Quantcast
Ирландия сваля всички COVID ограничения заради многото ваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Ирландия сваля всички COVID ограничения заради многото ваксинирани

В Кипър отчитат спад на последната вълна
4 818
 Илияна Кирилова колаж

От днес в Ирландия падат почти всички ограничения заради Ковид-19. Правителството обяви, че решението е взето заради преминаването на пика на вълната от Омикрон и големият процент ваксинирани ирландци, предава БНР. Решението бе обявено от министър-председателя Михол Мартин в телевизионно обръщение към нацията.

От този уикенд ирландските пъбове, ресторанти и всички останали видове заведения могат да се завърнат към нормален режим на работа, а от клиентите няма да бъдат изисквани дигитални ковид паспорти. До момента се изискваше такъв валиден паспорт и заведенията трябваше да затворят най-късно в 20.00 ч.. Отпада изискването и за социална дистанция, както и ограниченията за посетители на събития на открито и на закрито. 

От понеделник поетапно ще започне и завръщането по работните места. Някои правила обаче ще останат в сила, като носенето на маски поне до края на февруари, а дигиталните ковид паспорти ще продължават да се изискват за международни пътувания. Самоизолацията остава за хора със симптоми. 

Позовавайки се на това, че Ирландия е с един от най-високите проценти на васкинирани в Европа и стабилизирането на хоспитализациите, Националният екип за спешни случаи в областта на общественото здраве посъветва правителството, че вече няма основания за оставане на ограниченията.

Началото на спад на последната вълна на COVID-19 обявиха от здравното министерство на Кипър в издадения вчера национален доклад за епидемичната обстановка през последните две седмици. Тежестта на болестта и натискът върху здравната система на страната обаче остават високи, се констатира още в доклада.

Ежедневният брой на диагностицираните с коронавирус започна да намалява във всички възрастови групи и области на страната, отчете здравното министерство за периода от 4 до 17 януари. В момента се вижда низходяща тенденция във вълната на Омикрон и това дава „проблясък на надежда”, коментираха членове на Научния консултативен комитет по пандемията.

В двуседмичния период при направени почти 1,7 млн. PCR и бързи теста са открити близо 46 500 новозаразени, като средната им възраст е 32 години. Около 24% от случаите са деца и тийнейджъри до 19-годишна възраст.

77% от пациентите, приети за лечение в болниците с коронавирус, не са ваксинирани, съобщи още здравното министерство данните до 20 януари. През тази седмица броят на ковид случаите се стабилизира на малко над 2000 на ден, което е около 2% от извършваните всеки ден тестове.

За петте дни от понеделник, когато в Кипър започна да се прилага първото одобрено лекарство срещу коронавируса, то е било предписано на 60 пациенти.

Още

Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

16.05.2022

846
Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16.05.2022

477
Белгийски учени откриха как да блокират коронавируса

11.05.2022

Обновена

2188