Quantcast
Обмисля се отпускане на ваучери за туризъм и спорт за ваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Обмисля се отпускане на ваучери за туризъм и спорт за ваксинирани

Няма смъртен случай от коронавирус за изминалото денонощие
Обновена
2 389
 БГНЕС

Въвеждането на финансови стимули за ускоряване на ваксинацията срещу коронавируса набира все повече привърженици у нас. Националният борд по туризъм и Конфедерацията на българския туристически бизнес вече поставиха въпроса пред министрите на здравеопазването и на финансите и поискаха по 100 лв. на всеки ваксиниран, които да се използват за почивка в България или при посещение в ресторант. Към тях се присъединяват и от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), според които от тези ваучери трябва да може да се възползват и хората, които искат да спортуват.

"Финансовата тежест за бюджета при условие, че се повиши броят на ваксинираните лица с 1 млн. души в резултат на кампания за стимулиране чрез ваучери, би струвала между 50 и 100 млн. лева, което е пренебрежимо малък разход, съпоставимо с разходите за лечение на заболели граждани и икономическите и социални компенсации за затваряните административно бизнеси", посочват от БАЗФ.

Сдруженията от туризма и спортните дейности смятат, че сега е моментът да се въведат стимулите и да се ускори ваксинацията, за да не се стига до поредно затваряне на бизнеси наесен, ако има нова ковид-вълна.

Самият служебен премиер Стефан Янев коментира в неделя пред БНР, че правителството обсъжда мерки за ускоряване на имунизацията. "Ваксинирането срещу коронавирус в България няма да стане задължително. Подобна крайна мярка евентуално би могла да се търси в бъдеще, ако кризата е много остра. В момента обаче такова нещо не е нужно и дори не се обсъжда. Обмисля се обаче раздаване на стимули за ваксиниране по примера на други държави, които направиха някакви стимули, нещо от типа при ваксиниране с втората игла на ваксинирания човек да му се дават някакви ваучери", каза Стефан Янев. Той не даде повече подробности, но посочи за пример Гърция, където се дават по 150 евро за пътуване. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви преди дни пускането на Freedom Pass - иновативен механизъм, насочен към насърчаване на младите хора (на възраст между 18 и 25 години) да се ваксинират срещу COVID-19. Тази предплатена карта ще е достъпна от 15 юли. В нея ще има предплатен кредит от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки гражданин, роден между 1996 и 2003 г., който е получил поне една доза ваксина между 1 януари 2021 и 31 декември 2021. 

Здравният министър Стойчо Кацаров също коментира пред бТВ, че е възможно да се въведат и стимули за имунизиране. Той обаче подчерта, че предпочита да види, че хората се ваксинират, защото са осмислили ползата от това и разумът ги е накарал да го направят. "Стимулирането и подаръците при ваксинация са допустими, но все пак има елемент на подкуп", смята Кацаров.

ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ВАКСИНИ

"Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията", коментира по-рано в понеделник проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации пред БНТ. По думите му задача за масово ваксиниране е на "цялото общество", а не само на държавата.

Според Гигов интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец и не трябва да се допуска изхвърляне на ваксини. "Като им изтече срокът на годност те ще трябва да бъдат бракувани. Ние трябва максимално да ускорим тази кампания и всички да участваме, за да можем да ги използваме ваксините", допълни проф. Гигов.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините. "Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията", допълни проф. Търнев.

БЕЗ ПОЧИНАЛИ

Данните за изминалото денонощие показват, че 19 са новите случаи у нас на COVID-19 при направени 3900 теста, което е 0,48% новозаразени. Няма починали хора с коронавирусни инфекции през последните 24 часа, се вижда още в информацията на Единния информационен портал.  Активните случаи у нас са 8588. Оздравелите са 92 души.

Хоспитализираните към момента са 1245, от които 152 в интензивно отделение.

Общо поставените дози ваксина срещу ковид са 1 791 061, от които 2157 през последното денонощие. Българите със завършен ваксинационен цикъл са 820 975.

Разпределението на случаите по области е: Благоевград – 1; Бургас – 1; Варна – 2; Враца – 1; Добрич – 1; Ловеч – 3; Плевен - 2; Пловдив – 2; Разград – 1; София област – 1; София (град) – 1; Стара Загора – 3.

Още

Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства на COVID болни

18.09.2021

658
Под 1% учители и ученици са карантинирани на старта на учебната година

17.09.2021

Обновена

960
COVID-19 взе нови 67 жертви у нас

17.09.2021

Обновена

1507