочен по локалните платна в участъка на „Площад на авиацията“. За времето на същинското събаряне на сградата бе спряно движението и на обществения транспорт в участъка.

"Технологията на взривяване е съвременна и се използва за стоманенобетонни сгради в цял свят. Подизпълнителят има над 31 години опит", изтъкнаха от "Изток плаза Инвест".

Остава неясно какви са плановете за терена.  "Изток плаза Инвест" е на  д-р Михаил Тиков, който притежава медицински центрове и болници в цялата страна, сред които "Софиямед", "Пълдинмед" и др.  Дружеството плати 40 млн. лв. за придобиването на рушащия се комплекс и прилежащия терен.  Вече трета година  инвеститорът пази в тайна намеренията си, като твърди, че продължава да проучва възможностите за строителство.

Ha мяcтoтo щe бъдe изградено нeщo мащабно -  теренът е огромен, разрешената височина е 75 м ĸoтa ĸopниз при ĸoeфициeнт нa застрояване 3.5 и плътнocт 60%, твърди в. "Дневник". Πpeднaзнaчeниeтo e зa aдминиcтpaтивнo oбcлyжвaнe и cĸлaдoвe.

 

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК 

"Изток плаза Инвест" купи злополучния комплекс през 2018 г. Тогава сградите и терените на ИПК "Родина" бяха обявени за продан от синдиците на фалиралата КТБ заради непогасени кредити.

Преди това ИПК "Родина" се водеше собственост на "Родина тауър" ЕООД и "Издателско-полиграфически комплекс Родина" АД -  дъщерни дружества на "Обединени български вестници" АД, представлявани в активните си години от Ирена Кръстева - майката на депутата бизнесмен Делян Пеевски.

При разцвета на КТБ комплексът на "Цариградско шосе" стана част от активите на някогашните съдружници - банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. В полиграфическата част се печатаха вестниците на "семейството", а през 2012 г. компания на Кръстева купи недовършената редакционна част от ИПК "Родина" в приватизационна сделка за 20 млн. лева. При сделката купувачът пое ангажимент да дострои многоетажното здание или да го разруши. И тъй като нито една от двете опции не бе изпълнена, Агенцията за приватизация наложи неустойка.

 

ТЪЖЕН ПАМЕТНИК НА СОЦА

Всичко започва преди повече от 40 години с поредната мегаломанска амбиция на управляващата БКП.  През 1976 г. тогавашното партийно и държавно ръководство  взима решение за построяване на най-голямата и най-модерната печатница на Балканите плюс редакционен корпус - небостъргач, в който да бъдат настанени всички столични журналисти начело с редколегията на в. "Работническо дело". Редакционната част на "Издателско-полиграфически комплекс  "Родина"  включва два високи корпуса   – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, плюс, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи, а също и плувен басейн. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета.

Продадоха ИПК ”Родина” за 20 млн. лв. - Новини от Economic.bgСтроителството започва през 1982 г. Пет години по-късно печатницата е завършена. Издателският ансабмъл обаче закъснява. Правителството на Андрей Луканов обявява фалит на държавата и строителството се замразява. Така двете кули остават във фаза "груб строеж"  в продължение на десетилетия. 
Опитите за приватизация на редакционата част през годините се провалят. Не успява и планът двете кули да бъдат довършени със заем от Световната банка, за да може там да се съберат всички служители на НАП в столицата. Едва през 2012 г. държавата намира купувач в лицето на тандема Ирена Кръстева и Цветан Василев. Приватизационната сделка е за 20 млн. лева и е финансирана от КТБ. Банката рухна през 2014 г. Шест години по-късно и ИПК "Родина" отива в историята - чрез взрив.

И спомен от взривяването на мавзолея на Георги Димитров през 1999 г.:
 

 

Ключови думи:

ИПК, взривяване
91

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сградата на ИПК "Родина" най-после ще бъде съборена

23.04.2020

1054 5
Арнолд Шварценегер: Нацистите са същите като "Гордите момчета"

11.01.2021

2103 45
Колко лъжи са нужни, за да се подкара един хеликоптер?

10.01.2021

7983 36

Коментари

Страници

vasilevil

Демократите ликуват.

Сладур

Такава комунистическа красота! Как можаха...А "Позитано" -  кога?

Курти влезе

Взривявайте, бе! Мястото се утрепало за МОЛ.

Solace

Не, там вече има мол. Офис сграда, или голям жилищен обект. Зависи какво ще наредят кукловодите на Тиков...

Boris65

Разрушителите на съвременна България !

Тъмно пиво

Мдааа.

Правителството на Андрей Луканов обявява фалит на държавата и строителството се замразява. Така двете кули остават във фаза "груб строеж"  в продължение на десетилетия. 

 

Slava
снимка на Slava

4

Съб., 25/04/2020 - 23:32 (нов)

Boris65

Разрушителите на съвременна България !

 

Срам те е да ги уточниш ли👎

 

Правителството на Андрей Луканов обявява фалит на държавата и строителството се замразява. Така двете кули остават във фаза "груб строеж"  в продължение на десетилетия. 

Васик

А не ви ли се струва странно, че старата педиатрия на улица Здраве е построена 4 години преди ИПК Родина и ще се ползва за нова педиатрия с козметични промени? Според мен това е леко странно.

Balamurnik

Не е само леко странно, а направо подсъдно. В крайна сметка гордото наименование "Детска болница" трябва да се заслужи, защото касае многопрофилни здравни грижи, а в натрапения строеж няма такива условия, дори да се абстрахираме от вероятно изгнилите конструктивни връзки и т.н. Някой от алчниците си мисли, че ще усвоява пари от ремонти на ремонтите, като сегашната схема в София. Но тук иде реч за деца! Предполга се, че ще събира болни децаот всички краища на страната. Какво им пука! Капитализъм, пари прим и т.н. 

segal

Готвели са канцеларийки и за правнуците си, ама робите на труда избягаха при други господари. 

Andrij

Абе каквото било,било.Ама слушам граждани от района много доволни,че ще я взривяват.Изобщо не мислят.Така не им създава проблеми.А след взрива ще построят нещо с много офиси и апартаменти и в района им ще се появят няколкостотин,а може и хиляди нови автомобили.

IronMan677

мегаломанският недовършен соцпроект

ТЪЖЕН ПАМЕТНИК НА СОЦА

мегаломанска амбиция на управляващата БКП

Луканов обявява фалит на държавата

Недостроеният и тънещ в разруха

Недовършеният ансамбъл, който години наред загрозяваше

рушащия се комплекс и прилежащия терен

тандема Ирена Кръстева и Цветан Василев

теренът е огромен

злополучния комплекс ИПК "Родина" отива в историята - чрез взрив

вестниците на "семейството"

 

Надушвам независима и качествена журналистика с необходимите позовавания на „Дневник”.

Статията, разбира, се не е платена. Замислям се за дарение през PayPal

geo_19

Замислям се за дарение през PayPal

-----

Направо им прати биткойни.

nebenebe

Можем да си го позволим, защото сме богати и с изтънчен вкус.

idunno

Бък дали е наблизо ?....

Mrx

 

 Всичко започва преди повече от 40 години с поредната мегаломанска амбиция на управляващата БКП.  През 1976 г. тогавашното партийно и държавно ръководство  взима решение за построяване на най-голямата и най-модерната печатница на Балканите плюс редакционен корпус - небостъргач, в който да бъдат настанени всички столични журналисти начело с редколегията на в. "Работническо дело". 

 

 Тогава според мисирката е бил мегаломански проект, а след 1990г. имахме тъпомански управници, че го оставиха в това състояние. Същото е състоянието на сградата, която искат да я правят детска болница, 2 високи блока в центъра на Шумен, както и два блока на Шуменския университет. И сигурно на мого други места. Голямо събаряне ще падне. Преди 1989г. се строеше сега се събаря. 

ловkия

Думнаха само високото крило, другото не е ли част от комплекса?

vvatkov

  Ето от къде е взет терка през 80-те:

https://www.dw.com/image/1855427_4.jpg

Сгугню
снимка на Сгугню

Бум!

ловkия

Сега ще трябва да викат специалната машина, която разруши хотел Сердика, защото цели сегменти останаха цели.

idunno

Сградата остана непокътната, просто падна на едната си страна. Жална им майка на комацутата и катерите

nafta

Стотина души от маалата с по един чук ще ѝ видят сметката за три дни. Само да им кажат, че има много жилязу, ама е забранено да се влиза.

ловkия

Мисирките не разбраха, че само едната част ще бъде съборена и останаха леко изненадани...

Slava
снимка на Slava

16

Нед., 26/04/2020 - 09:40 (нов)

Mrx

Тогава според мисирката е бил мегаломански проект, а след 1990г. имахме тъпомански управници, че го оставиха в това състояние.

 

Тоз пък, тоз пък. Кво пиеш сутринта, че обиждаш другаря си Луканов, бог да го прости.

 

Правителството на Андрей Луканов обявява фалит на държавата.

 

Е за това комунягите няма да видите никога повече власт.

IronMan677

Господи, колко си умна.

Verbis verbis

А тези грозотии не са мегаломански.

https://trafficnews.bg/broker/nebostargachite-sofiia-kolko-sa-potragnali-kolko-sa-134782/

Slava
снимка на Slava

26

Нед., 26/04/2020 - 09:59 (нов)

Verbis verbis

А тези грозотии не са мегаломански.

 

Са. Но не са държавни. Или ти е трудно да вденеш разликата. Днес едни пари, взети от джобовете на всички ни, станаха на прах.

Verbis verbis

Нищо в България не държавно.

А и този строеж отдавна е раздържавен. Н о изглежда всеки собственик го е държал за отстрой.

fractal
снимка на fractal

Казано е камък върху камък няма да остане...

Нищо не е казано за бетона...

ловkия

Ако планът е бил ниската част да бъде разрушена със специалната машина, тогава взривяването протече по план, защото ако високата част беше рухнала върху ниската, това щеше да затрудни разрушаването ѝ.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш