Quantcast
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

1 449
 КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП) публикува съвети за изискванията към предпазните маски и методите за тяхното изпитване и ползване по време на извънредната епидемична обстановка. Списъкът е изготвен и публикуван на официалния сайт на КЗП на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за обща употреба за населението - Споразумение CWA 17553:2020 "Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване", разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Съгласно цитирания документ маските тип "Направи си сам" е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими.

Когато маските са за многократна употреба, е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал.

 

Основните съвети на КЗП за употребата на предпазни покрития за лице са четири:

- Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали;

- Не е възможно обеззаразяването на предпазни покрития за лице чрез замразяване. Вирусният или бактериалният агент оцелява при 4°C  и не губи инфекциозния си характер;

- Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради;

- Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.

 

Цялата полезна информация може да бъде открита на сайта на КЗП.

Още

7 модерни начина да се заразим с коронавирус

04.03.2021

Г-н БАЛЕВ

1421
Нови ограничения ще се въвеждат само по отделни области

04.03.2021

Обновена

2989
Чехия поиска помощ от чужбина за пациенти с коронавирус

04.03.2021

Обновена

1684