facebook
twitter

Горещи новини

Открадната в Индия древна статуя на Буда бе открита в Лондон

1876
Pixabay

Открадната от индийски музей преди 57 г. бронзова статуя на Буда от XII век беше открита в Лондон и ще бъде върната в азиатската страна, съобщиха от британската полиция. Статуята със сребърни инкрустации е била открадната от Музея на археологическите проучвания на Индия в Наланда в източната част на страната през 1961 г.

Тя е била забелязана на търговско изложение във Великобритания през март тази година, което доведе до разследване от звеното за изкуство и антиквариата на британската полиция. Властите са уведомили собственика и търговеца, които не са обвинени в извършване на каквито и да било неправомерни действия и които са се съгласили статуята да бъде върната в Индия, предаде БГНЕС.

Статуята е предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на церемония в сряда. "Това подчертава как правоприлагането и лондонският пазар на изкуство работят ръка за ръка, за да доставим на света положителна културна дипломация", заяви министърът на изкуствата Майкъл Елис в изявление по случая. Детектив Софи Хейс от полицията допълни: "Особено внимание трябва да се обърне на бдителните информатори, които ни съобщиха, че липсващата статуя е била намерена след толкова много години".

81

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

17.11.2018

551 14
Протести за цените на горивата са парализирали Франция

17.11.2018

456 16
Лавров: Западът превръща Балканите в плацдарм срещу Русия

17.11.2018

1111 43

Коментари

Страници

kt_m
снимка на kt_m
Че къде ли пък да я открият.... Щом не е в Щатите, то е ясно кой е краднал.
ablepsia

Статуята е предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на церемония в сряда. 

on Wednesday, 15 August at 10.00hrs, which coincides with India’s Independence Day celebrations.

 

 

http://news.met.police.uk/news/buddha-statue-stole...

Казуса
снимка на Казуса

Когато човек се разхожда из историческия музей в Лондон, може да придобие ясна представа кой е крал най-много и от целия свят.

Предводител на ...

Мхм. Краде се, ей! Ей на, Пловдив е ограбил Панагюрище, а София - цяла България.

 

А в Ермитажа има само неща от Новгород, Старая Ладога и Гньоздово.

Казуса
снимка на Казуса

Най-интересните експонати в Лондон са древноегипетският обелиск от Бирмингам и Четвероевангелието от Плимут.

Предводител на ...

Мхм. И ква ти е мислата в тоя казус?

Асол
снимка на Асол

Да не забравяме и Лувъра и района около него, също...😉

 

Мисълта му е, че най-ефектните музейни образци, находящи се в таз свръхцивилизована държава са окрадени от други такива...далеч не толкова цивилизовани, Команч. Или имаш да възразиш нещо?

Предводител на ...

Имам. Ма ме мързи да обяснявам надълго и нашироко. Ето, па кой разбере, разбере:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Obelisk_of_Theodosius

Soro

Джентьлмени с късмет ...

Philip_J_Fry
снимка на Philip_J_Fry

Англия е държава изградена на базата на грабежи и колониализъм. Ако върнат всчки ограбени неща в техните музей няма да остане нищо

циникЪтхедонист

За ловците по рождение плячката е свещена. А земе/вла/делците са просто лоши ловци.

Предводител на ...

Англия е държава изградена на базата на грабежи и колониализъм.

Ми то и ние така. Пуснали ни да шаваме в Добруджа, а сега сме се разпищолили доста встрани. 

Асол
снимка на Асол

Ми то и ние така. 

Не е баш така, щото ний не се водим толкоз цивилизовани и непрекъснато ни се обръща внимание върху този "факт" от страна на куп видни "европейци" - сите първенци по кражби и продажби преди да се обявят за връо на цивилизацияята

Предводител на ...

Никой буен ветър не може да бъде принуден да не мисли като буен ветър, но ето един казус: Австро-Унгария дори не е имала колонии, а Виена е тъпкана с неща от цял свят, вкл. внушителна египетска колекция.

 

Впрочем Четвероевангелието от коя колония е отмъкнато?

Предводител на ...

сите първенци по кражби 

Начи немам грижи секви казуси да говорят квото им дойде на ... там квото ползват, но не ти отива да влизаш в общия тон на глупотевините.

Асол
снимка на Асол

Като се отклоняваш към изключенията, това как извинява крадената "стока" по френските, британските и прочее "европейски" музеи, за архитектурата и не само в Испания да не отварям дума, пък даже и по италианските ...долу в южна Италия има куп крадени икони от "варварските" земи. И къф точно е "големият" културен принос към цивилизацията на пиратската държава с висша класа/лордове морски разбойници/крадци?

 

Кое са глупотевини? Че едни от най-известните им експонати по музеите са откраднати? За Франция важи абсолютно същото!

Памфуций
снимка на Памфуций

 

Ахъм..... древноегипетските пирамиди са системно ограбвани още от древността. Гадните англичани и фанцузи и прочее западняшки крадци, обаче, се сетили краденото да се събира в колекции и да се излага пред публика. Да не говорим, че тежка е съдбата на славянски ръкопис, завършил в Британската библиотека, вместо да послужи за увиване на сирене или за огъня подгряващ водата за манастирската баня.

 

 

Асол
снимка на Асол

Баш така е, Бонго, всичко за благото на публиката и на....колекциите. Да се чудиш за тез колекции, нали? Апропо, иманярството що според теб процъфтява и до ден днешен, включително и у нас? Сигурно за да не си увие някой в нещо сиренето или да не си направи сервиз от антични паници от сребро и със златен кант

Предводител на ...

Кое са глупотевини? Че едни от най-известните им експонати по музеите са откраднати?

Да. От кого са откраднати? В нарушение на кое законодателство? 

Предводител на ...

Апропо, иманярството що според теб процъфтява и до ден днешен, включително и у нас?

Е баш заради Бритиш Мюзиъм, заради Лувъра, заради Метрополитън и заради Ермитажа процъфтява. 

циникЪтхедонист
Кражба е много щекотливо понятие, особено по време на война. Всяка нова държавна граница е узаконена такава. Същото важи и за предметите.
Предводител на ...

Интересно ми е Казусът и Асол имат ли идея с какво се занимава нашият мил Археологически институт в периода 1912-1918 г.?

Zmeja

Ха-ха! Та ако решат да връщат откраднатото трябва да закрият Британския музей.

циникЪтхедонист
Това с краденето го разбирам. Присъщо е за повечето хора. Но това с връщането не го разбирам. Неприсъщо е за повечето хора. Явно е свързано по някакъв начин с взаимодействието между лондонския пазар на изкуство и правоприлагането както е посочено в статията.
Памфуций
снимка на Памфуций

Иманярството, както казах съществува още от древността. Малко са неограбените още в древността гробници , храмове и прочее. И ограбеното днес просто не съществува. Артифактите, особено онези от ценни метали , са завинаги загубени , защото са разтопени, преобразувани, похарчени и т.н. Те не са плячка на иманяри, заради културната им стойност, а заради цената на материала. Да не говорим колко исторически паметници на културата са разрушени в резултат на предразсъдъци, религиозни догми, етно-национални вражди. Последните примери бяха от Афганистан, Ирак  и Сирия.

Иманяр , както личи по знаванието, не е само човек , който копае съкровища заради осребряване на историческата и културната им стойност, оценена от трафиканти и частни колекционери. Това е само една разновидност на иманяството..

А некой громител на западната цевилизация може да се поинтересува от съдбата на Розетския камък през вековете, дето сега е изложен в Британския музей. По-образованите биха могли да съобразят каква би била съдбата му, ако беше варовиков камък, предвид българската история.

Асол
снимка на Асол

дея с какво се занимава нашият мил Археологически институт в периода 1912-1918 г.?

Нямам идея. Както и нямам идея какво общо има това, нашите музеи също .....с крадената стока в Британския музей, където "британското" требе да се дири с лупа и не го рекламират шумно като част от музейната колекция. Може пък аз да съм останала с погрешно впечатление, ама не ми се много вярва. То, и в Лувъра ми е направило впечатление кои точно експонати са най-голямата гордост на музея. Не е нужно да си учил специално образование за да можеш поне да прочетеш откъде е свито достижението на "британското" изкуство

Памфуций
снимка на Памфуций

Нямам идея. Както и нямам идея какво общо има това, нашите музеи също .....с крадената стока в Британския музей, където "британското" требе да се дири с лупа и не го рекламират шумно като част от музейната колекция. Може пък аз да съм останала с погрешно впечатление, ама не ми се много вярва. То, и в Лувъра ми е направило впечатление кои точно експонати са най-голямата гордост на музея. Не е нужно да си учил специално образование за да можеш поне да прочетеш откъде е свито достижението на "британското" изкуство.

 

Какво общо има британското изкуство? Музеи като Лувъра, Британския , Пергамон и прочее музеи никога не са претендирали, че са музеи на "националното изкуство". А Предводителят намеква за те това и не само:

https://fakti.bg/kultura-art/112962-kak-sakrovisht...

Предводител на ...

Нямам идея. Както и нямам идея какво общо има това, нашите музеи също .....с крадената стока в Британския музей, където "британското" требе да се дири с лупа

  1. Ходи по петичките на една войска. С чувалчета. Сама ще се сетиш коя е войската. Кой колкото, както и където може, дето се вика.
  2.  Около средата на 19 век Британия е половината свят. Буквално.

Впрочем да те светна, че за маса неща, описани от чужденци, вкл. гадни наглосакси, в българските земи, и оставени тук, а не замъкнати нанякъде, в момента леем крокодилски сълзи защо не са ги замъкнали, че да ги опазят. Щото отдавна ги няма и разчитаме само на някогашните описания.

Имам си любими три мегаважни римски надписа от Махле, Карловско. Докладвани от френския консул във Филибе на Академията в Париж в писма от 1857 г. Днес единият е в София. Спасен от Вацлав Добруски, който го издирва с кански мъки и го намира като вградена с надписа надолу плоча в пода на новопостроената 1883 г. църква в Михилци, след което го отнася в музея в София, на който е директор. Другите два по онова време вече са станали на вар.

Памфуций
снимка на Памфуций

Интересно ми е Казусът и Асол имат ли идея с какво се занимава нашият мил Археологически институт в периода 1912-1918 г.?

Не можеш да ги трогнеш с примери от нашата история. Опитай с немските и съветските войски през втората световна 😄

herr Müller
Нищо не е било откраднато, а взето с цел съхраняване за идните поколения. Артефактите не са в частни колекции, а в ДЪРЖАВНИ (народни) музеи и достъпни за всеки, който би пожелал да ги види и им се порадва. Освен това Англия е завоювала целия свят от САЩ, Канада, Австрали и Нова Зеландия, Исландия, цивилизовали са дори Индия, където им говорят езика вече като първи и къде ли не още и това е за добро, защото Англия е цивилизована държава, дори и цивилизовано да е рязала глави, но и при цивилизоването на племената в България също са се рязали кратуни на тогавашните Балканджи Примати. Лошото е, че малко глави са отрязали. Трябвало е да има по-голяма "Алена Жътва". http://old.segabg.com/img/i_nod.gif

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш