Quantcast
Лаборант е задържан с 300 лв. за фалшив сертификат в Пампорово | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Лаборант е задържан с 300 лв. за фалшив сертификат в Пампорово

Ако обвинението издържи в съда, го заплашват от 5 до 8 г. затвор
5 269
 Илияна Кирилова
В България освен след ваксиниране и официално регистрирано преболедуване човек може да получи зелен сертификат и след тест за антитела. Те обаче трябва да са над определено количество.

Служител от медицинска лаборатория в Пампорово е задържан, докато взема 300 лв. от мъж, на когото да предостави фалшив сертификат за антитела срещу ковид, съобщи прокуратурата. 48-годишният мъж, който работел по граждански договор в лабораторията, е с повдигнато обвинение. Според прокуратурата на 8 януари той неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерството на здравеопазването. За повдигнатото му обвинение законът предвижда от пет до осем години затвор и глоба до 10 000 лв. 

Предстои Окръжната прокуратура в Смолян да прецени дали да поиска от съда А.М. да бъде задържан за постоянно. Прокуратурата не съобщава какви мерки са предприети срещу човека, който е опитал да си купи фалшивия сертификат за антитела.

Това е поредната акция, свързана с издаването на фалшиви сертификати. Най-шумният случай беше от миналия ноември, когато кандидат-депутат бе разкрит от разследване на Нова тв като участник в схема за фалшиви сертификати за ваксинация. Досега обаче не е известно някой от случаите да е приключил с пращането на някого на съд и осъждането му.

В началото на годината премиерът Кирил Петков обеща "остра кампания" срещу фалшивите сертификати. Той се закани, че сертификатът на всеки ваксиниран, който почине от ковид, ще бъде проверяван.

 

 

Още

В Пампорово натрупа 5 см сняг

12.11.2022

1572
Обвиниха задържания с подкуп шеф в "Гранична полиция"

12.11.2022

1570
Разследването за катастрофата на "Черни връх" свърши с 4 обвинения

04.11.2022

1031