Quantcast
Кюстендил иска спешно 10 000 ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кюстендил иска спешно 10 000 ваксини

Утре сутрин в България идват 21 060 дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех"
Обновена
4 725
 ВМА

Областният кризисен щаб в Кюстендил поиска да получи спешно 10 хиляди дози ваксини срещу коронавируса. Целта е да бъдат ваксинирани хората, записани при личните лекари, тъй като заболеваемостта в Кюстендилска област вече е 530 души на 100 хиляди население, предаде БНР.

Изпратено е писмо до Националния ваксинационен щаб и до Министерството на здравеопазването за приоритетно осигуряване на 1000 флакона - 10 000 дози ваксини, за Кюстендилския регион, каза областният управител Виктор Янев. "В списъците на общопрактикуващите лекари са 4900, близо 5000 души. Кога последно бихме могли да очакваме благоприятно развитие? Надявам се в понеделник-вторник да ги имаме", каза той. В областта действат допълнителни мерки - носенето на маски е задължително и на открито, но тяхното действие изтича днес. Утре се очаква Областният кризисен щаб да вземе решение дали да ги удължи.

Кюстендил от седмици е в най-тежко състояние сред областите у нас, като обясненията са, че това влошаване се дължи на британския вариант на вируса, който е много по-заразен. Според местните власти в седмиците, довели до увеличението, масово не са се спазвали противоепидемичните мерки. Към момента според данните на националната система в областта са поставени само 4689 дози ваксина. За последните 24 часа са сложени 102 дози при общо 1923 дози за страната.

Още няколко дни у нас приоритетно ще се ваксинират хората от изборната администрация. Следващата седмица България очаква нови доставки на ваксини, но кампанията тече паралелно на сериозно увеличаване на случаите и хоспитализациите.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че утре сутрин в България ще пристигнат 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер". От логистичния център на летището, ваксините ще бъдат разпределени до останалите точки на страната, посочват от МЗ.

ПРОГНОЗА

Следващата седмица се очаква 13 области в страната да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата - Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Това обясни пред Нова тв математикът от НОЩ проф. Николай Витанов. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо, твърди той.

"Един от параметрите, които следим, показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях ситуацията не е добра и положението се влошава", каза Витанов. Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число (показва колко души заразява носител на вируса) е 1,3. "При две седмици с такива стойности - всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1,24", каза математикът. 

"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът. "Когато наближим 5000 положителни на дневна база, става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 000 ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 

Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи, е възможно да се подходи към глобални мерки. След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията, смята той.

 

ДАННИТЕ ЗА ДНЕС

1426 са новите случаи на COVID-19 в България, сочат данните към 00:00 часа на 7 март. Те са установени с 10 473 теста. Това означава, че положителните тестове са 13,6%. Цялата седмица положителните проби се движеха около 18%

Най-висок е броят на заразените в столицата - 406, следват областите Бургас със 127 и Варна със 112. В другите области случаите са под 100, като единствено в Търговище не са регистрирани новозаразени.

Увеличава се броят на активните случаи, който достигна до 36 716. В болница са 5629 пациенти, от които 452 са в интензивно отделение.

За изминалото денонощие като са излекувани са отчетени 584 души. Починалите са 22, с които общият им брой става 10 593.

2654 са ваксинираните в събота. Поставени са 645 ваксини на "Пфайзер", 1923 на "АстраЗенека" и 86 на "Модерна". Така общият брой на имунизираните вече е 287 118, от които 50 051 са получили две дози.

 

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

"Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса", обясни пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той подчерта, че и трите ваксини, одобрени и прилагани в България, имат много добра ефективност при предпазване от тежко изкарване на заболяването.

Той допусна, че е напълно възможно голяма част от обществото да е преминало през заболяването безсимптомно и по много лек начин.

Проф. Кюркчиев определи като правилно решението да бъдат отворени заведенията, защото, "те са места за социално общуване, а не за неморално забавление. Те са изключително важни за функционирането на всяко едно общество". Той каза, че никога не е бил съгласен със затварянето на хората в домовете им.

Имунологът обаче е несъгласен със спирането на плановия прием в болниците от 8 март, тъй като има много други заболявания, които не могат да бъдат игнорирани. "Противопоставянето на едното с другото е некоректно като подход", каза той.

"Преди ваксинация не е необходимо да се прави тест за антитела. Експертите казват, че няма проблем, ако човек е преболедувал или в момента е заразен, да му бъде постване ваксина. Това няма да доведе до някакви усложнения, напротив - може да помогне". Това каза в интервю за bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. 

"Под 3000 души съобщават за нежелани реакции и те всички са описани в кратката характеристика. Това са на-често болки в областта на приложение, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини… Тези симптоми отшумяват бързо – за около едно денонощие", допълни Кирилов. Той напомни, че през март България очаква доставки от трите одобрени ваксини в ЕС ваксини.

Още

Броят на новозаразените с COVID-19 у нас продължава да пада

10.04.2021

Обновена

1494
Кунчев обясни кой не трябва да слага "АстраЗенека"

09.04.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

6465
В Япония се извърши първата трансплантация на бял дроб от жив донор

09.04.2021

274