Quantcast
Личните лекари ще дават направление за PCR тест при 2 симптома | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Личните лекари ще дават направление за PCR тест при 2 симптома

По-рано днес съсловието поиска оставки в НЗОК
Обновена
4 370
 Илияна Кирилова

Дългоочакваният анекс с НЗОК стана факт днес и личните лекари ще могат да издават направление за PCR-тест, включително електронен. Това се случи близо девет месец след началото на епидемията от коронавирус и почти месец след афиширания старт на тази процедура. Първоначално бе обявено, че джипитата ще могат да издават направления от 1 ноември, но тежки първоначални условия от страна на касата забавиха нещата. Сега вече е ясно, че НЗОК ще плаща 60 лв. за тест, а направление ще може да се издава при наличие на поне два от следните симптоми: температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите, болки в гърлото, задух, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%. Очаква се всичко това да стартира в петък след обнародване на промените в Държавен вестник. Няма да се дават направление за хоспитализирани вече пациенти или такива, насочени към лечебно заведение.

Електронното направление ще се ползва от пациента чрез код. Кодът ще му бъде предоставен от личния лекар, който пък ще го взема след заявка до касата. С кода пациентът ще има право да избира лаборатория.

"Сега" припомня развитието на казуса в по-ранните часове днес:

Българският лекарски съюз (БЛС) обяви на специална пресконференция, че ще поиска оставки в НЗОК. Поводът са провалите в електронното здравеопазване и трудната комуникация с касата. "Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно високомерие от тяхна страна", заяви главният секретар на БЛС Стоян Борисов. Съсловието иска по-бързо да заработи електронното направление за PCR-тест, а и да бъдат факт електронните рецепти. "В електронното здравеопазване закъсняваме значително", заявиха от съюза.

Председателят на БЛС Иван Маджаров изрази надежда днес да бъде подписан анексът, с който джипитата ще могат да издават електронно направление за PCR тест. Вчера от касата направила опитът цената на изследването да бъде свалена от 60 на 25 лв., но в крайна сметка НЗОК ще заплаща за PCR тест по 60 лв. Ако анексът стане факт, би трябвало до дни джипипата да могат да издават направления.

"Решения на Националния оперативен щаб са били забавяни оперативно от НЗОК", каза малко по-рано пред БНР Маджаров.  Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната инфекция е била поставена от БЛС още в края на август. „Оттогава досега не сме имали в сградата на НЗОК нито една среща“, заяви още той. От касата изпращали до БЛС различни варианти на анекс, в които или цената на PCR теста е била много ниска, или не е имало никаква цена. „В крайна сметка дочакахме Новата година с един бюрократичен ритъм, в който като че ли живееш извън условията на кризата, извън условията на тази катастрофа, в която навлизаме“, допълни остро Маджаров. „От лятото до октомври нови договори за Covid-легла касата не беше сключила, защото не отговарят на изискванията, въпреки решението да се снижат изискванията. Оперативни решения на щаба не получаваха развитие“, коментира още той. 

Ключови думи:

БЛС, НЗОК, лекари, направление, PCR
17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Болниците продължават да се затрудняват с осигуряването на екипи

19.01.2021

815 1
Хаосът при даряването на плазма продължава

07.01.2021

ДИЯН ИВАНОВ

1078 1
Лекарите и касата се договориха за парите за здраве за 2021

29.12.2020

377

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

А за включване на бързите антигенни тестове в диагностиката не се ли сетихте да поговорите, д-ре Маджаров? Ма много сте недосетливи и разсеяни, и в БЛС и в касата.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

В търговската дейност продължава да се говори за пари, а не за здраве...

Nashenec

Преди време лекарите се възмущаваха, че ги правеха насила чиновници. Ама им хареса, особено на джипитата. И сега се борят да си останат чиновници, а не да станат отново лекари.

zapoznat2002

Nashenec , добре е , когато не си наясно с работата на ОПЛ , да не пишеш дивотии !

j.jelevban

Коментара премахнах.Не беше по-темета

Solace

Скоро ще пуснат приложение за мобилни телефони за всякакви пср тестове...

Васик

Как ще стане до дни нещо, което не е станало половин година?

nafta

Що, ти за всяко нещо ли, дето си чакал половин година, чакаш още половин година? И после още половин, и още, и още..

Aniki

А как ще става, звъниш по телефона на Джи пи-то и му казваш "имам два симптома"? Как точно ще провери симптом като загуба на обоняние по телефона?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...много просто...джи-пи-то ще помоли пациента да свали от крака си чорапа си и да му каже дали му мирише на нещо...ако каже, че не...значи  лъже...

 

...няма такъв вирус, който да заглуши напълно миризмата на носен чорап...

Epikur

 

 Разсмя ме, ама не е така. Аз го изкарах, признавам не е лесно. Изгубих обоняние около 5-тия ден след температурата, опитах се да подуша най-скъпите парфюми които изобилстват в сейфа на съпругата ми-нищо !  Появи се отново едва след 4-5 дни.

 Иначе и сатурацията ми беше паднала около  89, 90. Не пожелавам на никого от колегите тук да се срещат с Ковид 19. Не бих казал, че заболелия вече е обречен, не, нищо подобно, най вероятно 80 % ще го преминат и ще си изградят естествен имунитет. Ако има нещо което ни прави обречени, то е че живеем в България сред политически идиоти и некадърници, които нямат никаква идея как да предпазят народа си.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...не си се сетил да пробваш с чорап...при мен миризмата изчезна почти изцяло, но не напълно...но не мога да твърдя, че е ковид...не съм правил тест...подушвам бутилка от оцет...но едва, едва...иначе обикновенно миризмата буквало ме удря в носа...но не и сега...

Хулиган

Осем месеца на тази некадърна власт не ѝ стигнаха да вдене и организира безплатни тестове за малоимотните!

Здравна реформа в действие, сър...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/21/baba-v-skener/

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Ако анексът стане факт, би трябвало до дни джипипата да могат да издават направления

Хайде, стига бе! До няколко дни?!

А, бе, не беше ли сакралната дата 01.11 и пак беше "въпрос на дни", ама то беше софтуер, после не знам какво и после не знам какво...

Я по-добре кажете годината, а датата е подробност!

fractal
снимка на fractal

Биологичната война се води с биологични попълнения докторите да дават материал за ин витро. не се знае кой ще оцелее в тази биологична война

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Плащането само на PCR-и  е прецаквация и за лекарите и за пациентите. Защото с изискването само за тяхното ползване, съответно финансирането им от касата, се извършва несправедливост. Ограничават се възможностите за бърза диагноза и незабавно предприемане на лечебни и противоепидемични мерки, каквато предлагат бързите антигенни тестове. Освен това възможностите на лабораториите за PCR са ограничени и изглежда лимита им е около 12 000 проби на ден. А в момента се заразяват и разболяват много повече хора, вероятно около 40-60 хиляди на ден. Много от тези хора са от малки населени места, в които няма PCR лаборатории. Така че договорките на БЛС с касата са закъснели и неадекватни. Затова ОСТАВКА на Маджаров и на ръководството на БЛС, които явно са проводници и защитници на интересите на PCR лабораториите, а не на интересите на пациентите и на общопрактикуващите лекари.

Oraсle

Така е - ситуацията вече е стигнала дотам да заразените да са неколкократо повече отколкото капацитета на лабораториите извършващи RT-PCR тестове. Стигнали сме дотам тези тестове да се правят приоритетно на хора, които се нуждаят от болнично лечение и на рискови групи.

Същевременно в анекса пише че личните лекари ще издават направления само на симптоматични пациенти, което в настоящата ситуация не е лишено от логика - така беше при нас през март-април, когато капацититетът за тестване не беше достатъчен.

 

Антигенните тестове са добро решение за масов скрининг и за първоначална диагностика - ако резултатът е положителен, правенето на последващ RT-PCR тест до голяма степен е безмислено. Същевременно съм скептичен относно твърденията че били "97% достоверни". Прагът им на чувствителност е многократно по-нисък от тестовете с ампифицирация на вирусен генетичен материал.

 

Лично аз не бих искал да съм отговорен за приемане на нов пациент в отделения с онкологични заболявания или хемодиализирани само на базата на отрицателен антигенен тест.

Влез или се регистрирай за да коментираш