Quantcast
Новите случаи на COVID-19 за пръв път надхвърлиха 7000 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Новите случаи на COVID-19 за пръв път надхвърлиха 7000

Обмисляме да разрешим на хора с фалшиви сертификати да се ваксинират, каза доц. Ангел Кунчев
Обновена
3 453
14-дневна заболяемост на 100 000 души по области

Новата вълна продължава да превзема върхове - за пръв път от началото на пандемията новорегистрираните случаи за 24 часа надхвърлиха 7000 и за изминалото денонощие са 7062. Положителни са 18,6% от направените 37 952 теста. Починали са 89 души, с което трагичната равносметка за България от пандемията до този момент е 31 761 жертви.

627 души са постъпили в болница и хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 5240. В София плановият прием и плановите дейности на болниците са прекратени.

За щастие ваксинацията запазва високо темпо - новопоставените дози са почти 32 000.

Активните случаи в момента са 140 224. В новата омикрон вълна по света именно огромният брой на заразените хора е ключов проблем за системите, тъй като изважда от строя твърде голям процент лекари и други служители на първа линия. У нас, поне по официалните данни от целогеномното секвениране, омикрон все още не е доминиращ - представлява 10,3% от пробите.

 

БОЛНИЦИ

Заради вертикалното покачване на случаите, в нови области се спира плановата дейност на болниците. От днес тя е спряна в София, а от утре се преустановява и в Благоевград, която в момента е другата област с най-голям ръст на заболяемостта. Само за едно денонощие в Благоевград има 600 нови случая, съобщават от местната здравна инспекция.

 

АМНИСТИЯ

Ако искате максимална защита, пътят е ваксинация и бустерна доза, посъветва тази сутрин пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Кунчев съобщи, че се обмисля да се предвиди вариант технически да се променя информацията за фалшиво ваксинираните, ако те размислят и искат да се ваксинират. Напоследък се говори, че има хора с фалшиви сертификати, които искат да се ваксинират. Сега обаче те не могат, тъй като в системата присъстват с фалшивата си ваксинация. Тази ваксинационна "амнистия" обаче няма да води и до опрощаване на престъплението, подчерта главният здравен инспектор.

 

КАРАНТИНА

От вчера у нас има нови правила за карантина. За хората с потвърден COVID-19 тя вече е 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.

Днес пред Би Ти Ви шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев каза, че се обмисля със задна дата да се променят и сроковете на влезлите в сила предписания.

 

ПРОМЕНИ

С навлизането ни в новата вълна, вчера имаше още няколко важни развития. Министерството на здравеопазването потвърди, че занапред смята да ползва натовареността на болниците като основен критерий за въвеждане на мерки - промяна, която се коментира от началото на омикрон вълната по света другаде. Промяната на критериите се налага, тъй като омикрон е много по-заразен и доведе до безпрецедентно повишаване на заболяемостта, но се характеризира с по-кратки хоспитализации и е с по-нисък леталитет.

Вчера стана ясно и че при учениците рязко се покачва броят на положителните тестове. Той се е увеличил над 3,5 пъти в сравнение с изследването в първия ден след коледната ваканция. Позитивните резултати са 641. Миналата седмица те бяха 178. 

Ключови думи:

COVID-19

Още

МЗ затрудни максимално достъпа до доклад за смъртността от COVID-19
Предписвано и у нас лекарство при ковид се оказа излишно и вредно

28.11.2022

5006
В най-големия завод за iPhone в Китай се стигна до сблъсъци

23.11.2022

2786