Quantcast
Кацаров: До 10-15 дни може да се наложи да търсим помощ отвън | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кацаров: До 10-15 дни може да се наложи да търсим помощ отвън

Безплатните тестове ще имат пределна цена до 10 лв. и ще се предлагат от лабораториите
Обновена
26 001
 ВМА

Ако мерките не сработят и не пречупим вълната, след 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряването на легла за болните. Капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан, като може да се наложи да търсим помощ отвън. Това каза тази сутрин пред Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

Попитах в държавния резерв дали имаме резерв от респиратори - няма, коментира министърът. Началникът на кабинета му е разговарял с представители на Световната банка, които са обещали да предоставят на България апаратура при нужда. Кацаров е разговарял и с еврокомисаря по здравеопазване, която е предложила съдействие да транспортираме болни за лечение, ако се стигне до такава критична ситуация.

Всичко това засега е само най-лошият възможен сценарий от настоящата вълна, а дали той ще се сбъдне е в ръцете на всички нас. Ако пък успеем да пречупим вълната, първото нещо ще е да върнем децата в училище. Попитан защо децата не са на училище, а могат свободно да обикалят моловете, министърът призна, че това е парадокс само по себе си. "При влизане в ресторант обаче се представя документ и това вече е безопасна среда, докато в училищата няма такива изисквания", обясни Кацаров. В същото време в София заболяемостта вече минава 900 на 100 000 и за присъствено обучение не може да се говори - критериите по план бяха да се преминава към дистанционно обучение още при 500 на 100 000.

Министърът е готов да въведе щадящи тестове в училищата, ако се постигне съгласие с родителите и учителите. Съпротивата там обаче е много голяма.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни, независимо каква е ситуацията, увери Кацаров. Той обясни, че се търсят варианти в моловете да се възобнови достъпът до банки, аптеки и хранителни магазини без сертификат, но за целта трябва да бъдат разделени тези потоци от хората със сертификат за другите магазини. Заповедта с новите мерки е доста неясна в това отношение и в момента всички молове допускат само хора със сертификати.

Пределната цена на тестовете е 10 лв. за пробовземане, възможно е и се надявам да бъде по-ниска, каза министърът. В момента РЗИ-тата сключват договори с лабораториите и тази услуга ще започне да се предлага веднага след подписването им, посочи Кацаров.

Могат да ми бъдат приписани много грешки, приемам това нещо. Много от нещата вероятно можеха да бъдат направени по-добре, но генерално смятам, че начинът на управление на кризата е правилен. "По-рано приложените мерки щяха да дадат по-рано резултат, но виждате каква е партийната и обществена реакция. Атакуваха ме за това, че не предприемам нищо в понеделник. Когато обявих мерките, бях атакуван защо ги предприемам. Как се излиза от тази ситуация", коментира здравният министър.

 

ОПРАВДАНИЕ

Инфраструктурата на „Информационно обслужване“ АД успя да неутрализира над 400 враждебни кампании в рамките на последните 3 дни, съобщиха от държавната фирма, която отговаря за стабилността на националната здравно-информационна система. Както е известно, в последните три дни системата блокира непрекъснато и не работи с часове, което не само лишава хората от възможност да изтеглят зелени сертификати, но пречи и на потръгналата ваксинация, тъй като данните на ваксинираните трябва да бъдат въведени.

На моменти зловредният трафик към системата надхвърли 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата. Безпрецедентната атака от типа „отказ от услуга“ (DDoS) към портала https://his.bg/ достигна в пиковите часове между 30 до 80 млн. пакета в секунда, което затрудни достъпа на потребителите. Това е една от най-големите DDoS атаки, правени срещу България, твърдят от "Информационно обслужване". Компанията твърди, че атаките са успешно отблъснати и няма изтичане на лични данни.

 

ДАННИ

На втория ден от влизането в сила на зелените сертификати възходът на ваксинацията се забавя, намаляват и направените тестове, показват данните в единния информационен портал. Същевременно вълната продължава своето изкачване с повече случаи и повече починали от предходното денонощие.

Вчера са поставени 24 042 ваксини - с около 4000 по-малко в сравнение с първия ден на новите мерки. Дотук равносметката от шока със зелените сертификати е 74 814 ваксинирани за четирите дни на седмицата след пресконференцията на здравния министър в понеделник.

Вчера са направени 30 772 теста - с над 17 000 по-малко в сравнение с четвъртък. Това обаче е логично - бързите тестове са с 48-часова валидност, така че такива колебания би следвало да наблюдаваме и в следващите дни.

Отиващата си седмица е особено тежка в другите си показатели - 24 100 българи са диагностицирани с COVID-19 в последните пет дни, като в последното денонощие броят на новите случаи е 4826. Това е втори пореден ден с над 4800 новопотвърдени, но във вторник и сряда бяхме с над 4900. Само за пет дни загубихме 701 болни от COVID-19, като за изминалото денонощие са регистрирани 136 починали, с 16 повече спрямо четвъртък.

 

ИЗНЕСЕНИ ПУНКТОВЕ

И този уикенд в страната ще работят над 30 изнесени пункта за ваксинация. Някои от тях са пред големи магазини, които дават карта-подарък на стойност 20 лв. на всеки ваксиниран. Пълният списък е публикуван на единния информационен портал:

 

Ключови думи:

COVID-19, ваксинация, пандемия

Още

Над 2000 са новозаразените с коронавирус у нас

17.01.2022

1207
Църквата, следствието и ковид спират Тил Линдеман в Русия 

16.01.2022

748
Германия отчете мрачен рекорд на заразени с Омикрон

16.01.2022

5471