Quantcast
Отчетен бе най-голям брой новозаразени от началото на 2021 г. | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Отчетен бе най-голям брой новозаразени от началото на 2021 г.

Две трети от България вече са в червено, а в девет области заболяемостта надхвърля критичния праг от 200 на 100 000
Обновена
9 851
 Национален център по заразни и паразитни болести
14-дневна заболяемост на 100 000 души към 21 февруари по данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-голям брой нови случай на COVID-19 за един ден отчете Единният информационен портал. За изминалото денонощие са установени 1925 положителни теста. Те са установени от направените 13 695 теста (5659 PCR и 8036 антигенни). Това означава, че 14% от тестовете са били положителни. Предишният пик за настоящата година бе 1349 случая - на 17 февруари.

В София има драстично повече случаи от останалите градове - 478. Следват Бургас (182), Пловдив (138), Плевен (114), Варна (103) и т.н. Най-малко новозаразени има във Видин и Смолян - по 7, Разград (2) и Търговище (1).

В момента активните случаи за страната са 27 629, като 3933 души са в болнични заведения. От тях 334 са в интензивни отделения. Излекуваните са 777 за денонощие.

Починалите са 79 души, с което общият им брой от началото на пандемията става 9933.

Две трети от България вече са в червената зона, показва и картата на 14-дневната заболяемост по области към 21 февруари, която днес публикува Националният център по заразни и паразитни болести. С над 120 нови случая на 100 000 души вече са 19 области - с 5 повече в сравнение с 14 февруари. Новите области, оцветени в червено, са Варна, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Силистра. Кюстендил остава най-засегнатата област у нас - там заболяемостта е вече 446 на 100 000. В седем области заболяемостта е в оранжево - между 60 и 120 на 100 000. Това са Велико Търново, Добрич, Кърджали, Монтана, Разград, Русе, Смолян. Видин и Търговище са сами в жълтата зона - със заболяемост между 20 и 60 на 100 000. Откакто тенденцията към намаляване на случаите се обърна преди няколко седмици, в зелената зона няма области.

В още осем области освен Кюстендил заболяемостта в последните 2 седмици надхвърля критичния праг, над който започваме да изпитваме затруднения - 200 на 100 000. Така е в София, Враца, Пазарджик, Перник, Плевен, Сливен, Шумен, Бургас.

 

ВАКСИНИРАНЕ

Наблюдава се и тенденция за трайно увеличаване на броя на ваксинираните. За последните 24 часа са поставени рекорден брой дози - 11 709 (9333 на "АстраЗенека", 1882 на "Пфайзер"/"БиоНТех" и 494 на "Модерна"). За сравнение - в неделя бяха поставени 10 998 дози. В страната вече има почти 28 000 души, които са имунизирани с по две дози - 27 952.

Пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова обяви, че предстои обявяването на зелени коридори за ваксинация във всички болници, членуващи в организацията. "Това, което чувам от вчера – опашки, чакане, трябва да го избегнем. Противоречи на логиката на предпазните мерки", коментира още Димитрова.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че със заповед на министъра пунктовете за ваксинация в страната са били увеличени до 352. Списъкът с пунктовете може да бъде намерен тук.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус, ваксина
131

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

73 000 ваксини очаква България за 2 дни

28.02.2021

Обновена

1894 48
САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson

28.02.2021

Обновена

1027 17
Заради тестовете на границата с Гърция шофьори плашат с блокади

27.02.2021

Обновена

3848 22

Коментари

Страници

Johnny2965

Нищо необичайно. 

Така ще е още няколко месеца.

duzov2

До края на годината.

ХичМеНяма

Имате кристална топка, или е пожелание?

Ковачев

Коя година?

Самуил Петков

Johnny2965

Нищо необичайно. 

Така ще е още няколко месеца.

Kaкво друго , да очакваме след Казанлък? 

Самуил Петков

Ковачев

Коя година?

С приятелите ми Ловкия, Рорик, Славичка и Мирандичка, преди точно една година говорихме до кога ще е Ковидизма , останете си вкъщи, социалните изолации и Мерките!

Лично аз споменах поне 7-8 години!

 

Ловкият, помня, се силеше целия Ковид да го изкара със стриктни Мерки - у тях на дивана,  социално изолиран като спазва и препоръките на НОЩ  - а аз и Рорик му давахме кураж с примери от живота на Свети Иван Рислки - как може и 11 години да е на дивана и да бие по Пандемията !

 

Подвигът на Пустинничеството, ти можеш, Ловки !

 

.. Ех, спомени..

 

После Славичка изобрети ковидните ръкавици, а Рорик - наметалата и стана възможно и да се излиза от стаята!

Каротеноид

Къртим мифки и разбиваме полилеи! Ако трябва да ваксиираме около 5 000 000 хора с една ваксина, ще са ни необходими 5 000 000 / 11 000 = 454 дена. За двукратно ваксиниране със същия темп, ще ни трябват около 2 години и половина, при това всеки ден по 11 000 човека. При положение, че ни доставят по 30 000 дози на седмица, ще е трудно да се поддържа ваксинационния темп. 

KTP

В София има драстично повече случаи от останалите градове - 478. Следват Бургас (182), Пловдив (138), Плевен (114), Варна (103) и т.н. Най-малко новозаразени има във Видин и Смолян - по 7, Разград (2) и Търговище (1).

Набива се на очи следната зависимост -

Където ваксинираме най-усилено - там драстично се увеличават случаите !!!

 

Колко интересно...

Johnny2965

Да не сте учили статистика в български университет, за да си правите подобни заключения?

ХичМеНяма

Да не сте учили в Оксфорд?

Дежурния

За такива знания по статистика късат и в Пернишкия Университет. С тях може да се мине само в АОНСУ.

mi6osp.

Набива се на очи следната зависимост: в големия град с тълпите по улиците, в моловете и магазините, в метрото и в обществения транспорт, драстично се увеличават случаите.

Колкото до ефекта от ваксинирането, за Астра Зенека той се проявава седем седмици след ваксинирането и само след масова ваксинация над 35 % от хората. 

радо_сарбов

А това "не се набива в очи": "София отново осъмна с критично мръсен въздух"

Andrij

Така е само в началото на ваксинацията-някъде около 3 месеца. Същото е и положението в Израел.

"Общият брой на ваксинираните и на онези, които вече са преболедували Ковид, трябваше да осигури на Израел относително стабилен колективен имунитет, достатъчен да победи вируса или поне да намали скоростта на разпространението му. Но реалните факти показват точно обратното. Скоростта на предаване на вируса в Израел е по-висока от почти всички други страни. Всъщност тревожната връзка между масовата ваксинация и развитието на болестта предполага, че колкото повече ваксинирате населението, толкова повече случаи на Ковид откривате.

И не само това. Два града са класифицирани като „зелени територии за Ковид“. Единият е Рахат, палестинска бедуинска община, където кампанията за ваксинация като цяло се игнорира.Израелците също така могат да забележат, че сред зелените общности по отношение на разпространението на Ковид, израелските арабски села и градове силно доминират. По същия начин това може да е свързано с  тяхното масово несъглесие да се ваксинират. Накратко, ако трябва да научим нещо от „израелския експеримент“, можем да достигнем до заключението, че колкото по-малко ваксинирате населението, толкова по-здрава е вашата общност като цяло."

от Гилад Ацмон в Геополитика.

 

DIMM

Ами то и в Израел, откакто започна ваксинацията, положителните случаи се увеличиха драстично. Май и починалите също са се увеличили много... 

Разбира се, може да е съвпадение ... 

Дежурния

Ами то и в Израел, откакто започна ваксинацията, положителните случаи се увеличиха драстично. Май и починалите също са се увеличили много... 

Така е, в средата на януари среднодневната бройка заразени в Израел е била около 8500 човека и драстично се е увеличила до около 3500 в последните дни. Среднодневните починали за същите периоди също са с драстична разлика, от около 60-65 човека са скочили до 25.

Ако за тези листчета още се плаща, някой просто си хвърля парите през балкона.

KTP

Аууу... ма те в средата на януари ли започнаха ваксинациите там? Ми те по-зле от нас бе! А що ми се струва че в Израел почнаха и то ударно и масово да ваксинират още декември месец... към началото примерно...  

Или просто това са дежурните манипулации и се пробваме с една бърза герберска лъжа да видим дали няма да мине номера? 

Е, не мина. 

DIMM

Специално за Дежурния : 

Аз не тълкувам статистическите резултати, но някои неща просто се набиват на очи : 

 - до началото на ваксинационната кампания в Израел на 20.12.2020 , в Израел са отчетени 374 760 случая на носители на вируса. 

 - от началото на ваксинационната кампания до този момент случаите са нараснали до 754 998. Увеличението е с 380 238 случая за два месеца ... Средно по 5 941 случая на ден ... 

 - починалите до 20.12.2020 са 3099 , а до този момент - 5596. разликата за два месеца е нарастване с 2497 ... 

 

Вярно, тенденциите в момента в Израел са към намаляване на новите случаи и починалите за ден, но интересен е пикът и на двете точно месец след началото на ваксинационната кампания в Израел. 

Дежурния

Е, ако няма послъгване на дребно щеше да е учудващо. В Израел ваксинирането е започнало около 19 декември, което не е съвсем началото на декември. Първите хора с втора доза се появяват почти в средата на януари. Като сложиш няколко дни за довършване на имунитета, реално от средата на януари си започва и спадането на случаите (при 23% с първа доза и 2.7% с втора). А и другите дежурни манипулацийки си ги знаем, но както уместно си забелязал, номерчето не минава. Освен  това и "прогнозите", че сме преболедували и вече остават дребни бройки от опашката на епидемията, също не бяха толкова отдавна и също си ги спомняме все още. 👀

KTP

Освен  това и "прогнозите", че сме преболедували и вече остават дребни бройки от опашката на епидемията, също не бяха толкова отдавна и също си ги спомняме все още. 

Ами така би трябвало да бъде, нооо... явно тука вече се намесват и неща извън медицината... 

В момента има голям напън населението да бъде склонено да се ваксинира и няма да е чудно ако яко се послъгва и натаманява така наречената "статистика"... кой да ти каже?   

Дежурния

Вярно, тенденциите в момента в Израел са към намаляване на новите случаи и починалите за ден, но интересен е пикът и на двете точно месец след началото на ваксинационната кампания в Израел. 

Започването на ваксинирането само по себе си не оказва влияние на заразените. Влияние оказва достигането на някакво ниво ваксинирани и то с придобит имунитет. Когато започва ваксинирането, развитието на епидемията в Израел е с видимо експоненциално нарастване, започнало някъде от началото на декември, а не на 19-20, около началото на ваксинирането. Пикът на заразените е около средата на януари и започва да спада с появата на значим дял ваксинирани и с придобит имунитет, поне с първа доза. Пикът на смъртността е в края на януари, като той типично е някоя и друга седмица след пика на заразени. Засега в Израел 33% са с втора доза и близките седмици ще видим как се отразява на заразени и починали.

KTP

Дежурния

Е, ако няма послъгване на дребно щеше да е учудващо. В Израел ваксинирането е започнало около 19 декември, което не е съвсем началото на декември.

И колко са случаите в Израел около 20 декември? Към 2000. 

А колко са след месец усилена ваксинация? Към 8000 - 9000! При продъжаващо спазване на Мерките там и набоцкани милиони! Що така?  

А днес, два месеща по-късно колко са? Към 5000! Не 2000 а 5000! Що така бе Миме?

 

Казвам само че това е доста странно... и би следвало да се проучи, ако разбирасе не ни пречи Вярата в единний светлий Ковидизъм... 

Дежурния

Тези познания по статистика, а и аритметика, както беше вече отбелязано по-горе и в Пернишкия ще са за поправителен. Само в АОНСУ вероятно са минавали, като и за това не съм сигурен...👀

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Дежурен, а къде познанията по статистика и аритметика, показват положителен ефект от мерките  и ваксинацията, да споделиш.

Щото вече почти година  половината свят е в  ограничителен режим, а ситуацията си е все същата.

Няква прогноза, кога да очакваме качествена промяна в обстановката, дали би направил.

Основана  разбира се,на знанията ти в горецитираните области.

☺️ 

Дежурния

Няква прогноза, кога да очакваме качествена промяна в обстановката, дали би направил.

Мерките у нас практически (отново и частично) бяха въведени в края на ноември 2020 и официалните среднодневно заразени намаляха от 3000-3500 до 400-500  в средата до края на януари 2021. След това започна премахване на част от мерките и съответно започна плавно повишаване на случаите, като  сега, 3 седмици по-късно вече среднодневно са около 1100.  Когато последната част от учениците тръгнат присъствено и отворят всички заведения, напълно нормално е да се очаква и качествена промяна, в смисъл ускоряване на нарастването. През октомври-ноември 2020 удвояването на случаите беше за 2 седмици, а към момента е за около 3 седмици. С премахването на мерките може да се очаква да си дойде пак на 2 седмици. Ваксинирането ще даде отражение, когато обхване някакъв по-сериозен процент от населението. За да не е само празна обща приказка, - около 20% или 1,5 милиона човека. Ако върви със сегашното темпо - това са около 5 месеца, ако се ускори до 3-4 пъти, което е възможно, то 2 месеца или някъде към април.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Благодаря, сега остава да видим и какво ще се случи в действителност.

Моята прогноза е, че след 5 месеца ще имаме милиони бройки доставени, но непоставени ваксини.

☺️

Дежурния

Това и правим, гледаме какво ще стане в действителност. Прогнозата за доставени и непоставени ваксини обаче е смеличка. Има поне две неща, които са трудни за прогнозиране. Първото е, че очевидно многото поръчани ваксини не са само за собственото население, а и за правене на политика (от ЕС). Тоест като привършим с родното ваксиниране, ще даряваме за освобождение от ковид робството на други страни и народи. Второто също е интересно. В момента платени и безплатни пропагандисти здраво тръбят какво зло са ваксините, която рибка се хване, но до няколко месеца ясно ще се видят резултатите от масовото ваксиниране в много страни по света. Ако по някаква случайност са положителни, интересът към ваксиниране най-неочаквано може доста и да се увеличи. Същият ефект може да има и ако по някаква абсолютна случайност заразените продължат да се увеличават.  👀

letec55

Мерките у нас практически (отново и частично) бяха въведени в края на ноември 2020 и официалните среднодневно заразени намаляха от 3000-3500 до 400-500  в средата до края на януари 2021. След това започна премахване на част от мерките и съответно започна плавно повишаване на случаите, като  сега, 3 седмици по-късно вече среднодневно са около 1100.  

А какво се случва с тези заразени? Колко от тях развиват симптоматика и в каква степен? Колко от тях попадат в болница? Колко от тях попадат в интензивното? Къде е всичко това като анализ в динамичен ред? Как ще оцениш риска и как ще планираш мерките, с които ще го третираш, само на основание "брой заразени" и от време навреме като % от тестваните?

В момента у нас около 30% от местата в интензивните отделения са заети и малко под 50% от леглата в специализираните "КОВИД-отделения". Според световната статистика от сайта на СЗО към 31.01.2021 г. смъртните случаи от КОВИД (при цялата условност на това "ОТ") е 2,16% от броя "заразени" (прицялата условност на това "заразени"). 2 211 762 от 102 139 771! Това е далеч, много далеч, от критериите даже за епидемия! А да си припомним, че 80% от заразените изкарват болестта безсимптомно и поради това огромната част от тях даже не са си правили тест  и са останали извън тази статистика! Това е далеч и  от аналогичните данни (подчертавам - аналогичните, защото могат да се сравняват само съпоставими данни, получени чрез еднакви методики) от други зарази, които човечеството преживя и без такива тотални ограничения и паникьосващи пропагандни кампании! В годишния доклад на Международната организация на труда за 2020 год. е посочено,  че загубата на работно време от ограниченията е еквивалентно на 345 000 000 работни места на пълен работен ден, а 255 000 000 души са загубили работата си! 

СЗО преди няколко години предвиливо, става ясно сега, изключи, зачерта израза "... и предизвикваща висока смъртност" от дефиницията за пандемия. Защо?

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Първото е, че очевидно многото поръчани ваксини не са само за собственото население, а и за правене на политика (от ЕС). Тоест като привършим с родното ваксиниране, ще даряваме за освобождение от ковид робството на други страни и народи. Второто също е интересно.

И що за наша сметка, а не за сметка на ЕС.

За чий са ни на нас тези излишни количества.

Незнам, кой твърди, че ваксините са зло, аз твърдя само, че за мнозинството ваксините против короната са толкоз нужни, колкото и противогрипните, демек не  особено, щото не са животоспасяващи, и без тях мнозинството прекарва приемливо страшния вирус.

Някакъв медицински фашизъм се вихри по целия демократичен свят.

Диктат на малцинството над мнозинството.☺️

Дежурния

И що за наша сметка, а не за сметка на ЕС.

Всички сметки на ЕС се плащат и с наши пари, в определена пропорция спрямо население, БВП и прочие. Това просто е някаква допълнителна извънредна вноска. Освен това, част от сумата си е "от ЕС" (първите пари по договорите). Не съм изцяло сигурен в данните, но последно за ЕС с 450 млн население имаше поръчани към 1.5 милиарда дози, а поръчките продължават. Ние участваме само като някакъв % от договорката.  По балкански се бяхме изхитрили да поръчаме повечко от по-евтиното, ама май номерът не мина и сега от допълнителните поръчки "вземаме" от по-скъпото.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш