Quantcast
Нено Димов: Под 3% от внесения боклук е изгорен в ТЕЦ-овете | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Нено Димов: Под 3% от внесения боклук е изгорен в ТЕЦ-овете

1297
Илияна Кирилова

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви пред Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов. 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа, уточни Нено Димов

По думите му страната ни е  единствената в Европа, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи. „Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка, нямало как да се принуди ТЕЦ-ът да премахне от площадките си неразрешеното гориво.

 Нено Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF. 

Ключови думи:

Нено Димов, ТЕЦ, боклук

Още

Прокуратурата договори три условни присъди по делото срещу Бобокови

21.01.2021

Обновена

6787
Държавата дава 21 млн. лв. на КЕВР, осъдена от ТЕЦ Бобов дол

30.12.2020

1517
Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП