Quantcast
Марта Вачкова и Графа ще спасяват ваксинационната кампания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Марта Вачкова и Графа ще спасяват ваксинационната кампания

МЗ се сети да търси помощ срещу недоверието към ваксините
Обновена
2 412
 Илияна Кирилова

След множество грешки в организацията на ваксинациите и закъсняла и вяла кампания Министерство на здравеопазването реши да търси помощ от различни лидери на мнение за повишаване на доверието към ваксините. На среща днес в Министерския съвет здравният министър Стойчо Кацаров проведе среща със сформирания обществен съвет в помощ на ваксинационната кампания, в който влизат представители на религиозните общности, културните и спортните среди, лекари, медии. Към  обществения съвет се присъединиха и тв водещата Нана Гладуиш, Владимир Ампов-Графа, Марта Вачкова, а целта е летните месеци да се използват максимално за повишаване на интереса към ваксинацията преди евентуална нова вълна в началото на есента. Новият орган се създава на мястото на съществували досега с представители на администрацията ваксинационен щаб. 

"Беше изпуснато ценно време. Нямаше добра информационна кампания, нямаше стратегия как и до кои групи да се достигне. Много от хората продължават да са неясно дали трябва или не трябва да се ваксинират, защото получават различни съвети - особоне хората с хронични заболявания", коментир проф. Ивайло Търнев, подготвил първите здравни медиатори в България. Той допълни, че не се работи достатъчно добре и с религиозните общности. "Някои църкви определят ваксините като дяволска работа", разказа Търнев. 

"Доверието сред ромската общност е много ниско, особено към РНК ваксините. Хората са повярвали на псевдоинформации, че те променят ДНК, че могат да програмират човек", коментира Захари Атанасов от националната мрежа на здравните медиатори и евангелски пастор. Според него сред евангелската общност също е имало неразибране, но то започва да се преодолява. "Мюсюлманите не са скептично настроени, но сякаш до тези населени места въобще не се стигна. Няма добра разяснителна кампания и нивата на ваксинация са ниски", коментира и представител на Главно мюфтийство. 

"Министерство на здравеопазватето ще направи каквото е необходимо за една добра информационна кампания. Вие всички сте хора с безупречна репутация, с много последователи. Искаме назаем част от вашия авторитет в името на една обща кауза", коментира служебният министър Стойчо Кацаров. "Ние няма да платим това ваше усилие, отплатата ще бъдат животите, коит са спасени. Нека заедно си върнем нормалния начин на живот", допълни Кацаров. 

ДАННИТЕ ЗА ВИРУСА ДНЕС

73 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас според последните данни на Единния информационен портал. В 6 области на страната не е регистриран нито един заболял - Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Силистра и Ямбол. При 13 903 направени теста това прави дял от 0,5% на положителните проби. Може да се очаква леко изкривяване на тази статистика, защото започна летният сезон и много хора си правят тестове с цел пътуване без конкретни оплаквания. 

Ваксинациите продължават със стабилно темпо, макар България да е далеч от нивата на ваксиниране в ЕС. 12 314 са новопоставените дози през последното денонощие, като с това общият брой на дозите става 1 773 581. В тези данни обаче са включени и вторите дози. Хората с по две поставени дози са 812 175. 

Хоспитализирани в болницата са 1434 българи, битката с вируса са загубили 6 души. 

 

 

Още

Как се вади зелен сертификат?

21.10.2021

Обновена

26848
Броят на ваксинираните скочи рекордно до над 23 000 за ден

21.10.2021

Обновена

6609
Имунизирането срещу COVID-19 бележи смайващ ръст - 28 191 за ден

22.10.2021

453